BLOGRA FUTOTTUNK Kavics, az állandó (f)utitárs

Blogszörfösünk legújabb tapasztalata, hogy a konkrét edzésterv még jobb kedvet csinál a futáshoz – de azért egy „potyautasra” nem számított.

Múlt heti bejegyzésemben említettem, hogy csatlakoztam a Gyerefutni csapathoz, így Krátky Egon atlétikai edző segítségével próbálok többet kihozni magamból. Rendkívül izgalmas időszak kezdődött az életemben, a heti három futásomat edzésterv alapján végzem, és nagyon élvezem a változatos feladatokat. Még a munka elején tartunk, de az feltűnt, hogy nagyon hamar eltelnek ezek a futóedzések, és egyáltalán nem megerőltetőek. Most kaptam terepfutásos feladatot is, így itt volt az ideje, hogy meglátogassam a közelünkben lévő hegyet. Négy fokban indultam, és néhány kilométer után már kaptattam is felfelé. Nyaktól lefelé izomlázam volt az előző esti TRX-edzés miatt, így az elején kissé darabos volt a mozgásom az alapos bemelegítés ellenére. A borús, ködszitálós időben alig találkoztam valakivel, a hegyen pedig csak én voltam, csend fogadott, csupán a madarak daloltak folyamatosan.

Egyébként nem tudom, más is képes-e arra a mutatványra, hogy bármilyen cipőt, bármilyen szorosan köt meg, azért egy kis szúrós kavics bekerül valahogy, és gurulgat előre-hátra a cipőben futás közben – nos, én bárhol, bármikor »megcsinálom« ezt, legyen az aszfalt vagy terep.

A Duna mellett futni mindig nagy élmény

Most is így volt, s mivel nem akartam ezért útközben megállni, hazáig vittem a kis betolakodót, addigra már kezdte igencsak gyötörni a lábam. Visszatérve a terepezésre, hálás voltam a feladatért, mert ebben az időben magamtól nem mentem volna fel, viszont hihetetlenül feltöltött. Másnap síkon kellett futnom, és őszintén szólva – mivel ekkor épp hó esett – sok kedvem nem volt a futáshoz, de tudtam, hogy ez csak addig tart, amíg ki nem lépek az ajtón. Elautóztam a Duna-partig, hogy kipróbáljam a nemrég átadott új kerékpárutat, bíztam benne, hogy itt nem lesznek emelkedők. A ruházatot jól eltaláltam, így nem fáztam, és követtem az órám utasításait végig a futás alatt. A feladat elvégzése után kicsit elidőztem még a parton, de hamar kihűltem, így siettem vissza a kocsihoz. Ahogy elindultam haza, a nap is kisütött, de azért alig vártam, hogy beállhassak a forró zuhany alá. A futások után mindig írok kis élménybeszámolót az edzőnek, akitől jön is hamar visszajelzés.

Nagyon tetszik, hogy feszegetjük a határaimat, tehát a rám szabott feladatokat meg tudom csinálni, de érzem, hogy meg vagyok rendesen dolgoztatva!

FUTAZAS.HU
A szerző nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy teljesítse az Everest Marathont május 29-én. A pálya, a magasság, a körülmények elég speciálisak, alaposan fel kell készülni a rendelkezésre álló információkból. Mindenesetre az első adag oltásmennyiséget már meg is kapta, jobb elkerülni a bajt!

21097KK.WORDPRESS.COM
Koffein kapitány az év első negyedévére vonatkozóan elégedett lehet a futómunkájával, sőt versenycélokat is kitűzött maga elé. Jelenleg a stabil fejlődés fázisában van, egyre növeli a futómennyiséget, tud figyelni a futótechnikára, kiegészítő mozgást is végez, és még a Covidot is legyűrte közben. Több mint biztató a helyzet!

AZ EMBER, AKI NÉHA FUTNI IS SZOKOTT (Facebook)
Black Hole-beszámoló, amire már nagyon vártam! Ez volt az a minapi verseny, amiről előtte semmit sem lehet tudni. Sem a távot, sem az útviszonyokat, sem azt, mikor és hol ér véget… A szerző nagyszerűen teljesítette a távot, ami – mint utólag kiderült –, 85 kilométer volt kétezer méter szintemelkedéssel. Te jó ég…!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND

Sokat sportolni szabad, kiégni hiba

KREMLICZA LEVENTE

Ahogy látom, a futóvilágban nem vagyok egyedül azzal, hogy szeretek egyszerre több sportot, mozgásformát űzni. Sokan csinálják ezt, és legtöbben meg is találják az egyensúlyt, hogy egyik edzés se menjen a másik rovására, de vannak, akik túlvállalják magukat, túl sokfelé akarnak figyelni. Időnként én is hajlamos vagyok erre, sokat akarok futni, nagy súlyokkal akarok edzeni, mászni akarok, lövészetre járni, és így tovább. Egy ideig tartható is, hogy mindent is csinálok, de eljön az a pillanat, amikor a szervezetünk azt mondja, hogy elég volt. Ez nem feltétlenül sérülést jelent, a jelenség gyakran jár a kiégés érzésével, motivációvesztéssel, általános teljesítményromlással. Érdemes ezt megelőzni, főleg akkor, ha több sportágnak hódol valaki, s fontos, hogy legyenek prioritások, rendszer az edzésekben és időnként extra pihenőnapok, könnyebb időszakok. Az, hogy min van a fókusz, változhat, de az edzések mennyisége, a pihenésre fordított idő ne módosuljon drasztikusan.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.