Sopronon át vezethet az út a világelitbe

A 13 éves Farkas Bendegúz remek Európa-kupa-szereplésének köszönhetően felcsillant a remény, a jövőben talán újra szoríthatunk magyar versenyzőért az olimpián a BMX-cross (terep) szakágban.

Kutatnunk kell az emlékezetünkben, hogy fel tudjuk idézni, legutóbb mikor szerepelt eredményesen magyar BMX cross versenyző nemzetközi versenyen. A BMX ezen szakágában – amelyet BMX racingnek is hívnak – a gyorsaság számít, és a trükköket középpontba állító BMX freestyle-lal szerepel a nyári játékok programján.

A BMX terepszakágának szakavatottjai persze azonnal fújják a 2008-as pekingi olimpián induló magyar versenyzők (Radasics Vilmos, Hódi Anikó) nevét, és hamar beugranak a 2003-as franciaországi korosztályos BMX cross Európa-bajnokság emlékei is, amelyen több magyar érem is született (lásd keretes írásunkat). Azóta nem igazán volt részünk ehhez hasonló nemzetközi sikerekben, s csak reméljük, hogy a közeljövőben újra lesz olyan magyar versenyző a nemzetközi porondon, aki eséllyel veszi fel a küzdelmet a világ legjobbjaival szemben.

Talán kevesen emlékeznek rá, hogy a 2008-as pekingi olimpián a hódmezővásárhelyi Hódi Anikó és a soproni illetőségű Radasics Vilmos képviselte a magyar színeket. Előbbi a 31., utóbbi az előkelő 12. helyen végzett. Ezt megelőzően Hódi Anikó a 2003-as franciaországi korosztályos BMX cross Európa-bajnokságon ért el figyelemre méltó eredményt: aranyérmes lett a 18 éven aluliak között a cruiser kategóriában, míg a juniorok között ötödikként zárt. Ugyancsak ezen a kontinensviadalon ért el kiemelkedő sikert az akkor 12 éves Rozsenich Gábor, aki ezüstérmet szerzett.

Reménykedésre adhat okot, hogy Farkas Bendegúz, a BMX Sopron SE mindössze 13 éves versenyzője az előkelő 5. helyen végzett az Európa-kupa szeptember végén a hollandiai Veluwe-ben, a Papendal Nemzeti Sportközpontban rendezett 9. és 10. fordulójában.

„Kétezertizennyolc júniusa óta vagyok Bendegúz edzője – tájékoztat Vincze Gergely, a válogatott szövetségi kapitánya. – Rendkívül visszahúzódó, de sikerre éhes srác, aki nagyon komolyan veszi a BMX-ezést. Kemény munka áll eddigi sikerei mögött, amióta ismerem, rengeteget fejlődött. Jellemző rá, hogy nagyon jól rajtol, remekül tartja az iramot – főként a verseny elején –, és jóformán hiba nélkül megy végig a pályán. A Pappendalban is kitűnően kezdett, leginkább ennek köszönheti a két ötödik helyét. Hozzá kell tennem, hogy ezt az eredményt rendkívül erős mezőnyben, számos holland és belga bringással szemben érte el. Nem számítva az augusztus végén Veronában megrendezett nem hivatalos világbajnokságot – amelyen második helyezést ért el –, ez volt élete első jelentősebb nemzetközi megméretése. Látván veronai szereplését, sejtettük, hogy jó formában van, de azt nem tudtuk, mire lesz képes veretes nemzetközi mezőnyben.”

A fiatal sportoló sikerének hátterében a BMX Sopron SE-ben több éve folyó tudatos építkezés áll – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Jelentősen megújult az egyesület infrastruktúrája: kelet-európai viszonylatban kiemelkedő minőségű kültéri pálya és egy fedett BMX-csarnok is épült Sopronban.

A szakmai munkát az újdonsült szövetségi kapitány, Vincze Gergely irányítja, aki immár két éve – dacolva a mindenkori járványügy helyzettel – jóformán naponta vezényel edzéseket az utánpótláskorú versenyzőknek, aminek köszönhetően egyre több soproni és környékbeli gyerek kap kedvet a BMX-ezéshez.

Farkas Bendegúz

„A helyi infrastruktúrára nem panaszkodhatunk, ráadásul az Alpok–Adria-kupasorozaton is rendre jól szerepelünk. A szakág hazai fejlődést azonban az segítené igazán, ha a magyar gyerekek és fiatalok rendszeresen színvonalas versenyeken, erős mezőnyben mérhetnék össze tudásukat ellenfeleikkel. Mindannyian tudjuk, hogy teher alatt nő a pálma, és az is igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Ha valóban azt szeretnénk, hogy újra legyen magyar BMX-es az olimpián, valahogy át kell hidalnunk ezt a problémát” – magyarázta Vincze Gergely.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.