Sznorkelezés: amit feltétlenül tudni kell

Nyáron az amatőrök körében is hatalmas sláger a sznorkelezés, kicsik és nagyon egyaránt alámerülnek, hogy megcsodálják, mi rejlik a tenger vagy az óceán mélyén. Sopronyi Richárd, a Diving Island Búvárközpont tulajdonosának segítségével megnéztük, mire kell figyelni, ha amatőrként alámerülnénk a vakáció alatt.

PÁRBAN JOBB
„A sznorkelezés is szabad tüdős merülésnek számít, mindenképpen ajánlott párban menni, amíg az egyik merül, a másik fent marad. Önmagában nem gond, ha valaki elájul a víz alatt, egészen addig, amíg van, aki felhozza. Sokan azt gondolják, hogy az a jó, ha minél többször levegőt vesznek a merülés előtt, de valójában elég két-három mély levegő. Ha túl sok levegőt veszünk merülés előtt akkor kiürül a szervezetünkből a szén-dioxid, csökken a légzési inger, és felemelkedés közben könnyebben elájulhatunk.

A LÉGZŐCSŐ HASZNÁLATA
„Fontos, hogy merülés után kifújjuk a vizet a légzőcsőből, ellenkező esetben lenyelhetjük, ami kellemetlen lehet. A komolyabb merülők egyébként sokszor inkább ki is veszik a merülésnél a légzőcsövet, mert ha elájulnak azon keresztül bemegy a víz, ami fulladást okozhat, de ez a veszély inkább jelentősebb, mélyebb merüléseknél áll fenn. Arra viszont a hobbimerülőknek vagy az amatőröknek is érdemes figyelni, hogy két merülés között teljen el legalább egy perc vagy annyi idő, amennyit lent voltunk, mert ha túlterheljük a szervezetünket, az szintén ájulásveszéllyel járhat.”

NYOMÁSKIEGYENLÍTÉS ÉS MASZKPRÓBA
„A víz alatt nő a nyomás, folyamatosan szükség van a nyomáskiegyenlítésre, nehogy beszakadjon a dobhártyánk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az orrunkat befogva fújunk egyet. Néhány éve divatba jöttek a teljes arcos maszkok, de ezek felszíni úszásra valók, merülésre alkalmatlanok. Árban ha tízezer felett van a maszk, azzal már nagy baj nem lehet, de ha ötezer szettben a maszk és a légzőcső, az már gyanús, ezek inkább egy nyárra szóló játékok. Az is fontos, hogy attól még, hogy nagyon drága egy felszerelés, nem biztos, hogy nekünk jó. Vásárlás előtt mindenképp érdemes felpróbálni pánt nélkül a maszkot, és ha nem kapunk levegőt az orrunkon, akkor jó, mert ha levegő nem megy be, akkor víz sem.”

MENNYIRE VESZÉLYES?
„Vannak fajok, amikkel vigyázni kell, de emberevő cápa csak a filmekben van, ők is tudják, hogy nem mi jelentjük számukra a táplálékot. Inkább a felszínen úszkálókra veszélyesek, mert a cápa számára vergődő állatnak tűnhetnek miközben csapkodják a vizet. Ebben az esetben beléjük haraphat, ami könnyen halálos lehet. A búvárokat ritkán bántják, persze azért nem árt az óvatosság. Mindenesetre bárhol merülünk, érdemes előzetesen utánanézni, érdeklődni, vannak-e arra cápák vagy veszélyes fajok.”

KAGYLÓGYŰJTÉS
Sokan sznorkelezés vagy merülés közben előszeretettel gyűjtenek kagylókat, csigákat, de erről mindenkit lebeszélnék. Alapelvnek számít, hogy nem nyúlunk semmihez, és nem hozunk fel semmit. A csigaházak, a kagylók más élőlényeknek lehetnek az otthonai, táplálékai, ha felhozzuk, megzavarjuk a körforgást. Sokan azt gondolják, hogy ha üres kagylót vagy csigát hoznak fel, azzal nem okoznak gondot, de ezek sokszor kisebb halak menedékei vagy táplálékai, miközben nekünk csak a polcra kellenek. Ha emléket szeretnénk, inkább fotózzuk le, ha valami szépet látunk. Sajnos a gyűjtögetésbe haltak már bele fajok. Egy időben rengetegen hoztak fel tritoncsigát, ami az egyetlen ellensége a korallokat pusztító töviskoronás tengeri csillagnak, amely így elképesztő módon elszaporodott. A boltban sem érdemes kagylókat venni, azok ugyanis attól annyira szépek, hogy élve hozzák ki őket, így ha megvesszük, az olyan, mintha mi pusztítottuk volna el őket.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.