A 48 órás világbajnokot is túlszárnyalta az elmúlt évben

Beda Szabolcs, az egyik legjobb magyar ultrafutó kiváló idényt tudhat maga mögött, de már a 2023-as szezonra figyel, ezúttal is nagy célokat tűzött ki maga elé.

Az elmúlt évben ön szerezte a legtöbb pontot a magyar bajnokságokon, szám szerint harmincegyet. Ez alapján jó évet hagyott maga mögött.

Összességében valóban remekül sikerült az elmúlt esztendő – mondta Beda Szabolcs. – Valamelyest döcögősen kezdődött, az első két versenyem nem teljesen úgy alakult, ahogyan szerettem volna. Tapolcán a hatórás országos bajnokságon Erős Tibor mögött második lettem, pedig úgy éreztem, lett volna bennem több is – de nagyon hideg, szeles idő volt, nem tudtam rendesen bemelegedni. A második esemény a száz kilométeres ob volt Budakalászon, sajnos fel kellett adnom a versenyt. Előtte nem sokkal koronavírusos voltam, valószínűleg ennek hatására jelentkeztek a problémák futás közben: nem éreztem jól magam, hetven kilométer körül kiszálltam. Ritkán adok fel versenyt, ám ezúttal muszáj volt.

A folytatás annál jobban alakult.

Fotó: Váry Krisztina

Így van. Következett a tizenkét órás ob Martonvásáron, amelyet címvédőként megnyertem. Bódis Tamás nagy tempóban kezdett, amivel mindenkit meglepett, ám feladta a versenyt, így én értem elsőként a célba. Ezt követte a száz mérföldes ob, amelyen szintén sikerült megszereznem az aranyérmet. A tihanyi Backyard Ultra ob-n kíváncsiságból indultam, ki akartam próbálni, mennyire fekszik nekem ez a típusú verseny, emellett jó felkészülésnek gondoltam a negyvennyolc órás ob előtt. Végül Geszti Péter és Fodor Szilárd mögött harmadik lettem, elégedett voltam. Az ötven kilométeres ob-t a Szőlőskör keretein belül tartották meg, kifejezetten erős volt a mezőny. Mivel ezt nem sokkal követte a huszonnégy órás Európa-bajnokság, sokat tartalékoltam, nem futottam ki magam, és így is sikerült a harmadik helyen beérnem. A veronai Eb-n erős magyar csapat vett részt, az is kérdés volt, hogy bekerülök-e az első háromba, ehhez képest a legjobb magyar eredményt értem el, amire nagyon büszke vagyok. Ez volt életem második huszonnégy órás versenye, a 2021-es ob-hoz képest sikerült tizenöt kilométert javítanom. A szezont a negyvennyolc órás országos bajnoksággal zártam, amelyen új magyar csúcsot futottam 410.305 kilométerrel, amivel a kitűzött négyszáz kilométeres célt is sikerült felülmúlnom. Méltó befejezése volt az évnek.

Mit emelne ki az előző idényből?

Egyértelműen a negyvennyolc órás ob-t. Egyrészt országos csúcsot futottam, másrészt az egész világon ez volt a legjobb eredmény negyvennyolc órán a múlt évben.

Úgy, hogy tavaly volt világbajnokság is, így gyakorlatilag a világbajnoknál is jobb eredményt értem el. Erre kifejezetten büszke vagyok.

Van valami, amin változtatna?

Így volt jó, ahogy volt. Tisztességesen készültem, kihoztam a maximumot abból, amit az időm és energiám engedett. Arról nem tehettem, hogy covidos lettem az év elején, az valamelyest visszavetett, ám szerencsére hamar jó formába kerültem.

Fotó: Váry Krisztina

Mit vár ettől az évtől?

Egyelőre elég hiányos a versenynaptár, de úgy tudom, nem sok országos bajnokság lesz megtartva, ám amit megrendeznek, azon ott szeretnék lenni. Valószínűleg nem lesz se hat, se tizenkét, se negyvennyolc órás ob, ám ha jók az információim, a száz és ötven kilométer, a huszonnégy óra és a Backyard Ultra meg lesz tartva. Remélem, a száz kilométer jól fog sikerülni, eddig kétszer próbálkoztam vele, de mindkétszer fel kellett adnom. Továbbá negyvennyolc órás világbajnokságot is rendeznek Angliában, oda jó lenne kijutni, s a balatonfüredi hatnapos világkupa is a terveimben szerepel.

Nyitókép: Váry Krisztina

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.