Kvótát szerzett, mégis lemarad Tokióról

Benkó Barbara hegyikerékpáros szomorú, mert teljesítményével ugyan kiérdemelte az olimpiai részvételt, ám a szövetség nem őt jelölte az ötkarikás játékokra.

Benkó Barbara megjárta a 2012-es londoni ötkarikás játékokat, és az élet úgy hozta, hogy az volt az első és (vélhetően) utolsó olimpiája. A magyar hegyikerékpáros ugyan az idén is megszerezte a kvótát Magyarországnak, ám valószínűleg nem ő képviseli hazánkat Tokióban.

„Érdekes… – sóhajtott a harmincegy éves Benkó Barbara. – Verejtékes küzdelmekkel, rengeteg munkával és utazással megszereztem a kvótát, ám a sportágunkban nem személynek adják, hanem az országnak. A magyar szövetség Vas Kata Blankát küldi ki, aki – bevallom őszintén – erősebb nálam. Hiába nem rakott hozzá egy pontot sem a kvalifikációhoz, ő fogja képviselni az országot.

Furcsa és kellemetlen helyzet, ami fáj nekem, de elfogadom. Persze nem könnyű, de csak előrenézek. Az a legrosszabb, hogy rengeteg munkám, energiám és pénzem van benne, és a kvótát másnak a kezébe adom. A magánéletben nagyon jól kijövünk egymással, jókat tudunk beszélgetni.”

De hogyan alakult ki ez a helyzet?

Az olimpiai kvótaszerző időszak két évig tartott. Az első évben Vas Kata Blanka még utánpótláskorú volt, tavaly a koronavírus-járvány miatt befagyasztották a kvalifikációt, amikor pedig pontokat tudott volna szerezni, nem mountain bike-ban versenyzett.

Benkó beszélt a kezdetekről is, elmondta, hogyan lett része az életének a mountain bike.

„Csaknem húsz éve kerékpározom, versenyszerűen tizenöt esztendeje. Édesapám révén kezdtem el ezt a sportot, ő is biciklizett, Pilisvörösváron a helyi klub alapítótagja. Miatta kezdtem el edzésekre járni, előtte úsztam” – mesélte a hétszeres magyar bajnok bringás, akit ötször választották meg itthon az év női kerékpárosának, és 2012-ben tagja volt a magyar olimpiai csapatnak.

„A 2012-es londoni olimpia hatalmas élmény volt, még nagyon fiatal voltam – fogalmazott. – Akkoriban remekül ment a versenyzés, mégsem számítottunk rá, hogy egyedül összeszedem a pontokat a kvótához. Nagy tett volt, pláne az életkoromat tekintve. Az U23-as világkupán az összetettben szerzett második helyemre vagyok a legbüszkébb. Ez azt jelentette, hogy az egész szezonban jó formában voltam, és kiegyensúlyozottan, jól versenyeztem. Emellett a junior világ- és Európa-bajnoki ezüstérmemre tekintek vissza büszkeséggel. Abban reménykedtem, hogy a 2012-es londoni olimpia jó tapasztalatszerzés lesz, ám sajnos nem így lett. 2016-ban Rio kimaradt, és most úgy néz ki, Tokióba sem utazhatok.”

A mountain bike szakág egyre sikeresebb Magyarországon, van néhány remek versenyző, ám Benkó Barbara szerint a bázis még nem elég nagy.

„A bázis még mindig kicsi. Rengeteg gyerek kerékpározik, de versenyszerűen kevesen űzik a sportágat. Bár egyre többen vesznek részt az utánpótlásversenyeken, még mindig nem elegen. Közülük kerül ki az a néhány versenyző, aki a jövőben szép sikereket érhet majd el, de még nagyobb bázis és megfelelő versenyrendszer kellene.”

Úgy néz ki tehát, hogy Barbarának kimarad a tokiói olimpia, ám a világkupaversenyeken, valamint az idei Európa- és világbajnokságon nagy tervekkel áll rajthoz.

„Jól szeretnék teljesíteni a világkupa-állomásokon, az augusztusi szerbiai Európa-bajnokságon és a szintén augusztusi olaszországi világbajnokságon. Az idei világkupa-sorozatból már két versenyen túl vagyunk, az első, németországi viadal jól sikerült, a második Csehországban kevésbé, ám ott egészségügyi gondok hátráltattak. Most remek formában érzem magam, így az említett versenyeket bizakodva várom” – tette hozzá.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.