Öt kihagyhatatlan magyar kilátó

EZT ÍRTUK 2019-BEN! Magyarország nem a hegyeiről híres, a kilátók azonban a csodálatos panoráma mellett is különleges élményekkel várnak. Összegyűjtöttünk ötöt, amelyre érdemes feljutni.

Mindenki, aki túrázni indul, valamilyen céllal teszi. Ha nem teljesítménytúráról van szó, ahol egy adott útvonal meghatározott időn belüli megtételére kell törekedni, a legtöbben valamilyen csúcsot szeretnének meghódítani. Nem kell, hogy hatalmas legyen, országhatáron belül nem is nagyon lehet ilyen kihívásokat találni, az ellenben jó érzés, ha a hegytetőn kilátó fogad minket.

A magasról elénk táruló látvány minden fáradtságért kárpótol és maradandó élményt ad. Az alábbiakban olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek biztosan nem okoznak csalódást, bármelyik évszakban vezessen is oda az utunk.

Erzsébet-kilátó, Budai-hegység
A főváros legmagasabb pontja a János-hegy tetején, 527 méteres tengerszint feletti magasságban épült kilátó, amelyet 1910-ben adtak át, nevét Ferenc József feleségéről, a hazánkban közkedvelt Wittelsbach Erzsébetről, ismertebb nevén Sisiről kapta. A neoromán stílusú, kör alaprajzú építmény 23.5 méter magas, 100 lépcső vezet fel a legfelső szintre. Tiszta időben akár nyolcvan kilométerre is elláthatunk, kivételesen éles szemű látogatók a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatják. Megközelíthető a Zugligeti libegővel vagy a Normafától gyalogosan.

Tv-torony kilátó, Mátra
Hazánk legmagasabb pontján, az 1014 méter magas Kékes-tetőn 1981-ben épült meg a hozzá tartozó kiszolgáló épülettel. A 180 méter magas torony három részre oszlik, az alsó nyolcvan szint vasbeton, a felső nyolcvan acélszerkezetű, a legfelső húsz üvegszövettel merevített műanyag henger. Turistaként 45 méter magasra mehetünk fel, a belépés díjköteles. A tavaly felújított látogatható szakasz nagyobbik része zárt, itt található egy körpresszó is, ahol egy több ezer darabos palackgyűjteményt is megnézhetünk.

Prédikálószék-kilátó, Visegrádi-hegység
Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján két és fél éve adták át a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán, ami Dömösről és Dobogókőröl is megközelíthető. A beton alapon álló, tizenkét méteres fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról varázslatos panoráma nyílik az egész Dunakanyarra (lásd a fenti képet). A kilátó megfelel a kor követelményeinek, tetején két webkamerát helyeztek el, a környéken wifikapcsolat is elérhető, de tűzrakóhely, padok és asztalok is vannak a közelben.

Írottkő-kilátó, Kőszegi-hegység
A Kőszegi-hegység két ország területén fekszik, Magyarország és Ausztria irányából is látogatható a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja. Elődjét 1891-ben fából építették, azt váltotta fel 1913-ban a most is látható kőépítmény, amely 1990 óta szabadon látogatható, 2010-ben felújításon esett át. Megközelítése többórás túrával lehetséges, de megéri a fáradtságot, hiszen több ország területét is megcsodálhatjuk a tetejéről egyszerre. A kilátó mindezek mellett az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

Az Írottkő-kilátó

Magas-hegyi kilátó, Zempléni-hegység
Az 514 méter magasan álló építményből Sátoraljaújhely városa mellett gyönyörű kilátás nyílik Hegyalja, Bodrogköz és Szlovákia felé. Különlegessége, hogy a lelátóhoz egy 1332 méter hosszú pályán haladó libegőben ülve is feljuthatunk. A közeli kalandparkban bobpálya és két hegy közötti extrém drótköteles átcsúszópálya is található. A környéken járva mindenképp érdemes felkeresni a Megyer-hegyi tengerszemet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.