Rakonczay Gábor és Vámos Nóra expedícióra indul a grönlandi jégmezőn

A hatszáz kilométeres átkelés a grönlandi jégsapkán férfi-női párostól nemzetközi szinten is ritka, magyar nő pedig még sohasem teljesített ekkora távú sarkvidéki expedíciót.

Rakonczay Gábor extrém sportoló ismét nagy kaland elé néz, ezúttal párjával, Vámos Nórával szeli át a Föld legnagyobb szigetét, Grönlandot. A hatszáz kilométeres átkelés a grönlandi jégsapkán férfi-női párostól nemzetközi szinten is ritka, magyar nő pedig még sohasem teljesített ekkora távú sarkvidéki expedíciót.

„Kétezertizennyolcban voltam már ezen az expedíción, akkor az antarktiszi úthoz kellett itt megszereznem a kvalifikációt – nyilatkozta a Csupasportnak Rakonczay Gábor, aki szerdán indul párjával a nagy kalandra. – Akkor heten voltunk kint, mindannyian rutinos, sokat megélt sportolóként vettünk részt a túrán. Remekül sikerült, nagy élményt adott, egyértelmű volt, hogy egyszer visszatérek. Ezeken az expedíciókon általában több, különböző nemzetiségű ember vesz részt, ritka, hogy ketten, ugyanabból az országból érkeznek.

Ráadásul férfi-női páros még nem teljesített ehhez hasonló szintű expedíciót.”

Kemény erőpróba vár a Grönlandot meghódítani kívánó magyar párosra

Rakonczay Gábor és Vámos Nóra az elmúlt időszakban remekül dolgozott együtt, a hölgy párja minden futóprojektjét teljes mellszélességgel támogatta. Felvetődött a kérdés, mi lehetne a következő lépcsőfok, így esett a választás a grönlandi útra. Kangerlussuaq városából indulnak, s a cél a 600 kilométerre fekvő Tasiilaq, a távot maximum harminc nap alatt szeretnék teljesíteni.

„Érdekesség, hogy az összes felszerelést mi visszük magukkal, két szánon húzzuk harminc napig. A terv az, hogy naponta nyolc-tíz etapot teljesítsünk, egy órát haladunk, majd tíz perc evésszünet következik, megint egy órát haladunk, és ismét tíz perc evésszünet jön. Kettőnknek összesen kétszázhetvenezer kalóriányi, hatvankilónyi táplálékot viszünk. Ahogy haladunk előre, az étel fogyasztásával úgy lesz majd egyre könnyebb a két szán.

Hogy mit viszünk? Kávét, levest, csokit, snacket, zabkását, olajos magokat és müzliszeleteket, naponta négyezer-ötszáz kalóriát kell pótolnunk.

Ezeket mi állítottuk össze magunknak, mi csomagoltuk be az ételeket. A melegítésnél nem az ételeket melegítjük fel, hanem havat olvasztunk, s az így keletkezett forró vízzel öntjük fel az ennivalót, amely így fogyasztható lesz. Ez a folyamat reggel is és este is másfél órát vesz majd igénybe.”

Ez a hétszáz nem az a hatszáz, egy korábbi közös futás után mutatta fel Rakonczay Gábor és Vámos Nóra a táblát

Sarkvidéki expedíciós sátrat visznek magukkal, amely rendkívül erős. Különlegessége, hogy körben van egy hószoknyája, amit ha telepakolnak hóval, stabilizálja magát. Vihar esetén ez jól jön, hiszen a köteleken kívül ez is biztosítja a sátrat. Pehelyhálózsákban alszanak, hiszen csak így viselhető el a mínusz húsz fok.

„GPS alapján tudjuk, hogy merre kell mennünk, és hol vagyunk, de hogy ne merüljön le a nagy hidegben, csak néha kapcsoljuk be. Levesszük a helyzetpontot, és két helyzetpont között laptájolóval tartjuk az irányt. Lesz nálunk egy műholdas telefon, amellyel kommunikálunk, illetve lesz a birtokunkban egy jeladó, ami küldi a pozíciónkat. Ennek segítségével bárki tudja követni az utunkat az interneten. Amire figyelnünk kell, azok a jéghasadékos területek, itt észnél kell lennünk. Harminc nap alatt valószínűleg lesz nagy vihar is, azt a sátorba majd átvészeljük. Előfordulhatnak veszélyes helyzetek, de olyan nem lesz, hogy adott esetben bajba kerülhetünk. Ez az expedíció a sarkvidéki kihívásokat tekintve meglehetősen fajsúlyos: előkelő helyet foglal el, évente tíz-tizenöt ember teljesíti.”

Vámos Nóra: „Teljesítménytúrákkal és futásokkal készültem az expedícióra, természetesen Gábor iránymutatása alapján. Mentálisan próbáltam felkészülni, sokat beszélgettünk, rengeteg dolgot átvettünk, hogy mi lesz a feladatunk. Az összes felszerelést megismertem, tudom, hogy mit hogyan kell használni. Nagyon várom már, hogy elkezdjük az expedíciót, ahogy közeledünk az indulás felé, úgy növekszik bennem az adrenalin. Biztonságban érzem magam Gábor mellett, nagy elismerés, hogy elvisz magával, és biztos benne, hogy helytállok. A legutóbbi projektek remekül sikerültek, bízom benne, hogy most is csodálatos élmény vár ránk.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.