A legszimmetrikusabb női testépítő

A venezuelai Yaxeni Oriquen-Garcíát minden idők második legjobbjának tartják a szakágban, de éremgyűjteménye mellett elsősorban gyönyörűen kidolgozott izomzatára is büszke lehet.

A Nemzetközi Testépítő- és Fitneszszövetség (IFBB) száz női testépítőt rangsoroló listáján Yaxeni Oriquen-García a második helyet foglalja el. Csak Iris Kyle előzi meg, aki karrierje során is néhányszor felülmúlta, elvégre 2004 és 2014 között tíz Ms. Olympia-címet szerzett, míg Oriquen-García egy első, egy második és négy harmadik hellyel büszkélkedhet.

Vagyis nem nevezhetjük sikertelennek pályafutását, amely 1989-ben kezdődött. Öt Ms. International-elsőséggel büszkélkedhet, hazája, Venezuela legsikeresebb testépítője, no meg egyetlen Ms. Olympia-győztese.

A versenyidőszakban 73–77 (egyébként 84–86) kilós, 173 centiméter magas hölgy a Maracaibo-tó partján fekvő, csaknem 300 ezres Cabimasban született, az iskola mellett pedig eleinte modellkedett. A testépítéssel 23 esztendősen kezdett el komolyabban foglalkozni, négy évvel később közép-amerikai bajnokságot nyert, majd az Egyesült Államokba költözött, s azóta is ott él. A sikert nem adták könnyen, mert 1993-tól hiába versenyzett a profik között, eleinte csak a helyezéseket gyűjtögette.

Nyolc év után, 2001-ben szerzett először érmet (harmadik hely) a Ms. Olympián, a következő évben pedig megnyerte a Ms. Internationalt.

Fotó: bodybuilding.com/Isaac Hinds

„Nagyon boldog vagyok, hogy tizenkét év kemény munka után végre sikerült nyernem – mondta a bodybuilding.com oldanak a 2005-ös Ms. Olympia-győzelme kapcsán. – Évek óta kőkeményen dolgozom, megérdemeltem, hogy az enyém legyen a cím. Fantasztikus hangulat volt a versenyen, és végig nyugodt voltam. Mindig higgadt maradok, hiszen mire eljön a verseny, úgy állok színpadra, hogy tudom, mindent megtettem a sikerért. Ha ki kellene emelni valamit, akkor a lábaimat és a bicepszemet mondanám, a vádlimon azonban lehet még fejleszteni. Sokat számít a fegyelmezettség, legyen akár edzés, akár étkezés, igaz, néha az édességek elcsábítanak.”

Yaxeni Oriquen-Garcíát minden idők legszimmetrikusabb testépítőjének tartják, aki nemcsak sikeres, hanem hosszú karriert is futott be, mivel három évvel ezelőtt, 50 esztendősen még mindig a színpadon állt. Közben persze más feladata is akad Miamiban: saját edzőtermében edzőként és tanácsadóként is lehet vele találkozni.

Az előbb említett beszélgetés során egyébként a Ms. Olympia előtti étrendjéről is mesélt, a verseny előtti 12 hétben már szigorú szabályok mellett táplálkozott. A nap zabbal és fehérjével indult, aztán nyolc tojásfehérje, valamint rozskenyér vagy rizstorta következett, napközben pedig két-két alkalommal csirke és köret (rizs vagy krumpli) volt a menü, továbbá protein és egy kis gyümölcs, és kiemelt figyelmet fordított a szénhidrátbevitelre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.