Szakmai protokoll edzőtermeknek

Május 4-től országszerte újranyithattak az edzőtermek, de ha valaki tart a létesítmények használatától, érdemes tájékozódnia a megfogalmazott előirányzatokról, s úgy dönthet a folytatásról.

Nemrég megírtuk, hogy látogassuk az újranyitó edzőtermeket. Mint ismert, a 71/2020-as kormányrendelet eddig sem kötelezte bezárásra vagy korlátozott nyitvatartásra a létesítményeket, ám számos tulajdonos és üzemeltető – főként biztonsági okokból – a bezárás mellett döntött.

Egy április 30-án hozott újabb kormányrendeletnek köszönhetően május 4-től „A sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.” A legújabb szabályozás ezzel tehát egyértelműen zöld utat ad a hazai edzőtermeknek, ám számos tisztázatlan kérdés is maradt, amelyek közül a legérdekesebb, hogy milyen előírásokat követve látogathatjuk a társasági edzéseket.

 

Idő kérdése, s újra benépesülhetnek a konditermek. Fotó: AFP/Kim Jae-Hwan

 

Központi útmutatás híján a Hungarian Functional Fitness Federation – Magyar Funkcionális Fitneszszövetség, röviden: HF3 (hf3.hu) – szakértőinek egy csoportja úgy érezte, segítő kezet kell nyújtania a sportszeretőknek és az üzemeltetőknek. Éppen ezért ajánlásokat fogalmazott meg, hogy miképpen látogassuk a fitnesztermeket.

„Alig négy nap alatt csaknem kétezren, százhuszonhat edzőterem-tulajdonos és -üzemeltető, háromszáztíz edző és ezerhétszáz vendég töltötte ki azt a kérdőívet, amely alapján elkészítettük protokolljavaslatunkat– tájékoztatott Tatarek Rezső személyi edző. – Fontos tudni, hogy az ajánlások összhangban állnak a jelenlegi kijárási korlátozás megszűnésével és a munkába járás újrakezdésével. A szövetség – amelynek alapító elnöke Hosszú Szilárd – európai színvonalon képviseli az edzőtermeket, és olyan elismert szakemberek ülnek az elnökségben, mint Nyárasdi Zsolt, Bálint Nándor, Lakatos Péter vagy éppen Fülöp Ákos. Rendkívül örülök, hogy én is tagja lehettem a javaslattételt kidolgozó munkacsoportnak, amely csaknem két héten át dolgozott az ajánlásokon.”

A munkacsoport négy fázisra osztotta fel, milyen előírásokat követve nyissák ki kapuikat a termek. A kalauz hangsúlyozza, a szabályok betartása elengedhetetlen feltétele az edzőtermek biztonságos használatának, ám azt is kimondja, nem kell minden létesítménynek megnyitnia.

„Az első és egyik legfontosabb teendő, hogy belépéskor fertőtlenítsük a kezünket. Azt is javasoljuk, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai – a tizenhat éven aluliak és a hatvanöt év felettiek – ne látogassák az edzőhelyiségeket, miképpen a krónikus betegségekben szenvedők se. Ami a maszkviselést illeti, a helyiségbe érkezést követően a vendégek levehetik, az edzés alatt pedig nem kell viselniük. Szerencsés lenne, ha a nyitás első fázisában az emberek otthon fürödnének, és csak azt követően zuhanyozhatnának a helyszínen, hogy a tulajdonosok felülvizsgálták az első, kéthetes fázis tapasztalatait. Kitérünk egy-két speciális mozgásformára, így a csoportos jellegű crossfitre is, amelynek esetében az előírások betartása kiváltképpen elengedhetetlen. Megfogalmaztuk, hogy elővigyázatosságból kilenc négyzetméterre csupán egy ember juthat.”

 

A közös edzésekre csaknem két hónapja nem volt lehetőségük a hobbisportolóknak.

 

Persze az itt elhangzottak korántsem ölelik fel mindazt, amit a szakemberek csokorba gyűjtöttek. Tatarek Rezső úgy véli, az előírásban megfogalmazott ajánlások betartásával a tulajdonosok óvatosan megnyithatják edzőtermeiket. Már csak azért is, mert az elmúlt másfél-két hónapban a kijárási korlátozás miatt a négy fal közé szorultunk, aminek az immunrendszerünk látta kárát.

„Gondoljunk csak bele, jó ideje szinte senki sem mozdult ki otthonról.

Ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk a koronavírussal szemben, erősíteni kellene az immunrendszerünket. Ehhez képest, akik rendszeresen sportolnak, és a tilalom miatt nem mehettek vagy nem mertek elmenni az edzőtermekbe, testileg-lelkileg némiképpen leépültek az elmúlt hónapokban.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a vírus attól még nem tűnt el, hogy fokozatosan csökken az igazolt megbetegedések száma, ezért az edzőtermeket használóknak a higiéniára nagyon figyelniük kell. Ha lehet, fokozatosan és óvatosan térjünk vissza a konditermekbe, és mire az ősszel újra támad a vírus, mindannyian erősebbek és felkészültebbek leszünk.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.