Kutyás vágta Hummel-módra

Felesége, a korábbi válogatott labdarúgó Hummel-Smuczer Angéla rábeszélése nyomán kezdett el kutyával futni Hummel Zoltán, és tíz lépés után beleszeretett a sportágba. Ma már kétszeres Európa-bajnok.

 

Nap mint nap sokan futnak kutyával, így érthető, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a canicross. Ugyanakkor a műfaj több annál, mint egy jószággal edzeni, hiszen a két fél együtt, szárral összekötve fut. Tavaly januárban Lesi Zoltánnal beszélgetve már honlapunk is foglalkozott a canicrosszal, most pedig a 2017-ben és 2019-ben is Európa-bajnok Hummel Zoltán révén „merülünk” el a sportág rejtelmeiben.

Hummel Zoltán kezdetben Fantával, a magyar vizslával futott

„Egy feleséggel – válaszolta nevetve Hummel, amikor arról kérdeztük, kutyával vagy futással kezdve ismerkedett meg a canicrosszal. – Kutyabolond voltam, ám tizenöt év után elvesztettem a kutyámat, és nem akartam másikat, mert féltem, hogy érzelmileg megint összetöröm magam. Aztán a feleségem nagyjából két év alatt rábeszélt, hogy igenis legyen kutyánk. Ez hat éve történt, akkor érkezett a házhoz Fanta, a magyar vizsla.”

Aztán felesége, a 124-szeres válogatott labdarúgó, Hummel-Smuczer Angéla felfedezte a canicrosst: egy műsorban látta, hogy a kutyával összekötve is lehet futni. Akkor férje – még kezdetleges módon – pórázt csatolt a kutya nyakörvére és a saját övére.

„Nem kellett volna… Tíz lépés után beleszerelmesedtem! A kutyának lobogott a füle, imádta, én meg egész más tempót értem el vele, mint nélküle.”

Rögtön be is neveztek egy versenyre, ám a korábban megvásárolt felszerelés nem volt szabályos, kis híján el sem indulhatott. Még a helyszínen beszerzett azonban egy másik eszközt, így mégiscsak rajthoz állhatta. Rögtön a második helyen zártak, majd még abban az évben országos bajnokok lettek, ahogy azóta többször, összesen négyszer.

Később Forest lett a társa a versenyeken

Közben egy kedves barátja, Tóth Attila kölcsönadta neki kutyáját, Forestet, akivel annyira gyorsan összhangba került, hogy „addig jártam a nyakára, míg eladta nekem a szépségét”. A versenyeken már vele fut.

„Nem kellett tanítani, gyakorlatilag kész kutyát kaptam. Tudta, hogy viselkedjen a rajtban, képes önálló döntéseket hozni, szerencsés voltam.”

Az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubjának tagja ma már edzővel, Varga Józseffel dolgozik, a kezdeti heti 20-30 kilométer 60 körülire ugrott, de olykor 100 kilométert is megtesz. Ajánlja is, hogy némi sportmúlt nélkül vagy felkészületlenül senki se vágjon a canicrossba, mert balesetveszélyes lehet.

Szerinte akár kilométerenként egy perccel is gyorsabban fut az ember a kutya által kikényszerített tempóban. Egyébként Forestet nehéz is lenne pusztán közös futással fejleszteni-terhelni, ezért sokszor kerékpárral edzi őt – Hummel fékez, a kutya húz.

A kutya kilométerenként akár egy perccel is jobb eredményre készteti

A kétszeres Európa-bajnok (akiért – ahogyan a sportágért – a Magyar Kutyasport Szövetség is sokat tesz) egyenes pályán 2:38-as kilométert is képes Forresttel, míg a két kilométeres pályán általában 2:45-ön belül tesz meg ezer métert – ám a toptempó, a 2:20 „félelmetes” neki.

„Aki olyat tud, az ezerötszáz méter síkfutásban is versenyképes lenne a nemzetközi atlétikai mezőnyben”.

A karanténidőszak nem különösebben viselte meg, hiszen lakhelyétől nem messze, Sződ és Csörög között is tudott edzeni, ráadásul több virtuális versenyen is részt vett. Például a LightCross-viadalon, amelyen 21 ország legjobbjai indultak, mindenki a saját környezetében teljesítette a távot.

Ugyanakkor várja a hagyományos viadalokat – nemcsak a kutyával együtt, közösségben az igazi futni.

A canicrossról

A sportági felszerelés canicross hámból, részben rugalmas összekötő pórázból, és széles párnázott övből vagy canicross beülőből áll. Ideális pályán jó kutyával 2 perc 45 másodperces kilométereket teljesítenek a versenyzők, míg a világ legjobbjai kilométerenkénti 2:20-as átlagtempóra képesek.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.