Maratoni csípőfájdalommal

A kenyai Eliud Kipchoge és honfitársa, az etióp Kenenisa Bekele után Birhanu Legese a világ harmadik leggyorsabb futója a maratoni távon, pedig Berlinben és Tokióban is kínok között ért célba.

A hosszútávfutással kapcsolatos hírek, cikkek többségét a kenyai Eliud Kipchoge és az etióp Kenenisa Bekele uralja. Előbbi a maratoni táv nem hivatalos és hivatalos világcsúcstartója, utóbbi egyéni csúcsa pedig Kipchoge hivatalos rekordjától két másodperccel (2:01:41) marad el csupán.

A harmadik legjobb időt szintén egy etióp, Birhanu Legese tudhatja magáénak, aki két kollégájához hasonlóan Berlinben érte el egyéni csúcsát, 2019-ben 2:02:48-cal futott be a második helyen Bekele mögött – Kipchoge 2018-ban állította fel rekordját a német fővárosban.

Legesét a minap a worldathletics.org mutatta be, és egyértelmű, megérdemli a figyelmet. A Kipchogéhez és Bekeléhez hasonlóan az NN Running Teamet erősítő 26 esztendős futó tavaly megvédte címét a tokiói maratonin, míg decemberben, Valenciában harmadikként ért célba. Edzője, Getaneh Tessema szerint tanítványa arra is képes, hogy történelmet írjon.

 

Fotó: Sajjad Husszain/AFP

 

„Kétségtelen, hogy Birhanu minőségi atléta, ezt minden nap látom az edzéseken. Ha minden tökéletesen sikerül, tudom, hogy elérheti ugyanazokat az eredményeket, mint Kenenisa és Kipchoge” – jelentette ki Tessema.

Elfogultsággal természetesen vádolhatjuk a szakembert, de a hétgyerekes családban felnövő Legese valóban kiváló sportoló. Első jelentős eredménye 2012-re datálható, akkor a Nagy etióp futam elnevezésű versenyen 28:41-gyel második lett Hagos Gebrhiwet mögött, aki öt éve a riói olimpián bronzérmes lett 5000 méteren. Egy évvel később már 27:34-et tudott utcán Legese, 2014-ben aztán Sanghajban pályán futott egyéni csúcsot 5000 méteren 13:08:88-cal.

Az igazi terepe ettől függetlenül az utca volt és maradt, 2015-ben újdelhi és berlini félmaratoni győzelmekkel jelezte, hogy a hosszabb távoktól sem riad vissza. A következő években sípcsontsérülések nehezítették a fejlődését, de ez sem akadályozta meg, hogy 2018-ban rajthoz álljon élete első maratoni versenyén. A jó eredménnyel nem is maradt adós, a dubai viadalon hatodik lett, imponáló, 2:04:15-ös időeredménnyel. Az idejével igen, a helyezésével nem volt elégedett. A chicagói maratonin gyomorproblémák is nehezítették a dolgát, s a győztes brit legendától, Mo Farahtól több mint három és fél perccel lemaradt, s csak tizedikként ért célba.

„Nagyon fájt, de folytattam, mert abban bíztam, elmúlik a fájdalom. Csalódást keltett a teljesítményem, de ahogy visszatértem az edzésmunkához, ez az érzés elpárolgott” – emlékezett az Addisz-Abebától északra élő Legese.

A korábbiaknál tudatosabb felkészülésének eredményeként 2019-ben révbe ért a tokiói maratonin, 35 kilométer környékén szakította le a világbajnoki ezüstérmes félmaratonistát, Bedan Karokit a nedves és szeles időben. A nehéz körülmények között elért 2:04:48-as ideje imponáló volt, belépőt jelentett a még nagyobb erőpróbákra, és anyagilag is egyenesbe jött.

 

Fotó: Soeren Stache/AFP

 

A világ leggyorsabb pályáján, Berlinben kitett magáért, ugyanakkor képességeit cseppet túlértékelte, 25 kilométer után ugyanis ellépett a mezőnytől, világrekordot szeretett volna repeszteni, csípőfájdalma azonban meghiúsította a győzelmét: 38 kilométernél Bekele utolérte, de erőfeszítései így is minden idők harmadik legjobb maratoni futását eredményezték.

Tavaly aztán megint a csípője zavart be Tokióban, s bár a verseny feladása is megfordult a fejében, végül 2:04:15-tel diadalmaskodott, ami 41 kilométernyi fájdalom tükrében igen masszív. Ezután a koronavírus-járvány az ő életét is megnehezítette, csökkent a motiváció, aztán a fentebb tárgyalt valenciai viadalon ismét rajthoz állt, 2:03:16-tal lépett fel a dobogóra, ami pályafutása második legjobb eredménye volt a klasszikus távon.

Legese célja nem más, mint megnyerni a tokiói olimpiát, továbbá megdönteni a világrekordot – 26 esztendős, legnagyobb vetélytársainál jóval ifjabb, tehát előtte az élet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.