Japán csodatorna

Ami nekünk a tévétorna, az a távol-keleti országban a radzsio taiszo. Utánajártunk, több mint hetven év elteltével vajon miért hódít még mindig ez az egyszerű tömeges mozgásforma.

Amikor az 1920-as években a japán egészségbiztosítási hivatal megelégelte, hogy az országban az emberek várható élettartama nem éri el az 50 évet, követeket küldött az Egyesült Államokba, hogy megtudják, mi a sikere a Metropolitan Life rádióban közvetített reggeli tornának. Miután látták, hogy az amerikaiak könnyedén és vidáman végzik a rádióban közvetített, zongorán kísért tizenöt perces tornagyakorlatokat, a japán szakemberek is hozzáláttak, hogy – hagyományaikhoz igazítva – kidolgozzák saját változatukat, amelyet milliók követhetnek az éterben. Így született meg a radzsio taiszo.

Eleinte a japán állami posta dolgozóit kérték meg, hogy reggelente a köztereken és parkokban népszerűsítsék a tornát. A derék levélhordók betanulták a mozdulatsorokat, és két levél kézbesítése között, mindennap három percig tornáztak a nyílt utcán. A mozgásforma olyan hamar közkedveltté vált, hogy – amerikai mintára – a rádióban kezdték el sugározni, s a mai napig így történik.

Persze Japán is haladt a korral, s már különböző videók közül lehet választani.

 

 

Ugyanakkor bármennyire is meglepő, a japánok többsége még mindig a rádióban hallgatja az instrukciókat munka vagy éppen iskolai óra közben – ilyenkor három percre teljesen leáll az élet szerte az országban.

„Az a legnagyszerűbb, hogy kínok nélkül alaposan átmozgatja az egész testünket – mondja Arisi Osima, aki gyerekkora óta végzi a tornagyakorlatokat.

„Őszintén szólva, nagyon zavarban lennék, ha a munkahelyemen egyedül kellene felállnom a székemből és elkezdenem a tornát. Amikor ugyanis együtt csináljuk, nem vagyok szégyenlős” – vallja be Micsiaki Araki, aki egész nap ülőmunkát végez.

A fenti vélemények jól foglalják össze a japán torna lényegét: egyszerű, egészséges és közösen végezhetjük.

 

 

Miből is áll valójában a radzsio taiszo?

Három változata létezik: a dai-icsi, a dai-ni és a dai-szan, amelyek közül az első, a dai-icsi a legnépszerűbb. A gyerekeknek már iskoláskorukban megtanítják, és úgy találták ki, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki könnyen el tudja végezni bárhol és bármikor. Végleges formáját 1951-ben nyerte el, és összesen 13 gyakorlatból áll, amely testünk izomzatának kétharmadát megmozgatja. A dai-ni és a dai-szan már pörgősebb elemeket tartalmaz, elsősorban a fiatalabbak végzik.

A dai-icsi gyakorlatsorozat azzal kezdődik, hogy kezünket lassan a fejünk fölé emeljük. Ezt követően karunkat keresztbe helyezzük mellkasunkon, majd – ahogyan az ingaóra működik – leejtjük úgy, hogy közben ki is nyújtjuk.

A mozdulatsort viccessé teszi, hogy karlendítés közben pukedliznünk is kell.

A tizenegyedik gyakorlat már mérsékelt ugrásokat is tartalmaz, amelyeket zenére végezhetünk el. A könnyed törzsdöntéseket és -hajlításokat követően visszatérünk az első két gyakorlathoz, és ezzel zárjuk a gimnasztikát.

Leginkább attól népszerű a radzsio taiszo, hogy nem kell hozzá segédeszköz, s kizárólag saját testsúlyos gyakorlatokat ölel fel. Közben mindvégig vállszélességű terpeszállásban maradhatunk, ráadásul bárhol elvégezhetjük. Némi túlzással azt is mondhatjuk, Japánban ez jelenti a kapcsot a különböző generációk között.

 

Mire figyeljünk?

A szakemberek felhívják az idősebbek figyelmét, hogy izomzatuk az előrehaladott korban könnyebben sérül, ezért inkább az enyhébb, főként nyújtásokból álló változatot végezzék. Kevésbé ismerjük, hogy a radzsio taiszo hogyan hat elménk öregedésére. Mindenesetre úgy tűnik, a torna megvéd a leépüléstől, ám a mögöttes folyamokról a kutatók még csak nagyon keveset tudnak.

Arra a kérdésre pedig – egyelőre – végképp nem tudnak választ adni, hogy ettől élnek-e olyan sokáig a japánok.

Fotók: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.