Hogyan ússzunk a hideg vízben?

Vigyünk füldugót, de kerüljük a forró zuhanyt – Mányoki Attila, hazánk legismertebb hosszútávúszóinak egyike adott tanácsokat azoknak, akiket néhány hét múlva a 12-15 fokos víz sem riaszt vissza az úszástól.

Könnyű nyáron, a kellemes meleg vízben merülni egyet, de mi a helyzet azokkal, akiket a lehűlés és a rosszabb időjárás sem riaszt vissza, hogy természetes vízben ússzanak? A 15 fokos víz már valódi kihívást jelent a rendszeresen úszóknak, hát még azoknak, akik csak alkalomszerűen mártóznak meg a hideg vízben. A merész vállalkozáshoz kértünk tanácsokat Mányoki Attilától, hazánk legismertebb és legsikeresebb hosszútávúszójától, aki a kihívásai során rendszeresen tempózik olyan hőmérsékletű vízben, amelytől más már ránézésre megfázna-megfagyna.

Ezúttal természetesen azokról az esetekről beszélünk, amikor a bátor próbázó nem használ neoprénruhát, hiszen a neoprénnel sokkal könnyebb kibírni a hideget.

1. Legyünk tisztában a saját képességeinkkel
Mielőtt bárki belemegy a hideg vízbe, vagy arra gondol, hogy 15 fokos vízben úszna, gondolja át, mik a határai. Mindenkinek más: nemrég hívtak az Antarktiszra, hogy ússzak ott, azonban úgy éreztem, túlmegy a határaimon, hogy mínusz ötven fokos levegőben és mínusz egy fokos vízben tempózzak.

Lehetséges, hogy valakinek már a 15 fokos víz okoz nehézséget, ha nagyon nem tudja megszokni, akkor inkább ne erőltesse.

2. Sose legyünk egyedül
Bár rengeteget úszom, nagyon ritka, hogy ténylegesen egyedül legyek. Mentális szempontból is fontos, hogy legyen társ a közelben, és természetesen a biztonság miatt is szükséges ez. Nem elég, ha valaki távolabb, a parton áll, hiszen ha baj történik, miként segít? Mindig legyen velünk valaki. Egyébként kezdésként mindig a parthoz közel ússzunk, hogy érezzük, bármikor kiszállhatunk.

3. Apró lépésekkel készítsük fel magunkat
Kezdésként csak néhány percre érdemes belemenni a hideg vízbe. Mondjuk, először legyen öt perc, aztán tíz, majd tizenöt és így tovább. A 18 fokos víz számomra például a teljesen kellemes, ideális hőmérséklet, aki pedig nem szokott hidegebb vízben úszni, az akár egy hét alatt hozzászokik ehhez. Ugyanakkor tényleg csak fokozatosan szabad felkészíteni magunkat.

4. Ne ijedjünk meg a hidegsokktól
Amikor a megszokottnál jóval hidegebb vízbe érünk, úgynevezett hidegsokkot kapunk. Ez kontrollálatlan légzéssel jár, ám amikor a szervezet kezd hozzászokni a hőmérséklethez, akkor mindez eltűnik, hiszen a keringés és az izomzat is egyre megfelelőbben reagál a helyzetre. Nem szabad egyből beleugrani a hideg vízbe, és hirtelen mozdulatokat se tegyünk.

Akkor érdemes elmerülni, amikor hastájéknál járunk. Ismét szabálytalan légzést eredményezhet, amikor a fej a vízbe ér, de nem kell megijedni, ez elmúlik, akárcsak amikor a vízbe értünk.

5. Két sapka és füldugó kell
Aki hidegebb vízbe megy, használjon úszósapkát. Sőt ne is egyet, hanem kettőt, az uszodában használt szilikonsapkára érdemes még egyet húzni. Ne felejtsünk füldugót vinni magunkkal, hiszen a hallójáratokba jutó hideg víz is hidegsokkot okozhat.

6. Kerüljük a forró zuhanyt
Amikor kijövünk a hideg vízből, nagyon intenzív a hidegérzés, és rögvest rohannánk a forró zuhany alá. Ne tegyünk így! A kiszálláskor legyen kéznél meleg ruha, viszont inkább hidegebb, langyosabb vízzel tusoljunk, aztán megint jöhet a meleg ruha.

A nagyon forró zuhany égető érzést vált ki, ráadásul fontos, hogy a melegség, a melegérzet belülről fakadjon, ne kívülről jöjjön.

7. Megfelelő fizikai kondíció
Az úszás nehézsége, hogy nem lehet pihenni vagy lassítani, mint például futáskor, hiszen, ha nem úszunk, vagy lassabban tempózunk, akkor még jobban fázunk, ugyanis a közeg nagyon könnyen és gyorsan vonja el a hőt. Mindenkinek fontos magában tisztáznia, miért lép ki nagyon a komfortzónájából, de azt csak megfelelő fizikai állapotban szabad megtenni.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében, 2018 novemberében)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.