BMX-pályát épített kertjében az olimpikon

Sportágában az ausztrál Logan Martin az egyik legtehetségesebb, Tokióban is éremesélyesként indul, de a sikeres felkészüléshez a járvány alatt saját pályát kellett építenie a hátsó kertjében.

A tokiói olimpia közeledtével cikksorozatot indítunk, amelyben megismerkedhetünk a hazai és nemzetközi kerékpársport egy-egy kiemelkedő alakjával, aki aranyérem-esélyesként utazik az ötkarikás játékokra. A sorozat első részében a szabad stílusú BMX park megszállott zsenijéről, az ausztrál Logan Martinról írunk.

Martint – aki már megváltotta jegyét a tokiói olimpiára – méltán nevezhetjük a szakág egyik kiemelkedő alakjának. Tizenkilenc évesen első lett az Extrém Sportok Nemzetközi Fesztiválja (FISE) versenysorozatának párizsi állomásán, majd hat éven keresztül minden esztendőben nyert egy viadalt: 2013-ban Franciaországban, 2014-ben Kínában, 2015-ben Malajziában, 2016-ban Horvátországban, 2017-ben Franciaországban, 2018-ban Kanadában. Sőt 2015-ben és 2016-ban megnyerte a FISE világkupa-sorozatát, illetve 2017-ben aranyérmes lett a csengtui világbajnokságon – talán utóbbi volt sportkarrierjének legfényesebb éve.

 

 

A lista még nem teljes, mert 2019-ben első lett a budapesti rendezésű World Urban Gamesen (WUG), vagyis az Utcai Sportok Világjátékán, a két év után ismét Csengtuban rendezett világbajnokságon azonban a második helyre szorult honfitársa, Brandon Lupos mögött. Ebben az évben nyert még két aranyat, hiszen két kategóriában – dirt és park – is a legjobbnak bizonyult a minneapolisi X Gamesen.

Talán nem is meglepő, hogy a 27 éves auszi áll – az orosz Irek Rizajevvel együtt – a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) szabad stílusú BMX park szakág világranglistájának élén. 2012-es színre lépése óta számos győzelmet ért el, fejlődése és tehetsége megkérdőjelezhetetlen.

Örömteli, hogy a BMX freestyle bemutatkozhat a nyári olimpiai játékok programjában, mert így közelebbről is megismerkedhetünk a szakág legnagyobbjaival, köztük Logan Martinnal. A szintén szabad stílusban versenyző magyar BMX-reménység, Szepesi Tibor nem ok nélkül tartja Martint az olimpiai aranyérem egyik várományosának.

„Az egyik legprofibb a mezőnyben – hangsúlyozta a magyar BMX-es. – Megbízható, minden trükköt maximális precizitással kivitelez, nem csoda, hogy a különböző világversenyeken bérelt helye van a dobogón. Az utóbbi időben nagy súlyt fektet a kreativitásra is. Nem lenne váratlan, ha az olimpián meglepő kombinációkat is látnánk tőle.”

 

Az új-zélandi Wintonban is nyert 2018-ban

 

Martin még el sem érte a kamaszkort, amikor már BMX-kerékpáron pörgött.

„Tizenkét éves koromban ismerkedtem meg a BMX-szel egy gördeszkaparkban – emlékszik vissza egy vele készült interjúban. – Sohasem felejtem el, már az első nap trükkökkel próbálkoztam, és gyorsan megtanultam a félfordulatot hátrafelé gurulásból. Eleinte az volt a célom, hogy elsajátítsam a sportág alapjait, és megtanuljam a legfontosabb mutatványokat. Ettől kezdve szünet nélkül a gördeszkaparkban lógtam, és tudtam, ha mindennap gyakorolok, előbb-utóbb kifizetődik a munka. Így volt ez a futballal is, korábban sokat gyakoroltam, mindennap edzésre jártam, aminek köszönhetően jó kis játékos vált belőlem.”

