Túlélőtúra a Bükkben

Október harmadik hétvégéjén szilvásváradi bázissal rendezik az 41. Szakajka MATT túlélőtúrát, amelyen az induló csapatok a Bükköt járhatják be választott útvonalon. A nevezésre október 9-ig van lehetőség.

Mi az a túlélőtúra?

Ha röviden kellene megfogalmaznom, azt mondanám, hogy a túrázás kombinálása a csapatversennyel és az ügyességi feladatokkal. A Magyar Természetjáró Egyesület által szervezett rendezvényekből egy évben átlagosan kettő indul, a következő október 19–21. között, szilvásváradi bázissal. A túlélőtúrákkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy nem teljesítménytúrák, azon kívül, hogy az erdőben mozgunk, igazából nincs sok egyéb közös a kettőben.

A túlélőtúra ugyanis verseny, amelyen ráadásul nem egyénileg indulhatunk, hanem 2-5 tagú csapatokban. Feladatunk, hogy a rajtnál megkapott, az adott térségben megjelölt állomáshelyeket az általunk szabadon meghatározott sorrendben felkeressük. Az állomáshelyeken az oda tartozó feladat megoldásával pontszámokat gyűjthetünk. Ez lehet egy könnyű kérdés (például: „Mi van a forrás feletti táblára írva?”), de lehet ügyességi feladat is, amelynél a pontszám attól függ, hogyan teljesítettünk. Egy túlélőtúrán a szervezők legalább 60-70 kisebb-nagyobb állomáshelyet jelölnek ki, a legtöbbször olyan mennyiségűt és olyan messze lévőket, hogy a célba éréshez megadott időkorlát (általában 20 óra) alatt senki se tudja bejárni az egész terepet. A csapatoknak így képességeik alapján indulás előtt először is meg kell határozniuk, milyen útvonalat járnak be, hogyan tudják összeszedni a legtöbb pontot.

A tervezést bonyolítja, hogy bizonyos nagy pontértékű állomáshelyekhez nyitvatartási idők is tartoznak, van, amelyiket csak reggel 6 és 9 óra között lehet felkeresni, vagy a túra vége felé.

A túlélőtúrák jellegzetessége tovább, hogy az egész hétvégét igénybe veszik. A rajt általában péntek késő este van, a célba pedig általában szombat késő délutánig kell beérni. Ez azt is jelenti, hogy a túra első szakasza éjszaka, a sötét erdőben vezet, ami extra kihívást jelent, és jó tájékozódási képességet követel. Már csak azért is, mert a legritkábban tartanak tömegesen csapatok ugyanarra, így sokszor magunkra vagyunk hagyatva, nekünk kell a turistajeleket, az elágazásokat figyelnünk, nem kapunk itineres segítséget (felesleges is lenne). Az éjszakai kalandozás varázsa, hogy így a természet másik arcát is megfigyelhetjük, számos állat ugyanis ilyenkor aktív, és mivel kis létszámú csoportokban haladnak a túrázók, könnyen összefuthatnak velük.

Teljesítménytúrák esetében megszokott, hogy időnként ellenőrzőpontokon halad a tömeg, ahol frissítést (vizet, teát, csokoládét, zsíros kenyeret) kap. Túlélőtúrák esetében ilyen nincs vagy csak nagyon minimális mértékben, így az összes étellel és itallal magunknak kell készülnünk.

Hogy pontosan mit kell tudni még a túlélőtúrákról, az Magyar Természetjáró Egyesület weboldalán elolvasható.

Mikor rendezik a következő túlélőtúrát?

Október harmadik hétvégéjén, az október 19–21 között, a bázis helyszíne Szilvásvárad.

A túra a Bükköt járja be, ennek a tájegységnek az alapos megismerésére nyílik lehetősége minden résztvevőnek. Az indulás előfeltétele a megfelelő, Bükk 29. számú, 2017. évi kiadású turistatérkép (1:40000 Cartographia Kiadó) beszerzése, aki nem rendelkezik ilyennel, a szervezőktől is megrendelheti. A túra nevezési díja 3000 Ft/fő, ezért az összes induló ajándék pólót kap, illetve célba érkezéskor meleg ételt ehet. A távolról érkező és kifáradt utazók pedig akár a helyszínen is eltölthetik a szombat éjszakát, és vasárnap, felfrissülve indulhatnak haza.

Az 41. SZALAJKA MATT túlélőtúra további részletei ide kattintva olvashatóak, gondolkodásra azonban már nincs sok idő, a nevezési határidő október 9-én lejár!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.