Budapest–Baja Regatta: vihar után tánc

Még sosem fordult elő a Budapest-Baja 31 éve íródó történelmében, hogy vihar miatt ki kelljen szólítani a hajókat a vízből, sokan azonban most kényszerből feladták a versenyt.

Hajnalhasadtával gyülekeztek az evezősök, kajakosok és kenusok a Kopaszi-gátnál pénteken, hogy nekivágjanak a Budapest–Baja Regattának, amely a leghosszabb európai evezős esemény a maga 165 km-es távjával. A hajnali öt órai rajthoz negyvenhárom egység száztizenegy versenyzője állt oda, hogy teljesítse az evezés maratonijának is beillő regattát.

Délután, amikor az egységek nagy része Kalocsa közelében járt, hatalmas vihar érkezett a Duna fölé, ami miatt a szervezők úgy döntöttek, lefújják az eseményt, és a Kalocsához érkező hajókat kiszólították a vízből. Tizenkét egység szállt partra a vihar elől, két hajó már hamarabb kiszállt a versenyből. Marton Jenő, aki hetvenkilenc évével az idei Budapest–Baja korelnöke volt, kielboategységével Paksnál kötött ki a vihar miatt. A mosonmagyaróváriak egypárevezőse bójára futott, a hajó el is törött.

A negyvenhárom egységből huszonkilenc jutott el Bajáig, többen voltak közöttük olyanok, amelyek Kalocsát már elhagyták, amikor a versenyt lefújták – a vihar elültével végül célba értek.

A regatta győztese a Győri Atlétikai Club versenyzője, Forrai Dávid lett, aki tíz óra és huszonhét perc alatt teljesítette a távot. Tíz perccel utána ért be Vanczák Gergely és Sándor Áron kétpárevezőse, harmadik helyen a dr. Varga József, Csiszár Péter és Bagi Péter alkotta kielboatos egység ért be tizenegy óra hét perces időeredménnyel. A legutolsó hajó fél kilenc után ért Bajára.

Miután mindenki megérkezett, kezdődhetett a szokásos mulatság, közös halászléfőzéssel, majd pedig hajnalig tartó tánccal folytatódott a program. Másnap került sor az eredményhirdetésre és díjátadóra.

Mihály Tibor, a Külker Evezős Club elnöke eddig ott volt minden Budapest–Baján, most azonban nem ült hajóba, hanem a partról szervezte a lebonyolítást.

„Sokkal nehezebb a dolog szervezés, mindenre nagyon oda kell figyelni, óriási a felelősségünk. Augusztus elején általában konszolidált az időjárás, eddig sosem kellett lefújni egy Budapest–Baját sem.

Aggódtam is nagyon, amikor jött a vihar, gyorsan kellett dönteni, hogy lefújjuk-e, vagy sem. Úgy érzem, jól döntöttünk.

Versenyzőként persze hajtott volna a vágy, hogy leérjek, hiszen Kalocsától már nincs messze Baja, ha odáig leértem, menni fog a végéig. Szerencsére mindenki megértette, hogy első a biztonság.”

Mesélt arról is, hogy komppal, motorcsónakkal, mentővel biztosítják a regattát, hogy mindig kéznél legyen a segítség, ha éppen szükség lenne rá.

„Két korosztály indul leginkább a Budapest–Baján – mondta a résztvevők életkorát firtató kérdésre. – A fiatalok azért, hogy megmutassák, már meg tudják csinálni, az öregek meg azért, mert még meg tudják csinálni. De minden résztvevőnek óriási mentális feltöltődés, ha végigmegy a távon.”

Az evezős szezon most indul be igazán, augusztus végén két újabb, extrém körülmények között megrendezett verseny jön: a Szigetköz regattán (augusztus 23.) vadvízen eveznek, míg a Tisza-tavi Regatta (augusztus 31.) Sarudnál tájékozódási evezés, azaz meg kell találni és meg kell kerülni a bójákat. Az Extrém4 a Budapest–Bajával és a Balaton Regattával (szeptember 29.) egészül ki, de idén Magyarországon, a Velencei-tavon rendezik az evezős masters-világbajnokságot szeptember 11–15. között.

nyitó kép: bpbajaregatta.com

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.