Bakó Áron tájfutó nyerte meg a hegyifutók félmaratoni országos bajnokságát

A Zenit SE kiválósága edzőversenyként tekintett a Szentgálon rendezett ob-ra, amely jól szolgálta felkészülését a tájfutóversenyekre.

Ha valaki azt gondolja, egy tájfutónak semmi keresnivalója a hegyifutók között, nagyot téved. Erre Bakó Áron a legjobb példa: a Zenit Sportegyesület válogatott tájfutója ugyanis megnyerte a hegyifutók Szentgálon rendezett félmaratoni magyar bajnokságát, s ezzel élete első ob-címét szerezte a tőle egyáltalán nem távol álló szakágban.

„Tugyi Levente személyében tavaly is egy tájfutó bizonyult a legjobbnak a hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságon – tájékoztatott Bakó Áron. – Sérülése miatt azonban idén nem tudott elindulni. Egy olyan pályán, mint amilyen a szentgáli, alapvetően a terepfutók és a maratonisták az esélyesebbek, a zord időjárási körülmények viszont az én malmomra hajtották a vizet. A pálya ugyanis szinte összefüggő sártenger volt, a terepfutók azonban – velem ellentétben – nem húztak a tájfutók által használt szöges futócipőt, amely ilyen brutális körülmények között szinte elengedhetetlen. Különösen a »Siratófal« nevű rész volt meglehetősen nehéz, ott a cipőm sokkal jobban tapadt, mint a többieké.”

A 300 méter hosszú, húszszázalékos emelkedőt magában foglaló »Siratófal« bizony sok versenyzőn kifogott. Közöttük volt a 2012-es londoni olimpia maratoni versenyén részt vevő Kovács Tamás is, aki a szombati viadalon nem került dobogóra. Jól állta a sarat ugyanakkor Juhász Patrik, akivel Bakó Áron óriási csatát vívott. Juhászt nem nevezték ugyan az országos bajnokságra, csupán a nyílt versenyre, így is a második legjobb időeredményt érte el. Bakó Áron szerint ő volt az egyetlen azok közül, akikett látott, hogy a „Siratófalon” is jól bírta a tempót, ám a második körben, a pálya elején lévő nagy emelkedőn mégis sikerült leszakítania magáról.

Bakó Áron természetesen nemcsak a cipőjének köszönheti győzelmét, hanem az elvégzett edzésmunkájának is. Hétről hétre kemény körülmények között készül, és sokat edz.

Azt vallja, hogy verseny közben sohasem szabad hátranézni, csak előre, és ez most sem volt másképpen. Sem a második helyen célba érő Vásárhelyi Mátét (Castor SE), sem pedig a bronzérmes Pelsőczy Attilát (Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesület) nem figyelte. Úgy véli, aki sokat tekinget hátra, az annak a jele, hogy nem bízik magában.

A 2022-es hegyifutó félmaratoni ob végeredménye:
Férfiak:
1. Bakó Áron, 2. Vásárhelyi Máté, 3. Pelsőczy Attila
Nők:
1. Horváth Tímea, 2. Tiricz Irén, 3. Poór Brigitta

Bakó – aki eddig kétszer vett részt a Kékes hegyifutó országos bajnokságon – tavaly Tugyi Levente és Kovács Tamás mögött harmadik lett a hegyifutók félmaratoni országos bajnokságán, továbbá számos hazai pályacsúcs tulajdonosa is egyben. Mint elmondta, a hegyifutást inkább kiegészítő versenyformának tartja.

Visszatérve a szombati eseményre: az országos bajnokság egyben válogatóverseny is volt a július eleji, spanyolországi Európa-bajnokságra, mégsem valószínű, hogy Bakó Áron részt vesz a kontinensviadalon.

„Ebben az évben a fő versenyem a június végi, Dániában sorra kerülő tájékozódásifutó-világbajnokság, amelynek dátuma részben egybeesik a hegyifutók Európa-bajnokságával, így utóbbin nem tudok elindulni. Jeleztem ugyanakkor a szövetségnek, ha mégsem jutok ki a tájfutó-vb-re, a hegyifutó Európa-bajnokságon indulok el, mivel oda már kvalifikáltam magam.”

Fotó: atletika.hu

Az Eb jobban sikerült a világbajnokságnál

Bakó Áron elégedetten nyilatkozott a tavalyi, Svájcban rendezett tájfutó Európa-bajnokságon elért eredményéről: a városi versenyszámban 29. lett, míg a sprintváltóval a 11. helyen ért célba. Bár a csehországi tájfutó-világbajnokságon kiemelkedő eredményt szeretett volna elérni, a viadal nem úgy alakult, ahogyan eltervezte: a férfiváltóval ugyan a 14. helyen végzett, ami remek eredménynek számít, a hosszú távú egyéni versenyen azonban a jó kezdés után leesett egy szikláról, s emiatt fel kellett adnia a küzdelmet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.