Világbajnoki aranyéremmel búcsúzna a juniormezőnytől Nyircsák József

Ebben az évben indul utoljára a juniorok között testépítőnk, s tavaly elvesztett vb-címe visszaszerzésével lépne a felnőttek közé.

Egy junior Európa-bajnoki negyedik hely és egy junior-világbajnoki ezüstérem a tavalyi mérlege a hazai testépítés egyik legnagyobb ígéretének, a 23 esztendős Nyircsák Józsefnek, akit 2021-ben az év legjobb magyar testépítőjének választottak.

„Összességében elégedetten tekintek vissza a múlt esztendőre – mondta a Csupasportnak a fiatal sportoló, aki jövőre már a felnőttek között lép színpadra. Az Európa-bajnokságra nem úgy sikerült a formaidőzítés, ahogyan terveztem, ezért lecsúsztam a dobogóról. Ha lett volna még egy-két hetem a felkészülésre, biztos, hogy eredményesebben szerepelek. Az Eb után leginkább arra összpontosítottam, hogy megtartsam a formámat az őszi világbajnokságra, amelyen második lettem. Sajnos nem sikerült megvédenem a kétezerhúszban szerzett junior-világbajnoki címemet a Games Classic Bodybuilding kategóriában, de így sem vagyok szomorú. Utólag visszatekintve az eseményekre úgy vélem, az első helyen végző finn versenyző nem feltétlenül volt jobb nálam. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok az ezüstéremmel, mert rendkívül erős mezőnyben értem el. Bátran kijelenthetem, hogy jól sikerült az elmúlt évem.”

A testépítő ebben az évben indul utoljára a juniorok mezőnyében, ezért különösen elszánt.

„Nagy terveim vannak, ezért belehúzok a versenyzésbe.

Két-három hónapja csak tömegnöveléssel foglalkozom, és februárban elkezdtem diétázni, hogy a lehető legjobb formában utazhassak az Európa-bajnokságra.

Harmadik éve igyekszem érmet szerezni kontinenstornán, remélem, megtörik a jég. Az elmúlt évhez képest rengeteget fejlődtem, ezért célom, hogy dobogóra álljak. Külön öröm, hogy sok segítséget kapok a hazai szövetség elnökétől, Huber Istvántól, aki hetente egy-két napon foglalkozik a mell- és a hátizmom fejlesztésével. Úgy lenne kerek az évem, ha az őszi világbajnokságon visszaszerzem az elsőséget.”

Az őszi junior-világbajnokságon a 19 éves finn versenyző, Nuutti Kokkonen előzte meg Nyircsák Józsefet, aki úgy véli, az idén is számolnia kell északi ellenfelével. Rajta kívül új riválisokkal is szembe kell néznie, ám nem fél a megméretéstől. Reménykedésre adhat okot, hogy a 2020-as vb-ellenfelei tavaly gyengén szerepeltek a nemzetközi versenyeken.

Jövőre már a felnőttek mezőnyében kell helytállnia, ami új kihívások elé állítja.

„Juniorkorúként már több alkalommal is indultam a felnőttek között, és látom, hogy tömegbeli lemaradásom van velük szemben. Legalább öt kiló izmot fel kell szednem, ezért Huber Istvánnal egyeztetve arra jutottunk, kihagyom a jövő tavaszi idényt, és kizárólag az őszi felnőttvébére összpontosítok. Ne felejtsük, a felnőttmezőny éles váltás, ezért időre van szükségem, hogy legalább a legjobb hat versenyző közé bekerülhessek.”

Fotó: Berényi Zoltán

A magyar tehetség addig szeretne versenyezni, amíg látja értelmét, és amíg fejlődik, ami pedig esetleges hivatásos karrierjét illeti, egyelőre nem látja helyét a profik között.

„Tételezzük fel, hogy megszerzem a profi kártyát valamelyik Diamond-kupán vagy az Arnold Classicon. Ezután már csak a profik között indulhatok, ami teljesen más kávéház. Nem látom túl sok értelmét, hogy rendre az utolsó vagy utolsó előtti helyen végezzek. Elmondhatnám magamról, hogy hivatásos versenyző vagyok, de semmi több. Az amatőrök között azonban már most világbajnoki címmel büszkélkedhetek, ami mindennél többet tér.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.