Tíz érv az El Camino mellett és tíz ellene

A híres zarándokút Magyarországon is népszerű, de akadnak, akik szerint az egyik legtúlértékeltebb túraútvonal a világon. A teljesítésre induló vándorok számos kellemetlenséggel találhatják szemben magukat.

Az El Camino, vagyis a Szent Jakab-út már a 11. században ismert volt a zarándokok körében, ekkor 13 megállóhellyel Santiago de Compostelába vezetett. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab (Zebedeus és Szalome fia, János evangélista testvére, Jézus egyik apostola) földi maradványai. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelképe a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve találunk. Az útvonallal kapcsolatos egyéb tudnivaló miatt érdemes felkeresni a Szent Jakab-út Wikipedia-oldalát.

Az alábbiakban egy kis kedvet szeretnénk csinálni az El Camino teljesítéséhez – vagy éppen lebeszélni azokat, akik csak azért mennének el rá, mert divat, de fogalmuk sincsen, mivel jár. A cikket a francistapon.com oldal gyűjtése alapján írtuk.

10 ok, amiért érdemes végigmenni az El Caminón:
1. Minden nap végén zuhanyozhatunk, tiszta ágyban alhatunk, mindezért a legtöbb helyen mindössze 5 eurót kérnek el éjszakánként.
2. Nem szükséges nagyobb mennyiségű élelmet magunkkal cipelnünk, mert a szálláshelyeken mindennap fogyaszthatunk meleg ételt.
3. Nem kell cipelnünk jelentősebb mennyiségű vizet sem. Az út során sűrűn találkozunk vízlelőhelyekkel.
4. A magunk által termelt szemetet sem kell magunknál tartani, minden tizedik percben belefutunk egy kukába.
5. Az előbb felsoroltak miatt könnyű táskával is kényelmesen végigérhetünk.
6. Nincs szükség térképre, sem egyéb navigációs eszközre, mert az út jelölése végig kiváló.
7. Az út kevés kivételtől eltekintve elég széles ahhoz, hogy túratársunk mellett haladjunk, így kényelmesebben beszélgethetünk vele.
8. Az út jól karbantartott, nem kell bokrok között utat törnünk magunknak.
9. Nincsen szükség arra sem, hogy külső segítséget kérjünk, mindenhol találunk szállást, és fel tudjuk tölteni készleteinket.
10. A terep szinte végig teljesen sima, akár kerékpárral is kényelmesen végigmehetünk rajta.

10 ok, amiért érdemes elkerülni az El Caminót:
1. Az El Camino túraútvonalának csak elenyésző része halad szűk ösvényen, legnagyobb része forgalmas autóutak közelében vezet, így meglehetősen nehéz magunkba mélyedve elmélkedni.
2. Meglehetősen sokszor közvetlenül az autóúton vagyunk kénytelenek gyalogolni, dacolva a kisebb-nagyobb forgalommal.
3. A betonút miatt az ember lába sokkal jobban és sokkal hamarabb megfájdul.
4. A zarándokút 95 százalékában az autóforgalom hallótávolságon belül van.
5. A folyamatosan szembejövő kényelmi szolgáltatások könnyen eltéríthetnek minket, bármilyen spirituális küldetésben is vagyunk.
6. A látvány, amely túra közben elénk tárul, meglehetősen egyhangú. Szinte végig hatalmas rétek mellett vezet az út, hegyeket csak a távolban látni.
7. Mivel nem sűrűn megyünk erdőkben, meglehetősen kevés az árnyék. Nyáron az állandó napsütés, a forróság sok kellemetlenséget okozhat.
8. Az El Camino mára nagy üzletté vált, a túra során néhol meglehetősen erőszakosan próbálják eladni a különböző termékeket, szolgáltatásokat.
9. A csendet felejtsük el. Autók és motorok jönnek-mennek, dudálnak, kutyák ugatnak, mobiltelefonok csörögnek…
10. Nehéz könnyíteni magunkon. A forgalmas utakon valahonnan mindig jön valaki, nem egyszerű félrevonulni.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.