Tíz órára futóhomokba ragadt a túrázó

Egy amerikai pár Utah államban, a Zion Nemzeti Parkban túrázott, amikor a férfi futóhomokba süllyedt. Barátnője kénytelen volt magára hagyni és három órát túrázni csak azért, hogy segítséget hívjon.

Valódi rémálmot élt át a 34 éves Ryan Osmunm, amikor barátnőjével az Egyesült Államokban túrázni indult. A Zion Nemzeti Parkban jártak, amikor a férfi futóhomokba lépett, belesüllyedt és nem tudott kiszabadulni. Párja, Jessica McNeil az első pánik után meleg ruhával betakarta, majd visszafordult abba az irányba, ahonnan jöttek, és három órát túrázott, mire olyan helyre ért, ahol megfelelő volt a térerő és segítséget tudott hívni.

„A térdééig süllyedt el, képtelen volt kimászni – emlékezett vissza az esetre Jessica. – Amikor ott hagytam, nem voltam benne biztos, hogy még valaha látni fogom. Életem legnehezebb és legfélelmetesebb döntését kellett meghoznom. Segítségért indultam, de egy ponton elbizonytalanodtam és vissza akartam fordulni. Ott akartam vele lenni a végsőkig.”

Jessica azonban nem állt meg, sikerült olyan helyre jutnia, ahonnan felvehette a kapcsolatot a mentőegységekkel, akik azonnal elindultak Ryan megmentésére. Ez sem ment azonban könnyen. Több óra telt el, mire odaértek a megfelelő helyre, a férfi addigra még mélyebbre süllyedt és a kihűlés jelei mutatkoztak rajta.

„A futóhomok nedves és nagyon hideg volt, annyira, hogy azt hittem, ha ki is mentenek, biztosan elvesztem a lábamat – mondta utólag Ryan. – Attól is tartottam, hogy Jessicának nem lesz elég ideje, és mire megérkezne a segítség, már nem leszek életben. Amikor rám találtak, azt mondták: valóságos csoda, hogy túléltem.”

Ryan Osmunm mindet összevetve tíz órát töltött a futóhomokban, mire kiszabadították. Megpróbáltatásainak azonban ezzel nem volt vége. Miközben melegedett és a lábát kezelték, a térségre hóvihar csapott le, a mentőegységek így nem tudták elhagyni a helyszínt, ott kellett tölteniük az éjszakát, és csak másnap kora délután szálltak fel a helikopterrel, hogy a férfit a legközelebbi kórházba szállítsák. Ryan szerencsére nem szenvedett maradandó károsodást, a pár azóta jól van, és nem tudnak eléggé hálásak lenni a segítségükre siető embereknek.

El lehet merülni a futóhomokban?

A kérdéssel a National Geographic egyik cikke foglalkozik, a válasz tömören: nem.

„Holland és francia kutatók kísérletekkel vizsgálták a futóhomok tulajdonságait, és határozottan állítják: a filmekben látottakkal ellentétben nem fordulhat elő, hogy valakit a feje búbjáig ellepjen a futóhomok. Az Amszterdami Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között, finom homok, agyag és sós víz megfelelő arányú elegyítésével futóhomokot hoztak létre, és ennek – a természetben előforduló valódi futóhomokkal egyező anyagnak – a tulajdonságait vizsgálták. Megfigyelték, hogy nyugalomban a homok besűrűsödik, erőbehatásra, mozgásra viszont a szemcsék közé víz áramlik, és az anyag viszkozitása csökken. Ez az oka annak, hogy a futóhomokba került „áldozat”, ha kapálózni kezd, még mélyebbre süllyed. A leülepedő homok- és agyagszemcsék miatt a futóhomok mélyebb rétegeiben a viszkozitás illetve sűrűség újra nő, így az anyag kvázi megköt a belemerült test körül. A kutatók javaslata, hogy aki futóhomokba kerül, lassan és folyamatosan mozgassa lábait, így az anyag felhígul, és az áldozat könnyebben kiszabadíthatóvá válik.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.