A legjobb budapesti futóhelyek

Kitűnő maratonistáink közül Jenkei Péter kedvence a Hármashatár-hegy, Csere Gáspár legszívesebben a XI. kerület és Érd között fut, míg Gyurkó Fanni a János-hegy környékére esküszik fővárosunkban és vonzáskörzetében.

Fővárosunkban és környékén minden adva van ahhoz, hogy bárki megtalálja a neki leginkább kedvező futókörnyezetet. Sík terepen vagy emelkedőkkel, a forgalmas budapesti belvárosban vagy a csendes hegyvidéken a lehetőségek teljes tárháza áll a sportolók, hobbisták rendelkezésére. Mi most három profinál érdeklődtünk, melyek a kedvenc terepeik – hátha jó tippeket adnak azoknak, akik a megfelelő helyszínen gondolkoznak!

A férfi maratoni országos bajnokság címvédője, a Vasas SC színeiben versenyző Jenkei Péter a Budai-hegységre esküszik.

A sportoló azt is elárulta, hogy edzés közben általában rendezi a gondolatait, feldolgozza a napi történéseket, vagy ha éppen egy célversenyre készül, az jár a fejében, ott hogyan lenne jó futni.

„Mindenképpen a Hármashatár-hegy. Egyrészt nagyon kézenfekvő, mert közel lakom hozzá, másrészt Budapest közvetlen közelében szép helyeken és jó terepviszonyok között lehet futni. Általában a vitorlázó-repülőtér környékét vagy a panorámakört választom.”

„A Margit-sziget. Annyi talán a specialitás, hogy ugyan a könnyű futásokat a külső körön végzem, főleg télen a maratoni tempójú 5-10-15-20 kilométeres futásokat az aszfalton oda-vissza. Ez felkészít az utcai versenyekre, a forgalom is kisebb, nagyjából zavartalanul, steril környezetben tudunk futni, tehát ideális versenykörülményeket teremt. Nem csoda, hogy már jó negyven éve a magyar hosszútávfutás elitje – legalábbis a budapestiek – a téli felkészülésre a Margit-szigetet választja.”

„A Hárs-hegy összkilométerben viszonylag rövid és nincs jelentős úthálózata, de van egy kör, ami nem túl nagy szintkülönbséggel körbeéri a hegyet. Aki nagyon szép helyen, változatos terepen, jó tempóban szeretne futni, annak ajánlom figyelmébe.”

Csere Gáspárt, a riói olimpián részt vett hosszútávfutónkat is megkérdeztük, merrefelé szeret a leginkább futni; örömmel osztotta meg tapasztalatait a Csupasporttal.

„A kedvenc útvonalam nem olyan szép vagy különleges, de praktikus, arra végzem a hosszabb edzéseket. A XI. kerületi BEAC-pályától indulunk, a bicikliúton lefutunk Budafok felé, aztán Nagytétényen keresztül megyünk végig Érdig, a táv oda-vissza 30-35 kilométer. A hosszabb futásokat elég nehéz a városban teljesíteni, mert nagyon forgalmas és sokszor meg kell állni, de ezen a vonalon zavartalanul, folyamatosan jó tempóban lehet haladni, hétvégente édesapám is elkísér kerékpárral.”

„A BEAC atlétikai pályája következik a sorban. 2001-ben kezdtem komolyabban atletizálni, tehát 19 éve a központi helyem. Időközben ugyan a BME-hez került, a közepén sajnos hokicsarnok is épült, aztán a létesítmény és a pálya állapota nagyon leromlott, de így is a szívemhez nőtt. A résztávos futásaimat alapvetően ott végzem körbe-körbe.”

„Éppen néhány napja a Dunakanyarban, Verőce és Zebegény között futottam, nagyon jó bicikliút van a Duna-parton, gyönyörű hely, ha jobbra, ha balra nézek, csak a hegyeket és a Dunát látom. És plusz egynek említenék egy terephelyszínt is, mert bár alapvetően utcai futó vagyok, az utóbbi időben, versenyek hiányában, volt lehetőségem egy kicsit kalandozni az erdőkben. A Normafát nem nevezném a kedvencemnek, ellentétben a Pilissel, azon belül Pilisszentlélek és környéke szép ösvényeket és kilátást kínál.”

Gyurkó Fanni, a női maratoni országos bajnokság címvédője a korai órákban nagy örömmel csodálja meg Budapest nevezetességeit is.

„Ha tehetem, akkor a természetben szeretek futni, puha talajon és nem riadok meg a felfelé futástól, ezért a kedvenc helyem a János-hegy, a Normafa és a Hárs-hegy környéke. Viszont a megszokott, sétálók által kedvelt útvonalak helyett inkább a kevésbé ismert ösvényeket választom. Ha a János-hegy környékén futok, mindig felmegyek az Erzsébet-kilátóba. A Mátyás király út–Tündérhegyi út–Jánoshegyi út útvonal kiváló hely egy emelkedős tempófutáshoz.”

„A Margit-sziget minden futó kedvence, így az enyém is, de szerintem sok futó csak a külső körön marad, és nem fedezi fel a sziget belső, zöld területeit, ahol egyébként lehetne puha talajon futni a beton és a futópálya helyett. Ezzel sok sérülés elkerülhető lenne.”

Maratoni a rakparton (Fotó: Tumbász Hédi)

„A harmadik hely a budai és a pesti rakpart és környéke, ami a reggeli órákban talán kevésbé forgalmas és lehet gyönyörködni Budapest nevezetességeiben. A Budapest maratonin és a félmaratonin, ha csak egy rövid időre is, de csak a futóké ez az útvonal, ami nagy élmény.”

(Felső kép: Bánkúti Sándor)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.