Már számolja a napokat a Spartathlonig

Elszántan, egyúttal izgatottan készül élete első Spartathlonjára Zétényi Szvetlana, nagyon reméli, hogy az elmúlt évvel ellentétben az idén megrendezik az eseményt. A 24 órás országos bajnokság a siker ellenére rámutatott egy problémára, így most többet erősít.

A Spartathlon honlapján kiemelt helyen fut a számláló, amely azt mutatja, hány nap van még a szeptember 24-én és 25-én rendezendő eseményig.

„Én is számolom a napokat és az edzéseket” – kezdte megkeresésünkre Zétényi Szvetlana, aki életében először indulhat a klasszikus eseményen, a 246 km-es távon. A tűzkeresztségen már tavaly átesett volna, ám a koronavírus-járvány miatt elmaradt a verseny.

„Nagyon rosszul érintett, ráadásul mielőtt lefújták volna, sokféle szigorítást vezettek be. Most aztán tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy ha megrendezik, pontosan milyen körülmények között. Persze akármi is lesz a szabály, az a lényeg, hogy ott legyek, és végigmenjek.”

Mivel ez az év fő eseménye, a bizonytalanság ellenére is ez jár a fejében – addig várhatóan két viadalon indul, elsősorban felkészülésként tekintve rájuk. Az egyiket a hétvégén rendezik a szerbiai Palicson, ám rendhagyó lesz. Egy barátjának ugrik be segíteni, őt frissíti a 24 órás eseményen, míg a betétfutamok közül a hatórásra nevezett, amelyet hosszabb edzésnek szán.

„Életemben először segítek másnak frissíteni huszonnégy órás versenyen, kicsit izgulok is, hogy képes leszek-e végig jól csinálni, ugyanakkor nekem is hasznos tapasztalat lesz kívülről látni a helyzetet.”

A Békéscsabán élő, konduktorként dolgozó, gyermekek mozgásfejlesztésével foglalkozó orosz származású futó edzéseiből a környék adottságai miatt hiányoznak a szintes tréningek, ezért például a családi nyaralást is igyekszik úgy tervezni, hogy ha rövidebbeket is, legalább dombosabb vidéken fusson.

Számításai szerint nagyjából 90 edzésnap vár rá a nagy próbáig, és ennél valamivel több edzés, hiszen olykor duplázik. A munkáját Maráz Zsuzsanna segíti edzőként, aki a nyári tervet is elkészítette már, valamint sok jó tanáccsal látja el – kétszeres győztesként jól tudja, mi vár tanítványára Görögországban.

Zétényi Szvetlana egyébként jól indította az évet, hiszen 228.257 km-es teljesítménnyel megnyerte az április elején Balatonalmádiban rendezett 24 órás ob-t, ráadásul úgy, hogy öt nappal előtte kapta meg az első védőoltást – ami szerencsére nem hatott rá. Bár alig 5 km-rel maradt el tavaly októberi, egyéni csúcsot jelentő eredményétől, nem teljesen elégedett.

„Nagyon örültem, hogy versenyezhettünk, hiszen nem lehet mindig csak készülni, ráadásul remekül szervezték meg az eseményt. Mégsem sikerült úgy, ahogy terveztem, több volt bennem.”

Mint mondja, 12 óráig minden jól haladt, több kilométert tett meg, mint októberben, csakhogy jelentkezett egy probléma: elkezdett oldalra hajolva futni, és nem bírt visszaegyenesedni, márpedig ez egy idő után nagyon nehézkessé tette a futást, az utolsó két órában szinte csak gyalogolni tudott.

„Sokan próbáltak segíteni, masszíroztak, krémmel kenegettek, ám nem segített, a tartóizom megadta magát. Sok futónál láttam korábban ezt a problémát, de nem hittem volna, hogy velem is előfordulhat. Ez rávilágított, hogy nem fordítok elég időt az erősítésre, eddig kicsit össze-vissza csináltam. Beszéltem gyógytornásszal, Zsuzsi is hasznos gyakorlatokat küldött, így most otthon erősítek.”

Látszik, tényleg mindent megtesz, hogy jól sikerüljön élete első Spartathlonja. „Sohasem gondoltam, hogy egyszer indulhatok, nagyon boldog vagyok.”

Csak ezt már tényleg rendezzék meg…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.