Ötszáz kilóval zsonglőrködne az egyetemista erőemelőlány

Az év magyar női erőemelőjének választott világ- és Európa-bajnok Rozsnyai-Kovács Aletta jövőre fél tonnával szeretne a felnőtt világelit közelébe jutni.

A 63 kilogrammosok súlycsoportjában versenyző ELTE-s pszichológus hallgató, Rozsnyai-Kovács Aletta a magyar női erőemelés egyik legnagyobb ígérete. Még csak 22 éves, de már letette a névjegyét a nemzetközi porondon. Mielőtt súlyokat kezdett emelgetni, kézilabdázott, ám hamar rájött, hogy a csapatsportok nem igazán neki valók, ezért sportágat váltott. A közösségi médiában találkozott először az erőemeléssel, és hamar megtetszett neki.

„Klasszikus konditermi edzésből váltottam erőemelésre, de nem szeppentem meg az új közegtől – eleveníti fel emlékeit. – Láttam, hogy az erőemelők nem egy, hanem sokszor négy-öt tárcsát rakatnak a rúd végére, ami nekem teljesen új kihívás volt, és kifejezetten ösztönzően hatott rám.”

A sikerek sem maradtak el, viszonylag hamar, 2019-ben élete első junior Európa-bajnokságán ötödik lett összetettben, tavaly pedig fekvenyomásban junior-világ- és Európa-bajnoki címet szerzett.

Korosztályában több számban – összetettben, guggolásban, fekvenyomásban, valamint felhúzásban – is magyar rekorder.

„Magyarországon – a férfi- és a női szakágban egyaránt – egyre szélesebb az erőemelés bázisa, főleg a segítő ruha nélküli változata. Minél többen űzik a sportágat, annál több a tehetség, én is így bukkantam fel. Ezenkívül jelenlegi edzőmnek, valamint előnyösnek mondható fizikai és mentális adottságaimnak köszönhetem gyors sikereimet. Jól izmosodom, és nem ijedek meg a nehézségektől, az akadályok – sokakkal ellentétben – nem vetik vissza a teljesítményemet.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rozsnyai-Kovács Aletta (@kovacsaletta) által megosztott bejegyzés

Hetente több alkalommal edz, és minden egyes tréningje rendkívül megterhelő. Életmódját is ehhez igazította, ami többek között azt jelenti, hogy ki kell hagynia az egyetemi bulikat. Az erőemelés mellett nem végez keresztedzéseket, sétával oldja meg az aktív regenerációt. Étrendjét elsősorban a kalóriaszámlálás határozza meg, amely versenysúlya fenntartásához kell.

Szerinte hobbiszinten is űzhetjük az erőemelést, mert kitűnő kiegészítője számos sportágnak, és az életmódváltásban is fontos szerepe lehet. Mielőtt azonban nekivágunk, ajánlott megbízható forrásokból ismeretet szereznünk, illetve a sportágban jártas szakemberek – edző, gyógytornász vagy erőemelő – véleményét kikérnünk. Ha tényleg elkezdjük, bátran dolgozzunk együtt trénerrel, edzőtársakkal, vagy akár töltsünk le edzéstervet az internetről. Rozsnyai-Kovács Aletta másik jó tanácsa, hogy kezdő éveinkben – az alapok magabiztos elsajátítása mellett – legyünk készek határaink feszegetésére.

Sokaknak rendkívül sérülésveszélyesnek tűnik a sportág, ám nincs mindig így.

„A versenyzés biztonságos, hiszen spotterek – segítők – vigyáznak az erőemelőkre. Sokaknak mégis beletörik a bicskájuk a sportág repetitív jellegébe, hiszen a három fogásnem – guggolás, fekvenyomás és felhúzás – állandó ismétlése igénybe veszi az ízületeket és a kötőszöveteket. Ezért is fontos, hogy figyeljünk a táplálkozásra, a regenerációra, a kiegészítő gyakorlatokra, összességében az életmódvezetésre, ami hatékonyan ellensúlyozza a károsodásokat.”

Visszatérve a versenysportra és annak hazai helyzetére, a sportoló úgy látja, egyre több magyar tehetség kerül előtérbe a nőknél is, és ha a sportág nagyobb anyagi támogatást kap, hosszú távon a nemzetközi porondon is lesz keresnivalónk. Bár fekvenyomásban van néhány magyar tehetség, nemzetközi szinten egyelőre nem játszanak meghatározó szerepet. Aletta ebben az évben szerepel utoljára a juniorok között, ezért kiemelten fontos, hogy eredményesen búcsúzzon a korosztálytól.

„Az Európa-bajnokságot a kontinensen rendezik meg, oda biztosan eljutok, ám a világbajnokságra jóval messzebb, valószínűleg Dél-Afrikában kerül sor. A vébén csak akkor tudok részt venni, ha lesz mögöttem támogató. Mivel ez az utolsó juniorévem, nem is lehet más a célom, mint hogy jól szerepeljek a kontinenstornán, azaz első legyek. Jövőre a felnőttek között teljesen más lesz a helyzet, remélem, egy-két év elegendőek bizonyul, hogy alkalmazkodjak az új közeghez. Bár a nyílt kategóriában rendkívül erős a női mezőny, ha sikerül négyszáznyolcvan-ötszáz kilogrammot elérnem összetettben, ott lehetek közvetlenül a legjobbak mögött.”

Nyitókép: Rozsnyai-Kovács Aletta Instagram-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.