Szvetlana csókja és az Atlanti-óceán

125 éve evezték át először az Atlanti-óceánt, azóta majdnem ezer kísérletet tettek a bravúr megismétlésére. A jeles évforduló kapcsán összeszedtük a kapcsolódó rekordokat.

Richard Kyle Fox, a National Police Gazette kiadója 1896-ban állítólag tízezer dollárt ajánlott fel annak, aki elsőként evezi át az Atlanti-óceánt. Bár azóta sem bizonyította senki, két norvég származású amerikai, George Harbo és Frank Samuelsen 1896 június 6-án New York-ból nekivágott az útnak, majd 55 nappal később a Scilly-szigeteknél érték el az európai partokat, ahonnan rögtön tovább is eveztek Le Havre-ig. Ha pénzt nem is kaptak teljesítményükért, egy-egy aranyéremmel gazdagabbak lettek, valamint evezősök sorát indították el Európa és Amerika között. Náluk gyorsabban először csak 2010-ben tudták teljesíteni ezt a távolságot.

A következő evezésre csak 70 évvel később került sor: John Ridgway és Chay Blyth párosa 91 nap alatt teljesítette a távot. Blyth ezt követően is maradt az óceánoknál, de vitorlás hajóra váltott, amellyel elsőként kerülte meg a Földet 1971-ben. 1997-ben ő indította útjára az Atlantic Rowing Race-t, amely a Kanári-szigetekről indul, a cél Antiguán van – a táv 4700 km.

A verseny iránt évről évre nagyobb az érdeklődés, és 2011-től a „Talisker Whisky Atlantic Challenge – The World’s Toughest Row”, vagyis a világ legnehezebb evezősversenye címet viseli. 2015 óta évente rendezik meg a decemberben induló teljesítménytúrát, a legutóbbi vetélkedésre négy egyéni versenyző mellett 34 csapat nevezett.

Magát csak hivatásos kalandornak nevezte az Atlanti-óceánt elsőként egyedül átszelő John Fairfax, aki 1969-ben 180 nap alatt evezte át az óceánt a Kanári-szigetek és Florida között. A fél év alatt megküzdött cápákkal, kiszáradással, hátfájással és vízhólyagokkal is. Volt kísérőhajó, ahonnan mindig kapott friss élelmet, ám végig egyedül evezett, és csak a kísérőhajó orosz matrózhölgye, Szvetlana csókja tudott életet lehelni bele. A sikeres óceánátevezés meghozta a kedvét az újabb kalandokhoz, két évvel később, 1971-ben barátnőjével, Sylvia Cookkal elsőként szelték át a Csendes-óceánt San Francisco és Ausztrália között, 361 nap alatt. Ezzel Sylvia Cook lett az első nő, aki átevezett egy óceánt.

Ahogy a technika fejlődik, és egyre jobb hajókat terveznek, úgy javulnak az idők is. Samuelsenék 55 napja alatt a leggyorsabbak ma már csaknem oda-vissza tudnák teljesíteni a távot: nekik elég 29-30 nap is, hogy letudják a majdnem 5000 km-t. A leggyorsabb egyéni versenyző a francia Charles Hedrich, akinek a nevéhez sok más nagy teljesítmény (ultrafutóversenyek, a Mount Everest megmászása stb.) is fűződik – ő 36 nap alatt ért át Dakarból Brazíliába.

Fiatalok és idősek egyaránt szívesen vállalkoznak a táv teljesítésére: 2018-ban az amerikai Oliver Crane 19 éves és 148 napos volt, amikor célba ért, míg a francia Gerard Marie 66 évesen és 323 naposan lett a táv legidősebb egyéni teljesítője. A brit Peter Smith még 74 évesen is hajóba ült, hogy átevezze az Atlanti-óceánon. Az idén februárban ért célba a brit Jasmine Harrison, aki 21 évesen a legfiatalabb nő lett az óceánátevezés 125 éves történetében.

MAGYAROK AZ ATLANTI-ÓCEÁNON

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Honfitársainkkal is találkozhatunk az Ocean Rowing Society adatbázisában (ők rögzítenek és hitelesítenek minden óceánátevezést). Első magyarként Hajdú István – az angol Simon Walpole-lal – evezett át az Atlanti-óceánon, 2001-ben.

Őket követte az első teljesen magyar egység: Rakonczay Gábor és Pálos Andrea 2007-ben saját tervezésű hajójukon, a Tűzhangyán szelte át 51 nap alatt az Atlanti-óceánt.

10 évvel később Orha József Spartan nevű hajójával az első magyar evezős lett, aki egyedül teljesítette a majdnem 5000 km-t. Kovácsik Levente és Szabó Ádám Norbert párosa 2016-ban 64 nap alatt ért a Kanári-szigetekről Antigua szigetére.

Az idén Rakonczay Gábor SUP-on szerette volna átevezni az óceánt, ám hat nap után feladta a a vállalkozását. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy újra meg fogja próbálni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mecser Lajos havonta 1500 kilométernyi futással alapozta meg sikereit
Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.