Itthon megközelíti az ezer igazolt versenyzőt a terep-akadályfutók száma

Utat tört magának Magyarországon a sportág, amely fejleszti az erő-állóképességet, a koordinációs készséget és a koncentrációt is.

A terep-akadályfutás – vagy hivatalos nevén akadálysport (OCR – obstacle course racing) – meglehetősen fiatal sportág, ugyanakkor rohamosan fejlődik, és egyre népszerűbb. A Magyarországi OCR Sportszövetség (HOCRA) nagyjából ezer versenyzőt és több mint húsz egyesületet tart nyilván, pedig hazánkban csak 2021-ben vált hivatalos sportági szövetséggé. Egyébiránt az akadálysport olyan futás, amely közben a versenyző természetes vagy épített akadályokon próbál átjutni, de szintén lényeges szempont, az akadályokat úgy helyezik el a kijelölt terepen, hogy megtörjék a futásból fakadó sebességet, lendületet.

„Magyarországon sokan a Spartannal azonosítják az akadálysportot, mert igaz, hogy magában foglalja, de a Spartan valójában csak egy márka – kezdte Páder Zsófia, a Magyarországi OCR Sportszövetség versenyzői bizottságának tagja, elit OCR-versenyző, edző. – Ennek következtében nem is szerepel a szövetség hivatalos bajnokságában, de tiszteletben tartjuk a Spartan hagyományait, és úgy alakítjuk ki az éves versenynaptárt, hogy lehetőség szerint elkerüljük az átfedést. Valahogy úgy kell elképzelni, mint a triatlon esetében az Ironmant, amely speciális versenyeket szervez, de lényegében triatlonelemeket tartalmaz.”

Mivel a Spartant működtető brand nem tagja a szövetségnek, a kommunikáció a szövetség és a Spartan között nem folytonos, de remélhetőleg a helyzet – a korábban említett versenyzői létszámból eredően – hamarosan változik. Tény, hogy a sportág versenyzőinek hozzávetőlegesen kilencven százaléka Spartan-versenyzőként kezdte, s csak a közelmúltban specializálódott OCR-viadalokra.

„Talán a legfontosabb különbség, hogy a Spartanon az akadályok kevésbé változatosak, lényegében versenyről versenyre ismétlődnek, és csak a távok különbözőek. Ezzel szemben a szövetség különböző helyszíneken és változatos akadályokkal több országos bajnoki és kupafutamot is megrendez egy éven belül a tagegyesületei által. Az idén például, ha megvalósítható, öt ob-futam is lesz.”

Minden egyes bajnoki és kupafutamot más pályán rendeznek meg, de a szövetség szabályozza, hogy a szervezők milyen típusú, mennyiségű és nehézségi fokozatú akadályokat helyezzenek ki. A szövetséghez tagszervezetként csatlakozó különböző egyesületek jogosultak a rendezésre, ha megfelelnek a szövetség állította feltételeknek, illetve ha a megfelelően minősített akadályokat használják.

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksandr Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

Magában a versenyrendszerben kialakult az egységes szabályozás, vagyis a három kategóriában (elit, age group, basic) hasonló elven lehet versenyezni, némileg eltérő feltételekkel.

„Az akadálysport fontos eleme, hogy az akadályok nehezen, de teljesíthetők legyenek – folytatta Páder Zsófia. – Talán ennél is lényegesebb, hogy nézőbarát legyen a verseny, éppen ezért a terepadottságok figyelembevétele mellett a szervezők általában egy úgynevezett akadályközpontban próbálják elhelyezni a leglátványosabb akadályokat, hogy a nézők, családtagok is izgulhassanak, szurkolhassanak. Egyértelműen a sportág népszerűsítése a cél, mert bár megközelítjük az ezer igazolt versenyzőt, a bajnoki futamokon továbbra sem túl magas a részvételi arány. Ezért kiemelt célunk, hogy az utánpótlás számára is elérhetővé tegyük a sportágat, amelyet előbb a szülővel kell megismertetnünk, hogy lássa, a gyermeke végül is mit tanul, miben fejlődik, ha minket választ.”

Nos, erőnlétben, erő-állóképességben, koordinációs készség- és koncentrációfejlesztésben mindenképpen, de a kompromisszumkészség elsajátítása is a versenyzők előnyére válik.

„Ráadásul semmivel sem veszélyesebb sport, mint bármelyik labdajáték. Hat éve üzemelünk, de súlyos, akadályon szerzett sérüléssel még nem találkoztam. Tavaly szeptemberben elszakadt ugyan a keresztszalag a térdemben, de a rossz földet érés, nem pedig az akadályok nehézsége miatt. A tájfutás vagy a terepfutás sem veszélytelenebb, mert bokaficam, rándulás, zúzódás, illetve a tenyér sérülése előfordul, de hasonló a legtöbb sportban szintén megesik.”

Fotó: shutterstock

Mivel az akadálysport fiatal sportág, nehéz felvennie a versenyt, különösen a csapatsportágakkal, mint a labdarúgás, a röplabda vagy a kosárlabda. Pedig uniszex sport, amely ötvözi a futáshoz szükséges gyorsaságot és az akadályoknál hasznos izomerőt.

A teljes cikket elolvashatja a Futás 2022 magazinunkban, a 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

Három kategória, három különböző feltétel

A Magyarországi OCR Sportszövetség által kiadott versenyszabályzat alapján a három kategóriában a versenyzőknek különböző feltételeknek kell megfelelniük.

Basic kategória. Kezdő, amatőr, kedvtelésből, tét nélkül induló versenyzőknek ajánlott. Az akadályoknak bármennyiszer nekigyürkőzhetnek, sőt a nehezebbnek vélt akadályokat ki is kerülhetik. Az age group kategóriában induló, de a futam feladására kényszerülő versenyzők is folytathatják a viadalt, természetesen saját maguk örömére, versenyen kívül.

Age group (középhaladó) kategória. A versenyző három karszalagot kap, és egy-egy akadály teljesítésére három kísérletet tehet. Az akadály nem teljesítésénél a versenybíró egy szalagot levág a versenyzőről, míg az ügyességi akadályoknál (célba dobás, egyensúly) időbüntetést kap, vagy büntetőkört kell teljesítenie.

Elit kategória. Olyan versenyzők indulhatnak, akik néhány éve már versenyeznek. Adott versenyen szintidő meghatározása nélkül indulhatnak, az akadályoknál bármennyiszer próbálkozhatnak, viszont csak egy karszalagot kapnak, s hiba esetén nekik véget is ér a verseny.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN- HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.