Az idén is részt vett az UB-n a Nemzeti Sport

Csapatunk a mezőny második felében végzett a remek időjárási körülmények között megrendezett hagyományos tókerülő versenyen, amely ismét hatalmas élményt adott.

A Nemzeti Sport munkatársai közül ezúttal is akadtak vállalkozó kedvűek, akik úgy döntöttek, belevágnak a szokásos kalandba, és az Ultrabalaton keretében körbefutják a magyar tengert. A lap hatodik alkalommal vett részt a nagyszabású eseményen, a hét futó (Borza-Tóth Zsuzsanna, Győri Ferenc, Kormanik Zsolt, Németh Attila, Thury Gábor, Vincze András és Zombori Dorottya) 22:06:05 óra alatt végzett a távval, ezzel a 4–13 tagú csapatok között az 1018. helyen zárt 1340 induló között.

Amikor az időeredmény szóba került a célban – meg persze előtte is –, mindenki a legnagyobb elismeréssel gondolt Csécsei Zoltánra, aki bombasztikus, 17:54:46-os rekorderedménnyel nyert egyéniben, valamint a csapatversenyben győzedelmeskedő, hagyományosan erős Szolgálati Agarakra, amely 12:58:40 alatt ért be, csaknem egy órát verve az ezüstérmesre.

A legjobb egységek futóit arról lehetett felismerni, hogy elképesztő elszántsággal haladtak el a mezőny többi része mellett, és úgy várták a váltásokat, mintha rajtgépből indulnának.

Szinte hihetetlen, de a hagyományokkal ellentétben egyetlen cseppnyi eső sem szomorította a résztvevőket, amíg le nem nyugodott, szépen sütött a nap. Utána, mondjuk, a hűvös őszi este és hajnal hozott némi kellemetlenséget (a viadalt a koronavírus-járvány miatt halasztották májusról októberre), de soha rosszabb időjárást.

A rendezők szerint mintegy tizenhétezren vettek részt valamilyen formában a versenyen, amiben természetesen nincs okunk kételkedni – talán éppen a jó szervezésnek, esetleg a kétnapos lebonyolításnak köszönhetően egyáltalán nem tűnt ekkorának a létszám. Igaz, sokan hiányolták, hogy az egyéni indulók (nem lett volna rossz például ezúttal is váltani néhány szót valamelyik kilométerkőnél a részvételi rekordot tartó, 58 éves francia Gilles Pallaruelóval), valamint a két-három tagú csapatok nem a többiekkel együtt futottak. Persze egyrészt ez nekik bizonyára könnyebbséget jelentett, másrészt segített abban, hogy ne alakuljanak ki tumultuózus jelenetek.

A Balaton-felvidék egyes szakaszaira csak a pénteken startolókat engedték be, a szombat reggel kezdődő rész futóira így valamennyivel kevesebb dombos rész, egyúttal kevesebb gyönyörködnivaló is jutott. Ahogy mindig, néhány váltóponton ezúttal is hatalmas buli kerekedett (a szpíkerek között a badacsonyi ceremóniamester vitte a prímet), a lüktető elektronikus zenére többen is táncra perdültek a versenyzők közül, főként azok, aki nem akartak megfagyni. Az önkéntesektől menetrendszerűen érkeztek a biztató szavak, amelyek nagyon jól jöttek az utolsó erőtartalékaikat mozgósító csapattagoknak.

Az is fontos tapasztalat, hogy az egyik keszthelyi csárdában hamarabb készül el a leves és a főétel nyolc-tíz ember részére, mint egy Balatonberény környéki falatozóban a lángos.

Utóbbi következményeként jókedvű kompániánk csaknem lemaradt egy váltásról Balatonmáriafürdőnél, de Borza László sofőr ezt nem engedhette, megtalálta a rövidebb utat a helyszínre. Neki, a minket biciklivel kísérő Zombori Andrásnak és a kisbuszunkat biztosító, a logisztikában oroszlánrészt vállaló kollégánknak, Vajda Györgynek ezúton is kifejezzük hálánkat a segítségért.

S noha éjszaka, a fáradtságtól és az alváshiánytól szenvedve többször megkérdeztük egymástól, vajon mit keresünk itt, miért vállaltuk ezt a megméretést, a 15. Ultrabalaton befejeztével rögvest azt tervezgettük, jövő májusban milyen feltételek mellett és hogyan vágjunk neki a következő tókerülésnek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.