Téves jelzések a Visegrádi-hegységben

A térképolvasás elengedhetetlen a kiránduláshoz, a természetjáráshoz, s ne állandóan a technikai vívmányokra hagyatkozzunk, de olykor a térkép és a helyszín között is tapasztalható különbség.

A számtalan hazai túrázási lehetőség közül a Prédikálószék, a Rám-szakadék vagy Dobogókő a legnépszerűbb célpontok közé tartozik. A különböző blogok, információs felületek és persze a szakirodalom révén gyakorlatilag mindent tudhatunk a környékről, a gyönyörű tájról és megközelíthetőségéről – mindemellett mégis a személyes tapasztalat a legjobb.

 

Dobogókő

– Két hatalmas parkoló várja a túrázókat, természetesen fizetés ellenében. A személyautók tarifája 300 forint óránként, de ha korábban érkezünk, egy kilométerrel Pilisszentkereszt felé, az út mentén található hat-nyolc díjmentes parkoló.

– Különböző turistajelzések és információs táblák tájékoztatnak, még a rutintalan kirándulóknak sem jelent kihívást az eligazodás.

– A közelben lévő menedékház, a Turul-szikla, a Rezső-kilátó, a siketek Mária-kegyhelye vagy a kilátó valóban a kirándulók célpontja. Túrázáshoz és a tömeg elkerüléséhez két kilométertől kezdődnek az útvonalak.

 

Tájkép a Rezső-kilátóból

 

– Az úgynevezett Téry úton a Tost-sziklákig a piros sávjelzést és a kék M-jelzést követve egyenes, enyhén lejtős, nagyjából két kilométeres sétaút vezet, a végén a Tost-emlékoszlopnál elhelyezett padnál és asztalnál étkezni is lehet. Utána azonban döntést kell hozni, hogy a visszautat választjuk a lankás emelkedőn, vagy tovább ereszkedünk, de meredek nyomvonalon a Három-forrás felé.

– Továbbhaladva, áttérve a zöld sáv jelzésre, néhány száz méter ereszkedést követően egy forrásnál (még nem a Három-forrás) megtévesztő, zöld pötty jelzés (sőt kettő is) a rengetegbe, meredeken hegymenetnek vezetne, kitaposott ösvény nincs is. A térkép sem jelöli, de a helyszínen kétszer is a turista útjába kerül.

– Nagyjából egy kilométerrel a Tost-sziklák után fontos elágazás (a zöld és a sárga sáv jelzés keresztezi egymást) következik, a völgy felé is lehet indulni, a Rám-szakadék irányába, amely 2.4 kilométer ereszkedés nem a szakadék tetejéig, hanem a dömösi kiindulópontig. Hegymenetnek szintén a sárga sávjelzést követve, másfél kilométer erőltetett menettel lehet visszajutni a Téry útra, ahonnan már csak 500 méter Dobogókő.

– Ez a kisebb kör nagyjából öt kilométeres túrát jelent.

 

Rám-szakadék

– Alapvetően Dömösön is fizetős a parkoló, de aki nem rest sétálni 300 métert, a hajóállomáson két hatalmas, ingyenes parkolóban is leteheti az autóját.

– A sárga, zöld és piros sáv jelzést követve lehet bejutni az erdőbe, ahol aztán néhány száz méter múlva szembesülhetünk az első megtévesztő kereszteződéssel. A három jelzést ugyanis lefestették, így sokan balra, hegymenetnek is elindulnak – tévesen.

– Megérkezve a Szentfa-kápolnához, a hűs forrásnál meg is lehet tölteni a kulacsokat, ugyanakkor fontos, hogy a sárga, zöld és piros sáv jelzés itt nem egyértelmű. A térkép szerint muszáj átkelni a fahídon, de a helyszínen ez nem egyértelmű. Sőt bármennyire is ellentmondás, de a piros háromszög jelzést kell követni, amely azonban a Vadálló-kövek irányába vezet.

– Ha az átkelést választjuk a fahídon, majd balra fordulunk, szintén a Rám-szakadékhoz jutunk, de nyáron, 35 fokos hőségben az aszfaltozott műúton nem éppen kellemes a túrázás.

– Ezért aztán a piros háromszög jelzést ajánljuk, mert húsz-harminc méterrel távolabb ismét találkozhatunk a sárga, zöld és piros sávjelzéssel, utóbbit követve egy tanösvényen, szebb és viszonylag hűvösebb környezetben folytathatjuk a túrát.

– Maga a Rám-szakadék csodálatos, s bár gondos figyelmet követel, különösen a korlátokkal és létrákkal kiegészített szakasz, kisiskolás gyerekeknek és enyhén túlsúlyos felnőtteknek is ajánlott.

– Közeledve a túra végéhez meredek, fából kialakított „lépcsősor” vezet, amely a térdízületet alaposan igénybe veszi.

– A dömösi hajóállomástól a szakadék tetejéig, többszöri pihenő beiktatásával hozzávetőlegesen két óra az út.

– Utána ajánlatos pihenni kicsit, mert két irányba is indulhatunk, de mindkettő megterheli a lábszárat, a vádlit és a combokat. A Rám-szakadék tetején folytathatjuk az emelkedést Dobogókő irányába, ez az az út, amelyet a dobogókői útleírásnál részleteztünk, miszerint keresztezi a zöld sávjelzést, de választhatjuk az ereszkedést a sárga sávjelzésen a Lukács-árkon keresztül vissza a Szentfa-kápolnához.

– Bár az ereszkedés csupán úgy két kilométeres séta, de a vádlit és a combot alaposan igénybe veszi.

– Összességében ez a kör úgy hat kilométer.

 

Prédikálószék

 

 

– Pilisszentlászlótól, a Kisrigó vendéglőtől is indulhat a túra, a piros kereszt jelzésen 6.2 kilométert kell megtenni. A parkoló itt ingyenes, de meglehet, hogy valójában az étterem vendégei számára alakították ki, s ennek megfelelőn legfeljebb húsz gépjármű fér el, a többiek az út mentén, az árokparton állhatnak meg.

– Az út az erdőben szinte végig murvás, kavicsos, sziklás, szóval megfelelő túrabakancs vagy -cipő ajánlott. A táj Dobogókőhöz és a Rám-szakadékhoz viszonyítva érdektelen, unalmas, mivel szinte végig átláthatatlan bozótoson vezet.

– A Prédikálószékhez felérve azonban a látvány mindenért kárpótol. A Dunakanyart, Visegrádot, illetve szemben a Börzsöny meredek vonulatait percekig lehet bámulni, ha nincs sok túrázó, de a háromszintes kilátóból növelhető az élvezeti élmény.

– A kilátó tövében található nagy tűzrakó helynél, illetve a számtalan erdei padnál és asztalnál elfogyasztható az ebéd. Mivel 639 méter tengerszint feletti magasságban nincs kihelyezve szemetes, táblák figyelmeztetnek, hogy a szemetet minden túrázó vigye magával.

– Fáradtan, a túrázásra nem ráhangolódva ennek az útvonalnak csekély az élvezeti értéke, ugyanis a visszafelé vezető szintén 6.2 kilométer hosszabbnak tetszik, s a végére igencsak elveheti a kedvet a túrázástól.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.