Otthon készíthető nassolnivalók túrára

Őszi kirándulások nélkülözhetetlen kellékei a különböző snackek, amelyeket nem feltétlenül kell boltban megvennünk. Sokkal egészségesebb, ha minőségi alapanyagokból, otthon gondoskodunk róla – akár sütés nélkül!

Nem feltétlenül kell konyhatündérnek lennünk ahhoz, hogy összedobjunk egy kis nassolnivalót túráink előtt. Az alábbi ötletek bárkinek könnyen megvalósíthatóak, a végeredmény pedig nemcsak sokkal finomabb lesz, mint a boltban kapható drága és sok esetben mesterséges anyagokkal teli készítmények, hanem egészségesebb is. Ráadásul a csokoládés sütemények a hűvösebb idő miatt már nem olvadnak szét a hátizsákunkban.

Csokoládés, datolyás, mogyoróvajas szelet
Egy aprítógépbe dobjunk bele 250 gramm kimagozott datolyát (12-13 darab), 80 gramm sima mogyoróvajkrémet, 75 gramm tört földimogyorót, 2 evőkanál cukrozatlan (holland) kakaóport és 1.5 evőkanál chiamagot és aprítsuk össze, amíg közel homogén masszát nem kapunk. A földimogyoró nem baj, ha kisebb darabokban marad. Szedjük ki a masszát, és egy sütőpapírra a kívánt vastagságban és méretben lapítsuk szét. Tegyük be a hűtőbe 45 percre, ha letelt, kivehetjük és szeletelhetjük.

Ropogós csokis rizsszelet
Mindössze három összetevőből áll. 400 gramm csokoládét (lehet tej vagy ét) és két teáskanál kókuszolajat (lehet napraforgó is) gőz felett olvasszunk fel. A megolvadt csokoládéba keverjünk bele ízlés szerinti mennyiségű, darabokra tört puffasztott rizset. Egy spatula segítségével szedjük az egészet egy serpenyőbe, igazgassuk el a kívánt vastagságúra, majd tegyük be a hűtőbe 10-15 percre. Miután megdermedt, kedvünk szerint darabolható.

Zabpelyhes M&M’s-es falatkák
Az előző két nassolni valóhoz hasonlóan ez is sütésmentes. Egy kis serpenyőbe tegyünk 150 gramm mogyoróvajkrémet és 3 evőkanál mézet, majd alacsony hőfokon olvasszuk meg. Keverjük össze, hagyjuk kihűlni. Közben egy tálba mixeljünk össze 250 gramm zabpelyhet, 60 gramm mazsolát, 60 gramm apróra tört étcsokoládét, 60 gramm M&M’s cukorkát és 60 gramm földimogyorót. Adjuk hozzá a mogyoróvajkrémes mézet, az egészből gyúrjunk golyókat, legvégül tegyük be a hűtőbe, amíg megdermednek.

Mogyoróvajkrémes omlós süti
A rizsszelethez hasonlóan ez is mindössze három összetevőből áll. Egy serpenyőbe tegyünk 400 gramm mogyoróvajat, 50 ml kókuszolajat és 50 ml juharszirupot. Közepes lángon melegítsük addig, amíg meg nem olvad. Keverjük addig, amíg homogén masszává nem áll össze. Ezt követően töltsük az egészet muffinformákba és tegyük be a hűtőbe néhány órára.

Műzliszelet
Ehhez kell a sütő, melegítsük is elő 180 Celsius-fokra. Helyezzünk egy kb. 23×15 cm-es tepsibe sütőpapírt, oszlassunk el rajta 400 gramm zabpelyhet, majd tegyük 10 percre a sütőbe úgy, hogy a felénél megfordítjuk. Vegyük ki a sütőből a zabpelyhes tepsit és tegyük félre. Egy serpenyőben melegítsünk fel 125 gramm lekvárt (íze tetszés szerint), 60 gramm mogyoróvajat, 60 gramm tört földimogyorót, 2 evőkanál barna cukrot, 1 evőkanál kókuszolajat, 1/4 teáskanál sót. Közepes lángon folyamatosan kevergessük, amíg a hozzávalók keverékéből álló mix meg nem szilárdul. Az egészet oszlassuk el egyenletesen a zabpelyhes alapon, a tetejére tegyünk földimogyorót, majd az egészet rakjuk be 15 percre a sütőbe, amíg aranybarnára nem sül. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel tetszőleges szeletekre.

(Fényképek: koa.com, makingsenseofcents.com)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.