Pórázon túrázik Bodhi, az óriásmacska

A közel hét kilogrammos Maine Coon macska gazdájával rendszeresen kirándul a Sziklás-hegység kanadai részén. Ha kell, kenura száll vagy úszik a vízben, de amint veszélyt érez, azonnal megdermed.

Abban, hogy a kutyák szívesen túráznak együtt gazdájukkal, nincsen semmi meglepő. Manapság egyre többen járják négylábú kedvencükkel az erdőt, egy korábbi cikkünkben mi is összegyűjtöttük, mire figyeljünk, ha rendszeresen magunkkal szeretnénk vinni házi kedvencünket.

A macskákkal más a helyzet. A maguk feje után mennek, azt csinálják, amit kedvük tartja, nem követik feltétel nélkül mindenhová az embert. A szabályt erősítő kivételt Bodhi, egy Maine Coon macska jelenti, aki gazdájával folyamatosan a Sziklás-hegység kanadai részének túraösvényeit járja.

A Maine Coon az Egyesült Államok Maine tagállamának nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt. Eredetét tekintve meglepő és valószerűtlen elméletek láttak napvilágot, voltak, akik a genetikai képtelenségnek számító macska-mosómedve kereszteződésre gyanakodtak. Valójában őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. Bundája fényes, selymes, vízálló, nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem. Hosszabb a hasán és a hátsó lábain, hogy védjen a nedvességtől és a hótól, rövidebb a háton és a nyakon, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet. A kandúrok tömege általában 8–9 kg, de elérhetik a 10–12 kg-ot is, a nőstények ennél kisebbek, általában 6–8 kg-ra nőnek. A Maine Coon későn érő fajta, kifejlett méretét 3-5 éves kora körül éri csak el, gyermeki természetét azonban egész életén át megtartja. Szelíd, kedves óriás, angyali természettel megáldva.

„A macskák nem olyanok, mint a kutyák, nem csinálják egyből, amit mondasz nekik. Egy tapodtat sem mozdulnak, amíg meg nem sikerül győzni őket, hogy amit vársz tőlük, az jó lesz nekik – véli Bodhi gazdája, Michelle Gagnon, aki a CTV News televíziós csatornának mutatta be kedvencét. – Sok idő kellett hozzá, mire alkalmazkodott a sziklás környezethez, a nehéz terephez és a pórázhoz, de mostanra nagyon jól összecsiszolódtunk. Évszaktól függetlenül viszem magammal.”

A trendeknek megfelelően a macskának természetesen Instagram-oldala is van, amelyen nyomon követhető, merre járt. A képek magukért beszélnek, Bodhi számos kalandot megélt már és olyan élményekkel gazdagodott, amelyet a szobai macskák elképzelni sem tudnak. Gazdája megtanította rá, hogy pórázon mellette sétáljon, persze időnként előfordul, hogy az ösztönök felülírják a szabályokat.

„Mivel a környék ragadozóihoz képest a maga hét kilogrammos súlyával eltörpül, túrázás közben mindig éberen figyeli a környezetet. Ha hiúzt, medvét vagy pumát érez a közelben, lelassítja lépteit és megmerevedik. Néha csak úgy jön tovább, ha felveszem a vállamra, ott biztonságban érzi magát. Ha kerékpározni megyek, akkor is velem tart, speciális kosárban utazik. Az emberek időnként gyanúsan méregetnek és megkérdezik, mit csinálok idekinn a macskámmal. Ilyenkor mindig azt válaszolom, hogy a macskám legalább annyira élvezi a kirándulást, mint az ő kutyáik.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.