A „gépnek” becézett bringás – aki onnan kapta becenevét, hogy megállás nélkül csinálja a BMX-trükköket – elárulta, lassan építette fel mutatványait: először az egyszerűbbeket tanulta meg, majd a bonyolultakat. Mint mondta, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy profi versenyző válik belőle. Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy hét évvel azután, hogy kipróbálta a BMX-ezést, megnyerte élete első világkupaversenyét.

 

 

„Pályafutásom elején rengeteget bújtam az internetet és a közösségi oldalakat, hogy ellessek egy-egy trükköt. Állandóan az X Gamest néztem a tévében, és miközben a profikat bámultam, rájöttem, én is el akarok jutni erre a szintre – válaszolta arra a kérdésre, mi ösztökélte, hogy profi legyen. – Hivatásosként a bringázás minden pillanatát élvezem, jelen vagyok a világ összes jelentősebb versenyén, és nem is szerepelek rosszul. Nagyon nehéz volt eljutnom a csúcsra, de még annál is nehezebb lesz ott maradnom. Ha elölről kellene kezdenem, ugyanígy csinálnék mindent.”

A győzelmek következtében az ausztrál sztáron nagy a nyomás, ezért sokat izgul a megméretések előtt. Az izgalom másik forrása, vajon nem történik-e vele verseny közben baleset, elvégre a BMX-ezés veszélyes sport.

„A profi karrierben az a leginkább embert próbáló, hogy mindennap ki kell lépned a komfortzónádból, és újabb célokat kell kitűznöd magad elé. Fura érzés, hogy miközben mások a munkahelyükön güriznek, én a pályán gyakorolok. Szeretem, ha edzés közben néznek, de sokszor előfordul, hogy nincs közönségem. Ilyenkor nehezebb munkára bírnom magam. Ennek ellenére mindig összegyűjtöm a maradék erőmet, kimegyek a parkba, és letudom az aznapi penzumot. Az évek során megtanultam, hogyan kell megtalálni, ami előrelendít a kemény helyzetekben.”

Névjegy: Logan Martin
Született: 1993. november 22., Logan Reserve (Ausztrália)
Állampolgársága: ausztrál
Magassága/testsúlya:
167 cm/68 kg
Kiemelkedő eredményei: 2x FISE-világkupagyőztes (2015, 2016), UCI-világbajnok (2017), 2x X Games-győztes (2019), WUG-győztes (2019), vb-2. (2019)
Jelenlegi világranglista-helyezés (UCI): 1.

Amikor 2017-ben kiderült, hogy a szabad stílusú BMX is szerepel az olimpiai játékok programjában, egy pillanatig sem volt benne kétség, hogy ott akar lenni Tokióban. Tudta, egy sportolónak ez a legrangosabb megméretés, ezért az olimpiai szereplés lehetősége pluszmotiváció neki. Martinnak minden erejére és tudására szüksége lesz, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson, mert a szűk mezőny rendkívül erős.

„Amikor bevezették a kijárási korlátozásokat, nem nagyon volt hol gyakorolnom. Próbálkoztam ugyan különböző parkokkal, de egyik sem jött be igazán. Emiatt kissé megrekedt a fejlődésem, és úgy éreztem, minél hamarabb meg kell oldanom a problémát. Nem maradt más, mint hogy építsek egy saját pályát a kertemben. Akkor megyek gyakorolni, amikor csak akarok, s így újra csúcsformába lendülhetek. Elképesztő, milyen iramban fejlődik a szakág, ez az olimpia közeledtével hatványozottan igaz.”

Itt nézhetik meg, hogy az ausztrál BMX-es hogyan gyakorolt az általa épített pályán.

A szabad stílusú BMX park szakág olimpiai kvalifikációjának részletes angol nyelvű leírását itt találják. A nők és férfiak selejtezőjét 2021. július 31-én tartják az olimpián, a döntőkre augusztus 31-én kerül sor az Arijake Városi Sportparkban.

Fotók: Red Bull

Címlapfotó: AFP (középen Logan Martin)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.