Spórolós sportolás az osztrákoknál

Ausztriában a háztartások 43 százalékának kell bevételkieséssel számolnia a koronavírus-járvány miatt, s egy felmérés szerint a lakosok a szabadidősporton kezdenék a takarékoskodást.

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta nyugati szomszédunk, Ausztria életét is, ráadásul a korlátozó intézkedések sok család költségvetését érzékenyen érintették. Hogy mi köze ennek a sportoláshoz? A bécsi székhelyű Kronen Zeitung összeállításában erre a kérdésre (is) kereste a választ, amikor egy felmérés eredményét ismertette.

Az országban, ahol mindig pezseg a szabadidősport-élet, ahol fiatal és idős egyaránt híve a testmozgásnak, a lakosok nem csupán a négy fal közé kényszerültek, hanem kiadásaikat is újra kellett gondolniuk.

A szociológus kutatók 2018-ban 1200 felnőttet kérdeztek meg, és a résztvevők 91 százaléka boldognak jellemezte magát, illetve 85 százalékuk úgy tartotta, jó egészségnek örvend. Napjainkban alighanem más eredményt kapnánk, betudhatóan annak is, hogy az anyagi lehetőségek egy csapásra megváltoztak.

 

Az utcai eszközök használatáért nem kell fizetni. Fotók: shutterstock

 

Kiderült, a koronavírus-járvány miatt az osztrák háztartások 43 százalékának kell bevételkieséssel számolnia. Az érintettek háromnegyede kényszerül arra, hogy szorosabbra húzza a nadrágszíjat, egyhatod részének pedig gondot okoz a rezsi és a számlák kifizetése.

A felmérést a durchblicker.at internetes oldal megbízásából készítették, és 1200 megkérdezett vett benne részt. Az elsősorban biztosítási ajánlatok összehasonlításával foglalkozó portál azt kutatta, miről mondanak le az osztrákok, ha pénzügyi nehézségeik támadnak.

Aligha meglepő, ha a nagy többség elsősorban az utazáson vagy valamilyen szabadidős tevékenységen igyekszik spórolni. Tíz megkérdezett háztartásból nyolc nem akar a jövőben kirándulásra, nyaralásra, síelésre, illetve hobbira költeni, hetven százaléka pedig új ruhák és kiegészítők vásárlásáról mond le.

Az osztrákok fontosnak tartják családtagjaikat, barátaikat, a mobilitást és a rendszeres sportolást. Utóbbin minden negyedik megkérdezett spórolna, mondván, fontosabb az internetelérés fenntartása, valamint a kommunikáció biztosítása.

Ennek is betudható, hogy rengeteg honlap és magazin mostanság olyan sportolási lehetőségeket mutat be, amelyek nem kerülnek pénzbe, illetve a járványügyi szabályok betartásával zavartalanul végezhetők. Mert nincs az a pénz, amiért érdemes veszélyeztetni az egészséget.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Heti aktuális: Brutálfutás Nyáregyházán
Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.