Az első versenye után abba akarta hagyni, ma a Spartan Race Trifecta-vb-re készül

Zsédely Roland terepfutóversenyekkel készül a Spartan megméretéseire, a tavalyi svájci Eb élete legnagyobb élménye volt, amelyen korosztályában a középmezőnyben végzett.

Zsédely Roland tavaly részt vett svájci Spartan Európa-bajnokságon, ahol a középmezőny első felében végzet, mégsem volt elégedett magával. Idén is nagy célokat tűzött ki maga elé, ám a kontinensviadalon most nem lesz ott, helyette a görögországi Spartan Race Trifecta-világbajnokság lesz a fő versenye.

„Kétezertizennyolc áprilisában mentem életem első Spartan Race-versenyére, nulla felkészüléssel a hátam mögött – mondta Zsédely Roland. – Azt hittem, simán megy majd a nagykanizsai verseny, ám végigszenvedtem az egészet, nagyon rossz élmény volt.

Akkor eldöntöttem, hogy soha többet nem megyek Spartanra, ez nem nekem való. Ez év decemberében aztán megnéztem a következő esztendő versenynaptárát, s ismét láttam a nagykanizsai eseményt. Nem tudom, miért, de beneveztem, s nem akartam felkészületlenül menni, mint az elsőre, így elkezdtem rá futással készülni.”

A második Spartan-eseményére heti két futással készült, s 2019 márciusában ugyanott versenyzett, ahol egy évvel azelőtt megszenvedett, ám huszonnégy perccel jobb időt teljesített, s amint hazament, máris nézte a következő versenyeket. Ezután rengeteg futóeseményen részt vett, majd az évb mind a három magyar rendezésű Spartan Race-én ott volt.

„Az elején nem »értettem« a futáshoz, úgy gondoltam, ha tíz kilométeres versenyre készülök, akkor minden edzésen tíz kilométert kell futnom. A következő verseny távja határozta meg az edzéstávjaimat. Eleinte rövidebb, hét–tizenkét kilométeres versenyeket néztem, nagyon tetszett, hogy szinte minden hétvégén volt terepverseny vagy Spartan-esemény” – fogalmazott.

2019 őszén eldöntötte, hogy komolyabban szeretné űzni a Spartant, és az Európa-bajnokságot tűzte ki célul. Veszprémben járt egyetemre, felkereste hát a Testnevelési Intézet igazgatóját, Edvy Lászlót, hogy segítene-e neki. Igent mondott, s decemberben elkezdtek együtt készülni, innentől a szakembertől kapta az edzéstervet.

„Éreztem a fejlődést. Igaz, nem a nulláról kezdtem, hiszen jó volt az alap-állóképességem, mivel korábban versenyszerűen űztem küzdősportokat. Addig heti kettőt futottam, ám felemeltük heti háromra, s bejöttek az irányított erősítő edzések. Egyre intenzívebb volt, egyre jobb eredményeket értem el a Spartan-versenyeken.”

Négy hónapos alapozás után elérkezett az év első futóversenye, ez alatt az idő alatt Roland négy kilót fogyott, remek formában volt. A tíz kilométeres Pilis Trail férfimezőnyében abszolútban ötvenöt versenyzőből hatodik lett, ám jött a koronavírus-járvány, így elmaradtak a további versenyek. Bezártak a konditermek is, ám Zsédely Roland tovább edzett a szabadban, ha hideg volt, ha meleg, lelkiismeretesen dolgozott.

Júniusban aztán ismét lehetett versenyt rendezni, s Orfűn állt rajthoz a Spartan Race-en. A 25–29 éves korosztályban AgeGroup kategóriában a legjobb tízben akart végezni, hiszen ez kvalifikációt jelentett volna az Európa-bajnokságra. Tizenkettedik lett, ám augusztusban, Szlovákiában megszerezte a kvalifikációt.

„Az Európa-bajnokság szeptemberben Ausztriában lett volna, ám a koronavírus miatt lemondták a rendezést az osztrákok, s az új helyszín Tenerife lett – folytatta Zsédely Roland. – Ekkor elengedtem a versenyt, hiszen nem tudtam volna kifizetni a decemberi Kanári-szigeteki utat. Edzettem tovább, s elkönyveltem, hogy lemaradok a viadalról. Végül aztán ott sem tartották meg, az utolsó utáni pillanatban szervezési problémára hivatkozva lefújták, s átvitték a következő évre a kvalifikációkat.”

A 2021-es Spartan Európa-bajnokságot Svájcban rendezték, ahova Zsédely Roland el tudott utazni, igaz, sok nehézséggel kellett megküzdenie a versenyen kívül is. Ugyanakkor egész évben erre készült, ez volt a múlt év főversenye.

Júliusban edzőt váltott, Szabó Sándorral folytatta a munkát a HegyiKecskék színeiben. Az Eb előtt saját bevallása szerint stresszes időszaka volt, ráadásul többen is megígérték neki, hogy kimennek vele a versenyre, végül mégis egyedül utazott Svájcba. Szeretett volna autót bérelni, ami nem jött össze, így nem tudta, hogyan jut majd el a szállásról a verseny helyszínére, a francia határ közelében fekvő Verbier-be.

„Magasan volt a pálya, oda nem volt busz- vagy vonatközlekedés, így a szállásadó furikázott a szállás és a versenyhelyszín között. Stresszes napok után jött el a rajt pillanata, s ez a verseny életem addigi legnagyobb kihívásának ígérkezett. Huszonkét kilométer hosszú pálya, ezernégyszáz méter szintemelkedéssel és harminchárom akadállyal, ezerötszáz méterről indultunk, majd rögtön kétezer-hétszázig futottunk.

Életemben nem sportoltam ilyen magasságban, azt vettem észre, hogy tíz másodpercenként kiszáradt a szám, folyamatosan innom kellett. A levegő oxigéntartalma nem olyan volt, amihez hozzá vagyok szokva. Iszonyatosan nehéz volt, háromszor is hibáztam a futás alatt. Rosszul lettem a végére, de eszembe se jutott, hogy feladjam.

A célba érkezést követően negyedórát csak feküdtem a földön, s örültem, hogy sikerült teljesítenem. Az AgeGroup korosztályban ötszázharmincöt induló volt, én a kétszázharminchatodik lettem, korosztályomban pedig hatvanötből harminckilencedik. Elégedetlen voltam magammal, akkor úgy éreztem, több van bennem. Fura volt a klíma, s ez eléggé megviselt. Életem legnagyobb élménye volt, hazaérkezésem után több lettem, mint előtte voltam.”

A sportoló elmondta, a prioritás továbbra is a Spartan Race, a terepfutóversenyek pedig remek felkészülést jelentenek. A Spartanban áprilisban kezdődik a szezon, így eddig alapozott, ezalatt több futóversenyen is részt vett. Az idei első Spartan-verseny a Rakaca-tónál lesz, s ahogy itt, úgy az összes hazai Spartan Race-viadalon is a dobogó a célja. Erős lesz a mezőny, de Roland úgy érzi, felnőtt a feladathoz, így jelentős célokat tűzhet ki maga elé.

A Közép-európai Regionális Bajnokságban is indul, itt korosztályában a legjobb háromban akar végezni. Az idei londoni Eb-re nem utazik, helyette a Spartan Race Trifecta-világbajnokság lesz a főversenye, amelyet novemberben a görögországi Spártában rendeznek meg.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.