Bogár János: jövőre újra Spartathlon!

Biztonsági futásra és célba érkezésre törekedett Bogár János, s a harminc évvel ezelőtti győztes, 57 éves fancsali futó végül nála fiatalabbakat is megelőzve 31 órás időeredménnyel zárt a Spartathlonon. Pénteken már az Ultrabalaton vár rá.

Harminc évvel ezelőtt 24 óra és 15 perc kellett ahhoz Bogár Jánosnak, hogy teljesítse a Spartathlont, ezúttal 31:21:54-gyel a férfiak között a 33., abszolútban a 40. helyen fejezte be a legendás, 246 km-es eseményt.

A szerdai hazaútig még néhány napot Athénban töltöttek párjával. Hogy telt a pihenő?

A verseny után igyekeztünk regenerálódni, megmártóztunk a tengerben, némi városnézés fért bele, és az esemény másnapján futottunk néhány kilométert. Nagyon felemelő volt a gálavacsora, hiszen bár a járvány miatt nem terveztek nagy ünnepséget, az esten mégis kihívták a nemzeteket, sőt a főszervező külön megemlékezett a harminc évvel ezelőtti sikeremről. Nem számítottam rá, így igazán megérintett. Az volt a lényeg, hogy a magyar csapat tagja lehettem, és szurkoltunk egymásnak.

Azért ne menjünk el a jubileum mellett.

Utólag gondolkodtam el inkább rajta, mert előtte a versennyel foglalkoztunk. Egyébként lekéstem a rajtot… A legtöbb eseményen jelzik, hogy mennyi idő van még hátra, ám itt nem, így még elbabráltunk hátul a párommal és segítőmmel, Varga Ildikóval. Mindent ellenőriztünk, amikor hirtelen elrajtoltak. Ilyen hosszú távon ez összességében nem gond, de azért az első öt kilométer kicsit gyorsabb lett a tervezettnél, hogy visszakerüljek az első húszba.

Ahogyan futott, bevillantak a harminc évvel ezelőtti képek?

A rajt, az Akropolisz teljesen új volt nekem, hiszen mi akkor a Márványstadiontól indultunk, viszont később Korinthosz felé haladva próbáltam előhívni a „filmből” az emlékeket, és szinte semmi sem változott. Inkább a fizikummal kellett sokat foglalkozni, amire akkor nem különösebben figyeltem.

Hogyan építette fel a futását?

Biztonságra törekedtem, igyekeztem sokszor megállni, enni-inni, pihenni, amennyire lehet. A segítőim, Ildikó, illetve a Spartathlon Magyar Csapat Facebook-oldalon a versenyről is tudósító Oertel Nándor és Józsa Ádám nagyon erős csapatot alkotott, rengeteget tettek, hogy jól tudjak haladni. Sokkal jobban bírtam, mint amire számítottam, csak kisebb gyomorproblémám adódott. Eredetileg a szintidővel, harminchat órával terveztem, de talán túlságosan is biztonságira sikerült a futás, előfordult, hogy egy-egy megállás után kiestem a ritmusból, ám összességében egy szavam sem lehet. Rengeteg erőt adott, amikor hallottam, hogyan haladnak a többiek, hol áll Maráz Zsuzsi vagy sokáig Bódis Tomi, és a közösségi oldalon érkező buzdítás is sokat jelentett.

Spartathlon ötvenhét évesen a vártnál jobb idővel. Ha így kimondja, mi jut eszébe?

Az időeredménnyel nem foglalkoztam, a harmincegy óra már-már ajándék. Legutóbb 1994-ben futottam ilyen hosszú távot, hiszen az Ultrabalaton rövidebb, így egy kicsit tartottam a mostani kétszáznegyvenhat kilométertől, ám igyekeztem elhessegetni a gondolatot. Nagyon örülök az egésznek, és köszönöm mindenkinek, hogy itt lehettem.

Ezzel elköszönt a Spartathlontól?

Valószínűleg nem. A talán túlságosan is biztonsági futás miatt maradt bennem némi űr, a célban sem éreztem, hogy olyan nagyon-nagyon megviselt volna. Ha megadatik, jövőre visszatérek, hogy harminc órán belül érjek célba. Persze egy évvel idősebb leszek, ám jó lenne megpróbálni.

Mi következik most?

Úgy tervezem, hogy rajthoz állok az Ultrabalatonon. Nagy kedvenc, és a Spartathlon előtt arról beszélgettünk, ha nem sérülök meg, akkor úgysem bírom ki, hogy távol maradjak tőle. Nem tudom leállítani az agyamat… Ha addig már nem történik semmi, akkor elindulok, aztán meglátjuk, meddig jutok.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.