Mit kell tudni az első tokiói kvótásokról?

Operaénekes nagybácsi, pecázás a hobbi – összeszedtünk néhány érdekességet Érdi Máriáról és Berecz Zsomborról, akik olimpiai kvótát szereztek a tokiói játékokra.

Nagyszerű sikereket arattak a tenger nélküli magyar vitorlázók, hiszen Berecz Zsombor (finn dingi) és Érdi Mária (Laser Radial) is kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára az aarhusi összevont világbajnokságon. A kitűnő sportemberek egyáltalán nem ismeretlenek, hiszen nem először indulnak olimpián, de azért összegyűjtöttünk róluk néhány információt, érdekességet, amelyet nem árt tudni róluk a szabadidős vitorlázás kedvelőinek sem.

Berecz Zsombor (32 éves)
1. Sporttörténelmet írt, hiszen soha egyetlen magyar sem szerzett még világbajnoki címet vitorlázásban aktív olimpiai osztályban.
2. Az idény elején eltört a bal hüvelykujja, így három hónapot hagyott ki – ilyen nehezített felkészüléssel szerezte meg az aranyérmet és a tokiói kvótát.
3. Negyedik olimpiájára készül, 2008 óta minden ötkarikás játékokon (Peking, London, Rio) szerepelt.
4. Saját elmondása szerint már gyerekként sem érdekelte semmi más, csak a vitorlázás.
5. Korábbi hajóosztályában, a Laserben komolyan diétáznia kellett, hogy tartania tudja a versenysúlyát. A finn dingi azért tetszik neki jobban, mert „ehet”, és összességében is jobban érzi magát benne.
6. Nagymamája jóvoltából ismerkedett meg a vitorlázással, neki volt egy csónakja, amelyre „árbócot, vitorlát eszkábáltak”.
7. Imád pecázni, télen pedig szeret jégvitorlázni.

Berecz Zsombor mellett Érdi Mária sikerének is örülhettünk. Fotók: Magyar Vitorlás Szövetség, Cserta Gábor

Érdi Mária (20 éves)
1. A beceneve Mári, azt szereti, ha így hívják.
2. Gyerekként zongorázott, még az is szóba került, hogy profi zenész legyen.
3. Lovagolt is, de nem akarta versenyszerűen űzni, így könnyen abbahagyta. Kipróbálta továbbá a lovasíjászatot és a tájékozódási lovaglást is.
4. Szakkörön ismerkedett meg a vitorlázással, de kezdetben nem gondolt arra, hogy versenyszerűen űzze.
5. Komolyabban csupán 14 évesen kezdett el vitorlázni, de egy évre rá, 2013-ben már aranyérmes volt a byte C II osztály ifjúsági világbajnokságán.
6. Jó tanuló, felvették az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) pszichológia szakára, ám egyelőre a versenyzésre koncentrál.
7. Többnyire popzenét hallgat, de az operában is megfordul, ha teheti – nem véletlenül, merthogy nagybátyja az operaénekes Palerdi András.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.