Szlovéniában már indul a sportélet

Május 14-én Szlovéniában hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány, az ország elkezdte a korlátozások enyhítését. Összefoglaltuk, milyen hatással van ez a futóversenyekre, illetve a népszerű túrahelyszínek látogathatóságára.

A szlovén kormány az egészségügyi hatóságokkal közreműködve úgy döntött, hogy elkezdi feloldani a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokat. A repülőterek már üzemelnek, a vasútközlekedés azonban még nem, a határon pedig továbbra is számítani kell ellenőrzésekre. Viszont csak azoknak kell karanténba vonulniuk, akik a vírus tüneteit mutatják. A napi új megbetegedések száma nagyon alacsony, ennek ellenére csak fokozatosan lazít Szlovénia. A tömeges rendezvények továbbra is tiltva vannak, ami a szlovéniai futóversenyeket is érinti.

Lássuk, hogy a túrázókat miként érintik az új szabályozások! Az enyhítéseknek köszönhetően már szabadon lehet túrázni, de továbbra is csak egyedül vagy családtagokkal.

A hegyi túrázást ugyan engedik, ám arra kérik a látogatókat, hogy egyelőre halasszák el hegymászós programjaikat, mert a hegyekben nagyobb a sérülés, a baleset veszélye, ami tovább terhelné az egyébként is túlterhelt egészségügyi rendszert.

Fotók: AFP

Vannak azonban olyan turista-látványosságok, mint például a Vintgar-szurdok, ahol már felkészültek a látogatókra: a korábban oda-vissza végigjárható szurdokot most „egyirányúsították”, visszafelé csak a kijelölt turistaösvényen lehet menni. Kérik, hogy aki teheti, a belépőjegyét online váltsa meg (helyszíni jegyváltásra is van lehetőség) az adott idősávra. Így garantálják, hogy egyszerre ne legyenek túl sokan a szurdokban, és tartani lehessen egymástól a szükséges távolságot.

Bledben és környékén szabad a mozgás, a kastély is nyitva áll a látogatók előtt. Csak a májusi eseményeket törölték, júniustól már a legtöbb verseny, túra megtartható, a szeptember hoz majd igazi eseménydömpinget. Június 27-én lett volna a híres bledi éjszakai 10 km-es futás, amelyet augusztus 29-re halasztottak, ám virtuálisan június végén is lefutható: mindenki saját lakóhelyén futhatja le a 10 km-t, majd az eredmények bediktálása után szép éremmel gazdagodhat.

A futóversenyek többsége Szlovéniában az év második felében van, így azok megrendezése nem került veszélybe.

• Október 25-én rajtol a 25. ljubljanai maratoni, a jubileumi eseményen sok futóra számítanak.

• Július 3–5. a tervezett dátuma a Soha Outdoor Festivalnak, az egyik legjelentősebb terepfutó-, hegyikerékpáros és túrázós eseménynek, amit eddig még nem halasztottak el – a szervezők keresik a lehetőségét, hogy az idén nyáron megtartsák az eseményt.

• Áttolták 2021-re a 3 Szív maratonit, amelyet a negyvenedik alkalommal rendeznek meg jövő év májusában.

• A Kis Karszt maratonit márciusról június 7-re halasztották, ez lesz az első nagy futóverseny az idén Szlovéniában, már több mint kétezren regisztráltak.

• Nem lesz megtartva az egyik legnagyobb terepfutóverseny, a Podbrdo Trail Running Festival sem.

• Áprilisban lett volna az isztriai maratoni, amelyet október 10–11-én pótolnak.

Az út tehát szabad Szlovéniába, túrázni lehet (a hegyvidékek kivételével), de érdemes mindent jó előre megtervezni és megszervezni, hogy biztosan legyen szálláshelyünk. Egyelőre ugyanis csak a kis kapacitású (30 szobánál kevesebbel rendelkező szálláshelyek) tarthatnak nyitva.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Csécsei a címvédés miatt nevezett az UTT-re
E-bringák munkába ingázóknak
Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.