A Spartan-versenyző harca a koronavírussal

Marossy Gergely személyi edző, kosárlabdaedző és -játékvezető, a hazai Spartan-mozgalom egyik fontos alakja hónapokkal a koronavírust követően is egészségügyi problémákkal küzd.

A következő történettel óva intenénk mindenkit attól, hogy elhamarkodottan térjen vissza a sportoláshoz, ha így vagy úgy leküzdötte a Covid–19-nek nevezett borzalmat, amely temérdek áldozatot követelt hazánkban is.

A példa annyiban különleges, hogy Marossy Gergely – aki személyi edző, Spartan-versenyző (a magyar válogatott csapatkapitánya), kosárlabda-edző és játékvezető – az előírásokat pontosan betartva tért vissza a mozgáshoz, miután átesett a betegségen. A maradványtünetek hónapokkal később kezdték megkeseríteni a mindennapjait.

Mivel a koronavírus szövődményei a közelmúltban két, a kosárlabda-játékvezetők közösségéhez tartozó fiatalember életét követelték, beszélgetőpartnerünk is tudja, nem játék, nem tréfa, amivel mindannyian szemben állunk.

„Decemberben teljes szívdiagnosztikán estem át terheléses EKG-val, szívultrahanggal, vérvétellel, és azt mondták, két hét pihenés, két hét mozgás alacsony pulzuson, és rendben vagyok. Ezt be is tartottam – így Marossy Gergely. – Aztán március közepén robbant a bomba… Az első jeleket a játékvezetés során észleltem, meccsek után néha azt éreztem, kissé szúr a szívem.

Március tizenharmadikán otthon, tévénézés közben szállt el 180/100-asra a vérnyomásom, teljesen ki voltam pirosodva – először azt hittem, lázas vagyok, aztán kértem egy vérnyomásmérőt…

A kardiológus jelezte, hogy tovább kell szednem az ügyeleten felírt gyógyszert, ami egy ideig velem marad. Az orvosok is olyan dologgal állnak szemben, amiről nincs tapasztalatuk. Ami decemberben kétszer két hét volt, most már hat hónap.”

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a betegséggel szemben annak még mindig több esélye van, aki egészséges életmódot folytat, nem iszik, nem dohányzik, rendszeresen mozog, mert a vírus a legyengült immunrendszerű emberekre támad a leghatékonyabban. Másfelől azonban jelentős károkat tud okozni az egészséges szervezetben is, ezért érdemes kellő időt adni a regenerálódásra, a fizikai erőkifejtés újraépítésének fokozatosságára.

„Amíg nem kerültem huszonnégy órás vérnyomásmérésre, nagyjából ezerötszáz lépést tettem csak meg naponta, míg korábban ez a szám tízezer feletti volt – taglalta Marossy Gergely, majd megkérdeztük tőle, mit érzett, amikor átment rajta a vírus. – Még nyitva voltak a konditermek, amikor tartottam egy edzést, majd utána egyik pillanatról a másikra úgy elgyengültem, hogy alig bírtam hazavezetni. Este bevettem egy gyógyszert, és másnapra kutya bajom sem volt. Mivel az NB I-es női kosárlabdacsapat mellett dolgoztam Cegléden, tőlem is vettek vért, hogy megnézzék, van-e antitestem, és ott az jött ki december elején, hogy bőven védett vagyok.”

Marossy Gergely mindenesetre egy hónappal ezelőtt visszatért az origóhoz, kezdhette elölről a rehabilitációt. Indulásként séta alacsony pulzuson, mert a szervezetnek szüksége van a mozgásra, viszont nagyon kell védeni a kilengésektől. Most ott tart, hogy már 110-ig emelheti a pulzusát, ami ütemesebb sétát jelent a kutyákkal, kicsit belekocoghat, emelkedőkre is mehet.

A következő héten 120-ig nő a tartomány, ami már sík terepen a kocogást is magába foglalja, és így tovább fokozatosan előre – persze csak akkor, ha minden rendben halad.

Az edző azt is hangsúlyozza, az alacsony pulzuson végzett mozgás nagyon hatékony zsírégető edzésmódszer, jót tesz a szívnek, nem terheli a térdet, és az állóképességet is építi.

„Edzéseket a jövőben is tarthatok, csak most nem tudok úgy beállni, ahogyan szeretnék – folytatta Marossy Gergely. – A hibajavítást el tudom végezni, ám jelenleg a klasszikus edzői szerepkört nem vagyok képes betölteni, nem tudok odaállni a tanítványok elé bemutatni a gyakorlatokat. Jelenleg a játékvezetést is szüneteltetnem kell, de szerencsére már meglehetősen kevés meccs van hátra az idényből, és nincsenek Spartan- és utcai futóversenyek sem. Ha júniusban lesz valamilyen erőpróba, azon már szívesen megméretném magam, például egy kijevi versenyen, amelyet a tervek szerint vízszintes terepen rendeznek.”

Semmilyen terhet nem helyez magára Marossy Gergely, szigorúan a nyílt kategóriában indulna, laza, könnyed futással, nem a minél jobb időeredményt hajszolva. Reméljük a legjobbakat, és azt is, hogy viszonylag rövid úton meg tud szabadulni az emberiség a Covid–19 súlyos következményeitől.

Fotó: Marossy Gergely Facebook-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.