Összecsavarozott csigolyákkal a csúcsra

Merényi Tímea háromból háromszor nyert a Kékes Csúcsfutáson, és szeptember 18-án újra rajthoz állhat. A terepfutást kedveli, mert az aszfalton teljesített kilométerek nem tettek jót a gerincének.

Magyarország legmagasabb hegye a Kékes, s bár 1014 méteres tengerszint feletti magassága – még a Kárpát-medence magaslataihoz képest is – elenyészőnek tekinthető, a csúcsra felfutni bizony megterhelő. Márpedig évről évre rangos futóversenyt rendeznek itt, amelynek távja Mátrafüred és Kékestető között csupán 11.6 kilométer, de e rövid szakaszon 671 méter a szintemelkedés. Aki valaha csak egy középkategóriás gépkocsival próbált feljutni a hegyre, megtapasztalhatta, mennyire megszenved a motor az emelkedővel, szóval el lehet képzelni, milyen lehet futva teljesíteni a kihívást.

A versenyt a koronavírus-járvány kezdetéig általában júniusban rendezték meg, tavaly azonban szeptemberre halasztották, miként az idei, sorrendben 24. Antenna Hungária Kékes Csúcsfutást is.

 

 

Az idén is szeretnék elindulni – kezdte Merényi Tímea, a Szkíta SE futója, aki eddig háromszor (2014, 2019, 2020) indult a Kékes Csúcsfutáson, s mindhármat megnyerte. – Hirtelen betelik a versenynaptár, de próbálom a szeptember tizennyolcadikai dátumot figyelembe venni, mert nagyon szeretem ezt az eseményt.”

 

További érdekességeket, futóknak szóló hasznos cikkeket talál a Futás 2021 magazinban, amely már kapható az újságos standokon!

A kilencvenes évek elején három éven keresztül futott versenyszerűen, de húsz esztendőt kihagyott, végül egészségügyi okokból a hegyifutásra váltott.

Maratoni futó voltam, kétezertizenkettőben kezdtem újra futni, és abban az évben megnyertem a maratoni országos bajnokságot, majd kétezertizenötben is sikerült az első helyen végeznem. Húsz évvel korábban egy gerincsérv akadályozott a futásban, illetve a magánéletem is úgy alakult, hogy leálltam. Három évvel ezelőtt volt egy gerincstabilizáló műtétem, három csigolyámat kellett összecsavarozni, plusz kaptam egy porckorong-implantátumot. Vélhetően a betonon, aszfalton futás nem tett jót a testemnek, illetve mert fodrászként dolgozom, napi nyolc órát állok a vendégek mellett. Szerencsére a gyógytorna segített a felépülésben, közben pedig a terepfutásra váltottam, mert észrevettem, ha felfelé haladok, kevésbé terhelem a gerincem. Egy implantátumot csavaroztak a gerincemhez az orvosok, azzal helyettesítették a csigolyáimat. Megesett, hogy a repülőtéren jelzett a detektoros kapu, de külföldi utazásoknál mindig magamnál tartom az orvosi igazolást, és nincs több kellemetlenségem.”

Márpedig egyre inkább visszatérnek a nemzetközi versenyek, s Merényi Tímea külföldön is megméreti magát. Az emelkedőn olyannyira elemében érzi magát, hogy a három Kékes Csúcsfutás-győzelem mellett a Hegyifutó-világszövetség (WMRA) világkupafutamain dobogós helyezéseket is elért: 2013-ban a WMRA összetett világkupaversenyében a harmadik, egy évvel később a második helyen végzett.

Tavaly áprilisban kezdtem újra futni, októberben pedig már meghívást kaptam a tíz-tizenkét futamból álló idei világkupa-sorozatra.”

Merényi Tímea ugyanis a tavalyi féléves teljesítménye és eredményei alapján bekerült a legjobb tíz versenyző közé, így a Hegyifutó-világszövetség versenyeire is meghívást kapott.

 

Tippek hegymenethez

terepfutás minden mennyiségben

a dombokat részesíteni előnyben

sík terepen, rekortánpályán leginkább a gyorsítások fontosak

ügyelni a megfelelő izomzatra, a nagy izomkötegek nem jók

elsősorban a combokat és a vádlit kell erősíteni

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.