Eliud Kipchoge szeretne hivatalos maratoni versenyen is két órán belül futni

A kenyaiak kétszeres olimpiai bajnok maratoni világcsúcstartója nem bánná, ha sorozatban harmadszor is győzni tudna az ötkarikás játékokon.

Ebben az évben sem okozott csalódást a maratoni táv világrekordere, a kenyai Eliud Kipchoge. Sokan temették a klasszis sportolót, miután a tavalyi londoni maratonin csak a nyolcadik helyen futott be, de ő már akkor is hangsúlyozta, ez nem a világ vége, nem történt semmi jóvátehetetlen.

Ennek szellemében az idén újult erővel, megfelelő felkészülés után tért vissza, áprilisban Hollandiában nyert versenyt, majd augusztusban megvédte a címét az olimpián. Tokióban elképesztően nehéz körülmények vártak a versenyzőkre, ám ő sikerrel tudta le az erőpróbát, ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel szerezte meg pályafutása második ötkarikás aranyérmét, ezzel a klasszikus távon lefutott 13 viadalából 11-et megnyert.

A 37 éves Kipchogéről a worldathletics.org oldalon, a nemzetközi szövetség honlapján jelent meg a napokban nagyobb terjedelmű, portrészerű cikk.

Az írásból kiderül, hogy a Barcelona a kedvenc futballcsapata; példaképe Lewis Hamilton, mert lenyűgözi a koncentráció, ahogyan a hétszeres világbajnok autót vezet; a történelem legjobb hosszútávfutójaként az etióp Haile Gebrselassiét említi Kipchoge.

Sokan bizonyára megfeledkeznek arról, hogy még 2003-ban, vagyis több mint 18 évvel ezelőtt a marokkói Hisam el-Gerúzst és az etióp Kenenisa Bekelét megelőzve, elképesztő befutóban világbajnok lett 5000 méteren Párizsban. Bekele azóta is keresztezi Kipchoge útját, a valaha elért második legjobb hivatalos maratoni időeredmény az övé, ez két másodperccel marad el a kenyaiétól. A nem hivatalos csúcs majdnem két perccel jobb, a bámulatos időt 2019 októberében Bécsben érte el Eliud Kipchoge, igaz, ott minden körülmény azt segítette, hogy ő két óránál gyorsabban fussa le a több mint 42 kilométeres távot.

A sajtónak beszámolt róla, hogy bár nagy terve, az olimpiai arany megvédése teljesült, szeretne nyerni egy harmadik bajnoki címet is (elvégre szép emlékek fűzik Párizshoz), és más elképzelései is vannak. Le akarja például futni az összes major maratonit, s persze meg is akarja nyerni őket. Ezek közül Berlint (itt futotta a világrekordot), Chicagót és Londont már kipipálhatta, marad Boston, New York és Tokió (az idei olimpiai maratoni versenyt Szapporóban rendezték).

Úgy gondolja, érdemes megcéloznia, hogy hivatalos versenyen is lefussa a távot két órán belül, mert ha ő nem próbálkozik meg vele, megcsinálja helyette más. A félmaratoni világcsúcsra sosem gondolt, de a saját legjobbját, az 59:25-öt szívesen megjavítaná. Arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy a jövő évi eugene-i világbajnokságon rajthoz áll-e.

Edzésmódszerével kapcsolatban elárulta, minden vasárnap fut harminc kilométert, amelyhez kéthetente hozzátesz egy harmincas vagy negyvenes foglalkozást, az edzés, az evés és a pihenés körforgásában zajlik az élete.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.