Őszi tipp: hatnapos bringatúra Ausztriában

Két keréken, futva vagy sétálva is kihagyhatatlan élményt nyújt az Enns-menti útvonal az aktív programokat kedvelők számára. A bringások számára hat szakaszra osztották a 263 kilométert, ami így kora ősszel is kényelmesen teljesíthető.

 

A Salzburg tartományban lévő Tauern-hegységből ered és Felső-Ausztriában, Enns városánál torkollik a Dunába az Enns folyó, amely 245 kilométer hosszú. A folyóról elnevezett kerékpárút, az Ennsradweg pedig akár több szakaszban, többféle módon is teljesíthető.

A túra teljes hossza 263.1 kilométer, viszont mindössze 1432 méternyi pozitív és 2184 negatív szintemelkedést tartalmaz, így viszonylag könnyű útvonalnak nevezhető. A szakaszokat nyilván több napra elosztva is meg lehet tenni. Kerékpárral a hivatalos programajánló szerint hat nap alatt érdemes végigmenni az úton, mely során szebbnél szebb látnivalókkal találkozhatnak a kirándulók.

Az első napi szakasz Flachauwinkl településről indul és az osztrák síparadicsomban, Schladming központjában ér véget, 38.3 kilométernyi távolságra. A második napi etap is kényelmesen teljesíthető Schladmingból indulva Irdning városáig 40.8 kilométer megtétele alatt. A harmadik napra javasolt Irdning és Admont között 40.5 kilométer a távolság.

Akik jobban ráérnek és szívesen fedezik fel a környéket, itt érdemes egy napra megállni, pihenőt tartani, és felfedezni a környékbeli látványosságot, az ötezer lakosú Admont városában található neogótikus templomot és a Röthelstein kastélyt.

A szintemelkedés és a távolság miatt egyértelműen a negyedik és az ötödik nap útvonala jelenti a legnagyobb kihívás, így emiatt is érdemes egy napot kikapcsolódásra és a regenerálódásra fordítani. A negyedik nap az eredeti túrakiírás szerint a leghosszabb, Admont és Weyer Kastenreith között ugyanis 68 kilométernyi távolságot kell leküzdeni. Az ötödik napra így pihentetőleg a Weyer Kastenreith és Steyr közötti 47.7 kilométer marad. Míg legvégül, a hatodik napra, amolyan levezetésképp a záró szakasz Steyr és Enns között 28 kilométer hosszúságú.

A környéken egyébként szinte bárhol lehet már elektromos kerékpárt is bérelni, mellyel azért jóval kényelmesebben lehet letekerni az útvonalat.

A vállalkozóbb szelleműek és a túrázás szerelmesei azonban nemcsak két keréken, hanem gyalogosan is gyakran teljesítik a zarándokútnak is helytálló Enns-menti útvonalat. Az Ennsradweg útvonalát táblák is egyértelműen jelzik, így eltévedni képtelenség. A túra teljes térképe, valamint a fent részletezett napi szakaszok navigációs órára vagy kézi eszközre is feltölthető trackjei pedig ezen a linken keresztül ingyenes érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.