Dermesztő vízi rekordok: úszás a déli sarkvidék jégmezője alatt

Zord körülmények között is fel lehet állítani úszórekordokat. Akiket most bemutatunk, elsősorban gyorsaságból és állóképességből vizsgáztak jelesre.

Elképesztő bátorságról és tűrőképességről tettek tanúbizonyságot azok a sportemberek, akik jeges vízbe merülve állítottak fel különböző világrekordokat. Van, aki gyorsaságával, és van, aki állóképességével ejtette ámulatba a nyílt vízi úszást szerető közönséget.

 

A leghosszabb megtett táv

A 31 éves lengyel Krzysztof Kubiak március 28-án 3.75 kilométert tett meg a Bystrzyckie-tó 4.3 Celsius-fokos vízében. A Nemzetközi Jeges Vízi Úszószövetség (International Ice Swimming Association) – ez a szervezet tartja nyilván a hivatalos rekordokat – jelentése szerint Kubiak 1:04:30 óra alatt úszta le a távot. Ezzel a román Paul Georgescu egy hónappal korábbi, 3.55 kilométeres rekordját adta át a múltnak. A teljesítményről készült videót itt megtekintheti. A hölgyeknél ebben a számban az ír Carmel Collins a csúcstartó, aki 2016. február 21-én az észak-írországi Armagh-nál található Wild Water nyitott medencéjében tett meg 3.3 kilométert a 4.6 Celsius-fokos vízben.

 

A leggyorsabban megtett egy kilométer

A holland Sven Elfferich 2019. február 16-án – 3.6 Celsius-fokos vízben – több mint húsz másodpercet javított a bolgár Petar Sztojcsev rekordján az ezerméteres távon. Az osztrák jeges vízi úszóbajnokságon nem egészen 12 perc (11:55.40) alatt úszta le az egy kilométert – 17 évesen. Tulajdonképpen ezzel melegített be a Nemzetközi Jeges Vízi Úszószövetség első világkupa-sorozatára, amelyen végül harmadik lett.

 

 

A hölgyeknél a német Alisa Fatum a leggyorsabb jeges vízi úszó ebben a versenyszámban, mivel 2019. január 6-án 12:48 perc alatt tette meg a távot egy veitsbronni nyitott medence 1.4 Celsius-fokos vizében. Azt is tegyük hozzá, hogy a levegő hőmérséklete két fok volt. Ő volt az első jeges vízi úszónő, aki 13 percen belül teljesítette az ezer métert.

 

A leggyorsabban megtett egy mérföld

A cseh Rostislav Víteknek 2015. március 7-én alig több mint 20 percre volt szüksége, hogy egy blanskói bányató 4.8 fokos vizében, egyfokos hőmérsékletben megtegyen egy mérföldet, azaz 1.6 kilométert. Időeredménye több mint egy perccel volt jobb a korábbi csúcstartó Christof Wandratschénál. A profi nyílt vízi cseh úszó – aki megjárta a 2008-as nyári olimpiát is – mindmáig a La Manche-t leggyorsabban átúszott sportolók egyike. A szám női világrekordján két német hölgy osztozik: Julia Wittig és Ines Hahn ugyanis 2019. december 20-án a bajorországi Wöhr-tóban 21:33 perc alatt tette meg a valamivel több mint másfél kilométert a 3.2 fokos vízben.

 

Elsőként az antarktiszi jégmező alatt

A brit Lewis Puch 2020. január 23-án olyat tett, amit előtte még soha senki: a novolazarevszkajai kutatóállomásnál a kelet-antarktiszi jégmező alá merészkedett, és ha már ott járt, egy kilométert úszott a 0.1 Celsius-fokos jeges vízben. Mindehhez csupán fürdőnadrágot, úszósapkát és úszószemüveget viselt.

 

 

A 10:17 perces merülés szemet gyönyörködetető volt, mivel útja jégcsapokkal övezett gleccsertavak és szubglaciális folyók mentén vezetett. Puch nem mindennapi teljesítményével a globális felmelegedés antarktiszi jégmezőkre gyakorolt kedvezőtlen hatására igyekezett felhívni az emberek figyelmét.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.