Örök hűséget fogadott az Alpoknak

A Transalpine Run az egyik legnagyobb kihívást jelentő terepfutóverseny Európában. Az Alpok vonulatait keresztben átszelő nyolcnapos páros versenyt eddig tizenötször rendezték meg, a német Holger Schülze mindig célba is ért partnereivel.

„Minden évben ez a hét az év fénypontja számomra, olyan, mint egy ünnep – kezdi a Csupasportnak adott interjúját a Münchenben élő sportember. – Mivel a Transalpine mindig augusztus utolsó, szeptember első hete környékén van, így teljes egészében ehhez igazítom az éves versenynaptáramat. A versenyszervezőkkel, a teljes csapattal nagyon jó, baráti kapcsolatot ápolok, így az elmúlt tizenöt évben még sosem hagytam ki ezt a rendezvényt.”

Az ötvennégy éves közgazdász végzettségű terepfutó közel húsz éve fut, az elmúlt két évben pedig még több időt tud hobbijának szentelni, mivel azóta már a munkája is szorosan kapcsolódik kedvenc időtöltéséhez.

„Hosszú éveken át vezetőként dolgoztam egy pénzügyi tanácsadó cégnél, de besokalltam, felmondtam. Rengeteget utaztam, pár hónapja pedig a szabadban dolgozom, futóversenyeken, túrákon és gyermektáborokban vagyok idegenvezető. Így sokkal többet tudok edzeni.”

A Transalpine Run
Jellemzően Németországból rajtol a mezőny, majd Ausztrián és Svájcon halad keresztül, hogy végül Olaszországban érkezzenek célba. A versenyen eddig mindössze három magyar páros állt rajthoz a tizenöt év alatt, két évvel ezelőtt a Kertész Kata, Szigeti Csaba, illetve a Lőrincz Olivér, Nedjalkov Balázs alkotta csapat teljesítette az akkor 275 kilométert 16 416 méternyi szintkülönbséggel, míg 2015-ben Németh Csaba Karlowits-Juhász Tamással teljesítette a versenyt. Idén is lesznek magyar indulók a mezőnyben, Veres Gábor és Nedjalkov Balázs párosára 255.7 kilométer és 14 300 méternyi szintemelkedés vár szeptember 4. és 11. között.

Edzéstervet sohasem követett, így edző iránymutatása mellett sem készült még, de mint mondja, már ismeri annyira önmagát, hogy tudja, mit bír el a szervezete.

„Hetente ötször vagy hatszor futok, általában száz kilométer körül jön ki az adagom, mindezt főleg síkon, aszfalton. Hétvégente havi szinten egy-két alkalommal eljutok terepre is, így a szintes edzéseket akkor végzem. Tehát az én példám is igazolja, hogy síkon, betonrengetegben is fel lehet készülni az extrém, magashegyi terepfutóversenyekre.”

Holger a Transalpine Run mellett a világ számos pontján versenyzett már, többek közt olyan különleges versenyeken, mint a szintén többnapos Transrockies Run Colorado államban, vagy Máltán a Gozo Trail, de a másik kedvenc versenye, amelyen szintén minden évben rajthoz áll, a jótékonysági Wing For Life World Run, amelyen tavaly Münchenben a legtöbb kilométert sikerült gyűjtenie.

„Az eddigi tizenöt Transalpine során tizenegy különböző partnerrel álltam rajthoz, idén is új társam lesz a versenyen, második alkalommal női futó.

Mivel tavaly elmaradt a verseny, így nagyon várom már a rajt pillanatát, és épp emiatt nem is szoktam túl sok versenyt betervezni az évre. A Transalpine különlegessége a páros kihívás miatt épp az alkalmazkodás és a közös kihívás leküzdése. Volt több év, amikor a társam volt erősebb, de olyan is, hogy én, így a pálya és a többnapos terhelés mellett különösen próbára teszi a csapatot az egymáshoz való alkalmazkodás is. A teljes versenyhét alatt végig együtt vagyunk, egy helyen foglalunk szállást, és az a hét csak a futásé, a versenyé és a közös élményeké. Ettől is különleges ez a viadal, olyan, mint egy igazi futófesztivál, és nagyon boldog vagyok, hogy már tizenöt alkalommal volt lehetőségem célba érni, a szemem előtt azonban a húsz sikeres teljesítés lebeg, így idén a tizenhatodik befutóéremért indulok el, és még legalább négy alkalommal szeretném ezt megismételni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.