Kölyökkutyával az Egri vár romjaihoz

Az 1967-ben forgatott Egri csillagok díszletének maradványait Pilisborosjenő közelében lehet megnézni. A felkapott túrahelyet négylábú útitárssal is felkereshetjük.

Egy kölyökkutya érkezése fenekestül felforgatja a család életét. Az ember éjszaka arra ébred, hogy valami az ágya szélénél ugrál, képen nyalja, s ha nem kel fel azonnal, még nyüszög is. Nappal a kanapéra ülni lehetetlen, a szomorú szemek bárkit egy szempillantás alatt képesek lecsalni a földre, hogy aztán a kétkilós törpetacskó vidáman ölbe kuporodhasson.

A szobaszőnyeget bizonytalan időre fel kell csavarni, és a parkettán időről időre sárga foltok tűnnek fel. Ha a család nem vigyáz, a kis négylábú hamar a mancsaiba veheti a gyeplőt, és hogy ez inkább fordítva legyen, arra többek között a túrázás kínál remek lehetőséget.

Ez a tábla látható a túra kezdetét jelentő fémsorompó mellett – Fotó: Nagy Zsolt

A szóban forgó törpetacskó első túrájának a család az egri vár romjainak meglátogatását választotta, az oda vezető több útvonal közül pedig azt, amelyik a Pilisborosjenőn található Malomdűlő Farmháztól indul.

Itt egy régies fémsorompón kell áthaladnunk, amely könnyen kinyitható, a bal oldalt látható figyelmeztető tábla – bár a felirat óvatosságra int – figyelmen kívül hagyható.

Ahogy elindulunk, az út hamarosan ketté ágazik, mi egyenesen haladjunk az erdő irányába. A zöld sáv jelzést követve hamarosan fenyőerdőbe érünk, a terep könnyen járható, de az ösvény szűk, és beljebb haladva bal oldalt néhol kissé meredek is, így gyerekekkel óvatosan sétáljunk, fogjuk a kezüket.

Jenői-torony – Fotó: Nagy Zsolt

Ami a Zuma névre hallgató törpetacskót illeti, közvetlenül a sorompó után a fűben jót szaglászott, az erdőben azonban mintha elfogyott volna a bátorsága, pórázzal csak vontatni lehetett volna, így maradt a kézben cipelés. A megoldás hátránya, hogy a dimbes-dombos úton így figyelni kellett a lépéseket, különösen az ereszkedésnél a lejtőkön.

A Jenői-tornyot így sem lehet elvéteni, a jobb oldalt látható sziklaképződmény megtalálását fára festett felirat is segíti, de az ágak között enélkül is könnyen észrevehető. Az út a folytatásban egy darabig még egyemberes, libasorban ajánlott haladni, néhol még a szembejövő fogalom elől is bajos a félrehúzódás.

Lepusztult hídfő – Fotó: Nagy Zsolt

A bal oldalon idővel a Magyar Honvédség egyik bázisa tűnik fel, a bejárathoz vezető hídnak viszont csak a vázát láthatjuk, az áthaladást segítő fadeszkák szinte kivétel nélkül eltűntek. A hídra így semmilyen körülmények között se lépjünk vagy másszunk.

Továbbhaladva az út néhány emelkedő és lejtő leküzdése után szélesedni kezd, és amikor elérünk egy nagyobb kereszteződéshez, a zöld sávot követve forduljunk jobbra. A földúton gyakoriak a lovas túrák, az időt még mindig többnyire kézben töltő törpetacskó meg sem nyikkant, amikor életében először megpillantott néhány lovat.

Amint egy hármas kereszteződéshez érünk, az egri vár romjait már lehetetlen eltéveszteni, a lényeg, hogy egyenesen vagy balra induljunk tovább. Néhány perc múlva feltűnnek a falak, amelyeket az 1967 nyarán forgatott Egri csillagok című filmhez építettek és használtak fel díszletként. Ha hétvégén megyünk, nagy forgalomra számítsunk, sok család túrázik errefelé szívesen, a várrom egyik szegletében pedig zenészeket is találhatunk.

Zuma, a törpetacskó otthoni megérdemelt pihenője – Fotó: Nagy Zsolt

A várrom környéke ideális hely a piknikezésre, egy kellemes családi szendvicsezés végén pedig nincs más dogunk, mint visszasétálni oda, amerről jöttünk. A túra így a pihenőt beleszámítva 2-3 óra alatt megtehető, kellemes délutáni kikapcsolódás. Érdekes módon a törpetacskó a visszaútra teljesen felszívta magát, amennyire gyámoltalannak tűnt az odaúton, annyira vígan és merészen szaladgált visszafelé.

Talán a kézben hordás, az evés-ivás és a pihenés hozta meg a bátorságát, az viszont biztos, hogy a visszaúton valósággal hajtotta maga előtt a családot: csodálatra méltó tempóban szedte a kis tömzsi lábai, és vette ügyesen az akadályokat. Persze annak rendje és módja szerint az autóhoz érve és a hordozójába téve szinte azonnal elnyomta az álom. Így már nem hallhatta, amint a tapasztalatokat levonva a család megállapodott: a következő túrán is mindenképpen ott lesz a helye.

Nyitókép: Wikipedia / Szenti Tamás

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.