Jövőre női Tour de France-t is rendeznek

A nyolcvanas évek sikertelen próbálkozását követően 2022-ben újra megrendezik a híres francia kerékpáros verseny női változatát, amelyen akár Vas Kata Blankáért is szoríthatunk.

A Tour de France szervezéséért felelős szervezet, az Amaury Sport Organisation (ASO) sportigazgatója, Christian Prudhomme nemrég jelentette be, hogy 2022-ben Tour de France Femme néven megrendezik a Francia kerékpáros körverseny női változatát – számolt be a híres brit napilap, a The Guardian.

A hölgyek versenyét a férfiak viadala után tartják meg, és ugyanúgy három hétig tart, ám egyelőre nem tudni, pontosan mikor láthatjuk a nyeregben a nőket.

„Biztos, hogy jövőre megtartjuk a hölgyek Tour de France-át – nyilatkozta magabiztosan Christian Prudhomme. Ha nem szólt volna közbe a koronavírus-járvány, már ebben az évben megrendeztük volna. A női verseny halasztása mellett szólt még, hogy a férfiakét követően rendezik a tokiói olimpiát, így vélhetően a legjobb női kerekesek nem indultak volna a Tour de France Femme-én.”

Számos próbálkozást láttunk már, hogy létrehozzák a Tour de France női megfelelőjét, elég, ha csak az 1984 és 1989 között többször is lebonyolított háromhetes körversenyre, a Tour de France Femininre gondolunk. Azóta többször, de mindig eltérő változatban tartották meg. A régóta várt esemény megvalósulásában jelentős szerepet játszott a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) is, amely évek óta szorgalmazza a nők erőfelmérőjét.

„Rendkívül örülök a bejelentésnek, hiszen a Tour de France a profi kerekesek legismertebb és egyben legszínvonalasabb körversenye az országúti szakágban – üdvözölte a hírt Leah Kirchmann, a Team DSM bringása. Jól megrendezett, izgalmas befutókkal és dinamikus szakaszokkal tarkított verseny, amelyet világszerte közvetítenek, rengeteg új rajongót szerezne a női szakágnak, és felhívná a figyelmet a női profi országúti kerékpárosokra is.”

 

Örömmel fogadta a hírt a Tour de Hongrie főszervezője, Eisenkrammer Károly is, aki többedmagával évek óta együttműködő partnere a Tour de France főszervezőjének, az ASO-nak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Nagyon örülök a kezdeményezésnek. Ez annak is köszönhető, hogy a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség lassan tíz éve »üldözi« a world tour csapatokat, hogy ne csak az utánpótláskorúakat karolják fel, hanem a női szakágat is. Ennek az eredménye, hogy a legtöbb world tour istálló női együttest is menedzsel. Úgy látom, a nagycsapatok egyenrangúként kezelik a női versenyeket, amire a legjobb bizonyíték, hogy a neves egynapos viadaloknak már megvan a női változatuk is. Kell is, hiszen a női versenyek rendkívül színvonalasak, még akkor is, ha a hölgyek kissé lassabban tekernek. Jó látni, hogy milyen gyors ütemben fejlődik a női szakág.”

Alighogy napvilágot látott a hír, egy szerencsétlen kijelentés miatt máris szabadkoznia kell az ASO sportigazgatójának, Christian Prudhomme-nak, aki a The Guardiannek adott interjúban így fogalmazott:

Fotó: Valery Hache/AFP

„Nem meglepő, hogy korábban csupán hat évig tartott a sorozat, mert egyszerűen nem érte meg megrendezni – mondta. – Olyan viadalt szeretnénk, amely a mostani gazdasági környezetben felveszi a versenyt a többi hasonló rendezvénnyel, és kiállja a próbát. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a női Tour de France veszteséges legyen. Sajnos az általunk rendezett női versenyek mind ráfizetésesek.”

 

Másképpen látja Kathryn Bertine, korábbi profi kerékpáros, aki mostanság íróként, dokumentumfilm-készítőként és aktivistaként hallatja a hangját.

 

Fotó és címlapfotó: shutterstock

 

„Nem arról van szó, hogy a női Tour de France nem termelt elég pénzt a nyolcvanas évek második felében – érvelt. – Sokkal inkább az a helyzet, hogy az ASO egyszerűen nem volt hajlandó elegendő pénzt fektetni a női versenybe. Mostohagyerekként kezelték, aminek meglett a következménye. Bár a szurkolók kíváncsiak voltak, az ASO tehetetlensége miatt a nagy sportcsatornák végül nem közvetítették a viadalt. Kivéreztették, aztán pedig egyszerűen törölték a versenynaptárból.”

Bármi is az igazság, megvan az esély, hogy az „újjáélesztett” női Tour de France-on magyar bringásért is izgulhassunk.

„Vas Kata Blanka nemcsak a terep- és hegyikerékpárban, hanem az országútiban is rendkívül tehetséges – hangsúlyozta Eisenkrammer Károly. – Nem meglepő, hogy leigazolta a világ legerősebb női world tour csapatának tartott belga SD Worx. Ez azért is remek hír, mert ha tényleg lesz női Tour de France, Blanka klubja biztos, hogy elindul. Más kérdés, hogy a magyar kerekes szerephez jut-e, hiszen ezt a csapatérdek dönti el – de megvan rá az esélye.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.