Először állt rajthoz, hasizomfájdalom sem akadályozta meg az UTT-győzelmét

Puskás Máté futóként életében először vett részt az Ultra Tisza-tó versenyen, s rögtön győzött a 65 kilométeres távon.

Puskás Máté kiváló formában van, a Black Hole Ultra és a Szentendre Trail után az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres távját is megnyerte. Az UTT-n öt órán belül, 4:54:20-as idővel ért célba.

Jól tudom, hogy ez volt élete első UTT-részvétele?

Kísérőként már kétszer részt vettem, ám versenyzőként először voltam az UTT-n – mondta a Csupasportnak Puskás Máté. – Korábban kétszer a százharminc kilométeres távot teljesítő páromat kísértem kerékpárral, már akkor nagyon tetszett a verseny, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom futóként is. Nem csak azért mondom, mert most nyertem, valóban nagyon élveztem, mély nyomot hagyott bennem az első részvételem.

Öt órán belüli eredményt ért el. Elégedett?

Elég jó az időeredményem, mégsem vagyok teljesen elégedett. Ötven kilométerig remekül ment a futás, minden úgy zajlott, ahogy elképzeltük az edzőmmel, Szabó Gáborral.

Utána viszont egy hasizomsérülés miatt vissza kellett vennem, így nem tudtam abban a tempóban haladni, amiben szerettem volna. Júniusban nem futottam olyan sokat, kevesebb hosszú futásom volt, emiatt jöhetett elő a sérülés. Szerencsére addigra már akkora előnyre tudtam szert tenni, hogy nem volt veszélyben az első helyem.

Összességében milyen volt a versenye? Zavarta a nagy meleg?

A meleg nem zavart annyira, mivel kicsivel délelőtt tizenegy óra körül értem be a célba, így a nagy hőséget elkerültem. Amúgy is szeretek melegben futni. Az első ötven kilométer nagyon gyorsan eltelt, a frissítés rendben volt, az edzőm biciklivel kísért, aztán előjött a hasizomfájdalmam. Megfogadtam, hogy a jövőben többet futok az edzéseken.

A tavalyi győztest, Kohári Szabolcsot megelőzve ért be elsőként a célba. Nagy csata volt?

Számítottunk rá, hogy Szabi gyorsabb tempóval kezd, mint én, így is történt. Ám nem foglalkoztunk ezzel, úgy gondoltuk, hogy a meleg miatt nem bírja végig tartani ezt a sebességet, s előbb-utóbb kifizetődik, hogy lassabban kezdtem. Igazunk lett, nagyjából féltávnál megelőztem. Ezután próbált mögöttem szélárnyékban jönni, de egyszer csak azt vettem észre, hogy nem próbálkozik előzéssel, és lemarad. A következő időmérőpontnál már nyolc perc volt az előnyöm, Poroszlónál pedig több mint húsz. A hajrában nem volt nagy csata, de tény, a verseny első felében Szabi vezetett.

A júniusi Szentendre Trailre koncertről esett be, most nyugodtabb volt a rajt előtti időszak?

Igen, sokkal nyugodtabb volt a felkészülésem. Mivel a párom is indult a versenyen, már szerdán elutaztunk a helyszínre. Futottunk, készültünk a versenyre, és közben élveztük a Tisza-tó környékét. Kajakoztunk, megcsodáltuk az élővilágot, nekünk valamelyest nyaralással egybekötött verseny volt az idei UTT.

Ebben az évben már több remek eredményt ért el: második lett a Vértes Terep Maratonon, a Black Hole Ultrán és a Salomon Szentendre Trailen elért győzelme után pedig most az UTT hatvanöt kilométeres távján ért elsőként a célba. Úgy tűnik, jó formában van.

Ebben az évben több időt tudtam a futásra fordítani, mint korábban, s úgy érzem, a kemény munka most kifizetődik. Jó úton járok, remélem, folytatódik a remek széria. Az eredményeim azt mutatják, hogy jól dolgozom, nagy motivációt jelentenek ezek a sikerek a folytatásra.

Ami a folytatást illeti, jön a Korinthosz 80. Mit vár a versenytől?

Nagyon várom már a versenyt, kifejezetten erős mezőny lesz. Kohári Szabolcs címvédőként indul, de az edzőm, Szabó Gábor is a nyolcvan kilométeren vesz részt, ráadásul Gärtner Áron is ott lesz a futamunkban. Biztosan lesznek még olyan nagy nevek, akik nincsenek ott a rajtlistán, de meghívottként részt vesznek az eseményen.

Nagy harc lesz a dobogóért, tavaly negyedik lettem, de benne van a pakliban, hogy most jobb időt érek el, és megint nem leszek ott az első háromban. A célom, hogy megjavítsam a tavalyi eredményem, és egyenletes futással érjek be a célba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.