Ha már Tokió nem sikerült, irány Párizs!

Vindics Balázs 800 méteres síkfutónak rosszul jött az olimpia 2021-re halasztása, ám már a párizsi ötkarikás versenyt célozza meg.

A 800 méteres síkfutásban versenyző Vindics Balázs szomorú, mert lemaradt a tokiói olimpiáról, ám nem adja fel, már a három év múlva esedékes párizsi ötkarikás játékokat célozta meg.

„Kétezerhétben kezdtem versenyszerűen sportolni, előtte utcai versenyeken indultam apukám tanácsára – nyilatkozta a kezdetekről a 27 éves Vindics Balázs. – Ő mindig is szeretett sportolni, sokszor vitt el különböző viadalokra. Kétezertizenkettőben nőttem nagyobbat, hosszabbak lettek a lábaim, így gyorsabb lettem. Addig háromezer és ezerötszáz métert futottam, onnantól jobban ment a nyolcszáz méter.”

A sportoló 2020-ban nagyszerű futással 21 éves országos rekordot döntött meg. Korányi Balázs 1999 márciusában a Japánban rendezett fedett pályás világbajnokságon ért el 800 méteren 1:46.47-es magyar csúcsot, ezt adta át a múltnak Vindics Balázs.

„Tavaly februárban 1:46.20-as idővel új fedett pályás országos csúcsot futottam az ob-n, amire, megmondom őszintén, készültem is – folytatta az UTE futója. – Az év elején elég rosszul mentek az edzések, ráadásul le is betegedtem. Ezek után – én sem értem, hogy miért – egyre jobb formában éreztem magam, az időm is egyre jobb lett. A rekorddöntés előtti hétvégén már megközelítettem a magyar csúcsot, így az ob-n úgy álltam rajthoz, hogy most megcsinálom. Sikerült.

Egyébként fedett pályán arányaiban jobb időket tudok futni, ám szabad téren jobban szeretek versenyezni. Ott hosszabbak az egyenesek, jobban lehet előzni, és mivel általában lassabban kezdek, muszáj is előzgetnem – ezért a szabad tér jobban fekszik nekem.”

Vindics Balázs úgy érzi, a koronavírus miatt elhalasztott versenyek jót tettek neki, ez alatt az idő alatt sokat fejlődött.

„A koronavírus-járvány beköszöntével elmaradtak a versenyek, de úgy érzem, ez alatt az idő alatt sokat fejlődtem. Sokkal jobb időket futottam tavaly, mint az idén, ráadásul a felkészülésem is jobbam sikerült. Amúgy is szeretek otthon lenni, nekem bejött a lelassult életmód, egy kicsit fújhattunk egyet ebben a rohanó világban.”

A sportoló sok szép sikert ért el júniusban, ráadásul a csapat Európa-bajnokságon sikerült az osztályváltás is.

„Az idei legjobb eredményem a június végi országos bajnoki címem. Mivel vezetem itthon a ranglistát, esélyesként indultam a versenyen, és sikerült is megnyernem – fogalmazott. – Kicsivel korábban Tatabányán rendeztek egy nemzetközi megméretést, ott harmadik lettem. Még júniusban Bulgáriában megnyertük a csapat Európa-bajnokság harmadosztályát, így feljutottunk a másodosztályba. Ezen a viadalon megnyertem a versenyszámomat, amire nagyon büszke vagyok, hiszen így nagyban hozzájárultam az osztályváltáshoz.”

Vindics lemarad a tokiói olimpiáról, és különösen azért szomorú, mert néhány héttel ezelőtt még jó helyen állt a világranglistán – vagyis az utolsó pillanatban csúszott le az ötkarikás játékokról.

„Nagyon közel voltam az olimpiai kvalifikációhoz, az egész életemet addig terveztem be. Most, hogy nem sikerült, fogalmam sincs, mit kezdek magammal. Az olimpiára vagy a ranglistáról lehet bejutni, vagy meg kell futni a szintet, és az idén olyan sokan teljesítették a szintet, hogy nem maradt ranglistás hely. Ha öttel kevesebben futnak szintet, kijutottam volna. Ráadásul négyen zöldkártyát is kaptak, szóval ha úgy nézzük, csak egy helyen múlt…

Ha nem halasztják el, és tavaly megrendezik az olimpiát, jó eséllyel kijutottam volna, mert akkor jobban ment a futás, és kevesebben érték el a szintidőt.”

Vindics Balázs a csalódás ellenére mindenképpen szeretné folytatni pályafutását, ami nemcsak rajta, hanem a támogatási programon is múlik.

„A kétezerhuszonhármas budapesti világbajnokságon mindenképpen szeretnék indulni, nagy motiváció a hazai rendezés – tette hozzá az atléta. – A jövőm leginkább attól függ, hogy bent maradok-e a támogatási programban, hiszen önerőből nem biztos, hogy tudnám az anyagi hátteret biztosítani. Szeretnék továbbra is versenyezni, és megmondom őszintén, ha most kijutottam volna az olimpiára, a kétezerhuszonnégyes ötkarikás játékok már nem izgatna annyira – ám most hatalmas motiváció dolgozik bennem, hogy három év múlva ott legyek a párizsi versenyen.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.