Túra a Grossglocknertől az Adriáig

Most tervezzünk, de később menjünk túrázni, mert ha lecseng a koronavírus-járvány, a napsütötte Karintia felfedezésre vár, s akár három országon átívelő útvonalat is választhatunk.

Szabadba csábít a kora nyarat idéző tavaszi napsütés, ám a koronavírus-járvány felforgatta nyugati szomszédunk, Ausztria életét is, ahol ugyancsak erősen ajánlott otthon maradni. Az országban, ahol mindig pezsgő a szabadidősport-élet, ahol fiatal és idős egyaránt híve a rendszeres testmozgásnak, sokan vágyakozva néznek ki az ablakon, és tervezgetik, hova vezet első útjuk, ha lazítanak a korlátozásokon.

 

 

Most tervezz, később menj! – akár így is jellemezhetnénk a jelenlegi helyzetet, és nekünk, magyaroknak is érdemes megszívelnünk a jó tanácsot. Ausztria napsütötte délvidéke számos érdekes lehetőséggel kecsegtet, az Alpok–Adria-túraút például egy határokat átszelő, 750 kilométer hosszú felfedezőtúra, amely három országot, Ausztriát, Olaszországot és Szlovéniát érinti. Az út a fejedelmi Grossglockner lábától az azúrkék tengerig vezet.

Kiránduljunk Ausztria legmagasabb hegyétől, a 3798 méter magas Grossglocknertől egészen az Adriai-tengerig! A Karintián, az olasz Friuli-Venezia Giulia régión, valamint Szlovénián át vezető túraút összesen 43 szakaszból áll, amelyek mindegyike nagyjából 17 kilométer hosszú.

 

A túraút összesen 750 kilométer hosszan kanyarog a három országon át, és mediterrán klímát, sok-sok napsütést, valamint kellemes hőmérsékleti viszonyokat ígér. Az első 21 szakasz Karintián keresztül vezet a napsütötte Mölltalon át, ahol a túrázók a környező háromezres hegycsúcsok látványában gyönyörködhetnek. Az ösvény Heiligenblutba visz, majd Grosskirchheimbe, ahol megcsodálhatjuk az apriachi malmokat. Szintén az útvonal mentén van a középkori hangulatú művészváros, Gmünd.

 

A folytatásban elérhető Arriach azzal büszkélkedhet, hogy itt van Karintia földrajzi középpontja, valamint innen indul az 1911 méter magas Gerlitzen-Alpokra vezető útvonal. Az utolsó szakasz, amely még teljes mértékben karintiai tájakon vezet, a Wörthi-tó partján fekvő Veldenből indul a Faaki-tó közelében lévő Baumgartenhöhére.

 

 

Az Alpe-Adria-Trail Buchungscenter munkatársai minden kérdésre szívesen válaszolnak, de bővebb információt a www.alpe-adria-trail.com linkre kattintva is megtudhatunk. A foglalásnál különféle csomagok közül lehet választani, a tájékozódást útikönyv, valamint ingyenesen letölthető applikáció segítheti.

Fotók: Kärnten Werbung/Franz Gerdl

 

Három ország hét nap alatt

Akinek a teljes útvonal túlságosan hosszú lenne, de szeretne három országot egyszerre felfedezni, választhatja az Alpok–Adria-túraút rövidített változatát is. A három országot átszelő körtúrát hét nap alatt lehet megtenni, a 130 kilométer hosszú útvonal Karintián, az olasz Friuli-Venezia Giulia régión és Szlovénián át vezet. A kiindulópont Karintiában, a Faaki-tónál lévő Baumgartner Höhénél van.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.