Túra a koponya körül

A Balatonnál nem csak fürdeni érdemes, például vasárnap a Tihanyi-félsziget látványos túrával várja az érdeklődőket. A 11 és 22 kilométeres táv teljesen elkerüli a községet, cserébe csodálatos környezetet és pazar panorámát kínál.

A Tihanyi-félsziget mindig közkedvelt turistaközpont volt, de a látogatók többsége általában megelégszik Tihany felfedezésével, esetleg a méltán népszerű levendulafesztivállal. A környéken márpedig túrázni is érdemes, erre kínál remek lehetőséget többek között augusztus 12-én, vasárnap a Tihanyi Koponya teljesítménytúra.

„Az elnevezés a félsziget formájára utal, ez ugrott be róla elsőre – mondja dr. Lengvári Tibor, a túra szervezője. – Az útvonal különlegessége, hogy lakott területet egyáltalán nem érint.

Az első része a félsziget szélén, a hegygerincen fut végig, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra. Ezt követően kis erdős beugrókon keresztül a Belső-tó és a Külső-tó mellett is elhaladnak a túrázók.

Érdemes legalább egyszer eljönni és bejárni a félszigetet ebben a formában, és akinek van kedve, a táv teljesítése után még nézelődhet Tihanyban.”

A Tihanyi Koponya teljesítménytúra 11 és 22 kilométeres távokat kínál – a nagyobb a kisebb kör duplája, kétszer kell tehát végigjárni ugyanazt az útvonalat. Rajtolni leghamarabb reggel kilenc órakor lehet, időkorlát nincs, a szervezők mindössze annyit kérnek, hogy 16 órára lehetőleg mindenki érjen vissza a célba.

„Családok is nyugodtan jöhetnek. A táv elején és végén ugyan számolhatunk némi szintemelkedéssel, de nem olyan erős, hogy gyerekkel ne lehessen végigmenni rajta.

Az indítás egy parkolóból történik, ami egyesek számára kicsit furcsa lehet, de ugyanúgy jár oklevél, kitűző, a túra alatt ellátmány a résztvevőknek, és érinteni kell ellenőrzőpontokat, mint más teljesítménytúrán. A túrázókat arra kérjük, hogy lehetőleg hozzanak magukkal saját poharat, a környezetszennyezés elkerülése miatt ugyanis műanyag poharat csak elenyésző mennyiségben tartunk magunknál.”

A túra nevezési díja a 11 kilométeres távra 1100 Ft, a 22 kilométeresre 1300 Ft.

A pontos útvonal:
Tihanyi elágazás, autóparkoló – Apáti templomrom – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Szarkádi-erdő – Gejzír-mező – Hármas-hegy – Belső-tó – Farkas-verem – Kőfejtő – Apáti-hegy – Apáti templomrom – Tihanyi elágazás, autóparkoló

A túra további részletei ide kattintva érhetőek el!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.