Tudnivalók a jó túrakés kiválasztásához

Nem létezik olyan kés, amely minden feladathoz jó, de ha tisztában vagyunk a fontosabb jellemzőkkel, könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt.

Egy túrakés rengeteg helyzetben hasznos lehet. Vágáshoz, szúráshoz, szeleteléshez, az étel előkészítéséhez, de kritikus helyzetben akár az életünket is megmentheti. Lássuk, általánosságban mivel kell tisztában lennünk, mielőtt életünk első kését megvásárolnánk.

A kés típusa
összecsukható kés: könnyű, nem foglal sok helyet, így ideális túrázáshoz és a mindennapi dolgokhoz. Mivel összecsukható, az éle folyamatosan védve van a markolatban. Negatívuma, hogy – különösen kisebb méretben – nem stabil, a markolata sem mindig ideális kialakítású, és ha nincs rajta gomb, amely lezárja a nyitott pengét, véletlenül az ujjunkra csukódhat. Az összecsukható kések pengéin jellemzően található egy mélyedés, amely a könnyebb kinyitást segíti, némelyiket egy kézzel is kezelhetjük.
fix pengéjű kés: súlyra nehezebb, ezzel együtt sokkal stabilabb, és jobban kézre áll a fogása. Könnyebb tisztítani, de több helyet foglal el, és mindenképp szükség van egy tokra, hogy biztonságban lehessen szállítani.

A penge formája
drop-point: Erős és sokoldalú. A csepp formájú penge vége vastag, így a nehezebb munkáktól az általános felhasználásig rengeteg célra használható. A penge gerince a vége felé lejt, ami csökkenti az esélyét, hogy véletlen megszúrjuk magunkat.

clip-pont: A csepp forma ebben az esetben „félbe van vágva”, így a penge éle vékony és hegyes. Az ilyen kések kiválóan lyukasztják át az anyagot, és lehetőséget adnak a pontosságot és nagy figyelmet igénylő munkákra. Ugyanakkor kevésbé mondható el róla a drop-point késekre jellemző stabilitás.

tanto: Az ilyen pengével ellátott kések nagy teherbírásúak. A penge vége szögletes, a hegye pedig kifejezetten erős, ami ideálissá teszi kemény anyagok átszúrásához, felnyitásához, kaparásához.

needle-point: A penge két egymásra szimmetrikus oldalból áll. Az ideális túlélőkésen ilyet találunk, mivel kiválóan alkalmas szúrásra és arra is, hogy eldobva célba találhassunk vele.

sheepsfoot: Az ilyen pengével ellátott kések ideálisak az étel előkészítéséhez. A penge vége meredeken lefelé ível, a csúcsa egy síkban van a kés markolatával. A forma remek választás szeleteléshez, kockázáshoz, daraboláshoz, és nagyban csökkenti az esélyt, hogy megszúrjuk magunkat.

A penge anyaga
Általánosságban olyan pengéjű késeket érdemes keresni, amelyek ellenállnak a rozsdásodásnak, sokáig megtartják élességüket, és könnyen élesíthetőek. Ez a három tulajdonság azonban együtt nem jellemző. A keményebb acélból készült pengék élesebbek, de kevésbé állnak ellen a rozsdának, és nehezen élesíthetőek. A puhább acélból készült pengék ezzel szemben jobban ellenállnak a rozsdának, könnyebb is élesíteni őket, de az élüket nem tartják meg olyan sokáig.
– rozsdamentes acél: A legtöbb kés pengéje ebből készül, ahogy a nevében is benne van, ellenáll a rozsdának. Három gyakran használt jelölést érdemes ismerni, ha mi is ebben gondolkodunk:
–> 420HC: Ez a legolcsóbb, tömeggyártásra alkalmas rozsdamentes acél, amely ellenáll a rozsdának, könnyen élezhető, és viszonylag jól tartja az élét.
–> 154CM: Jobb minőségű rozsdamentes acél, nagyobb mennyiségű szén felhasználásával készül, ami megnöveli az anyag keménységét, és még jobban tartja az élét.
–> S30V: Prémium rozsdamentes acél, nagy mennyiségben tartalmaz vanádiumot. Ez egy ezüst-fehér színű, igen kemény fém, amely rozsdamentességén kívül ahhoz is hozzájárul, hogy a penge erőteljesebb legyen, ráadásul az éle is sokkal tovább tart.
nem rozsdamentes acél: Nagyon kemény acélból készül, az élét is kiválóan őrzi, azonban nagyon érzékeny a rozsdára, ezért távol kell tartani a víztől, elmosni sem szabad. Különösen évtizedekkel ezelőtt készült sok ilyen pengéjű kés. A nagy öregek mindig azt mondták, állagukat zsírozással lehet megőrizni, amihez tökéletesen megfelelt egy kis szalonnázás.

A markolat anyaga
A markolat általában sűrűn mintázott, ami a jobb tapadást segíti, illetve a kialakítása is ergonomikus, hogy fogáskor szinte belesimuljon a kézbe. A markolat leggyakrabban az alábbi négy anyag valamelyikéből készül.
fa: kinézetre gyönyörű, jó a fogása, de érzékeny a vízzel való érintkezésre
műanyag: olcsó, ellenáll a víznek, de nagyon csúszós lehet
gumi: remek a fogása, a víz sem hat rá különösebben, de nem tartós
rozsdamentes acél vagy alumínium: tartós, de kézbe véve hidegnek hathat, és csúszós

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.