5 gondolat, ha vannak céljaid a futásban

Kezdőknek és haladóknak is szól Moós Gergely, a Plandurance alapítójának, vezetőedzőjének írása, amelyből az is kiderül, miért érdemes akár három részre is bontani a szezon versenyeit.

Van valami bolondosság bennünk, futókban, mert annak ellenére, hogy lenne bőven bajunk, még plusznyomást magunkra teszünk mindenféle versenycélokkal és teljesítményelvárásokkal. Több mint 10 év aktív futással a hátam mögött vannak olyan javaslataim, amelyek nekem sokat segítettek abban, hogyan ne vegyék át az uralmat a célok a futás öröme felett:

  1. Most kezdtél csak futni? Egyelőre hagyd a francba a nagy célokat!

Ha még kezdő vagy a pályán, és csak az idén kezdted a műfajt, legyél türelmes magaddal, adj időt ennek az egész „futásdolognak”. Élvezzétek egymást, ismerkedjetek össze, váljon rutinná, a részeddé egészen addig, amíg már őszintén úgy gondolsz magadra, mint rendszeres futóra. Ha ez megvan, böngéssz ide vissza, és olvasd el a cikk további részét!

  1. Ha már régebbi motoros vagy, kezeld a helyén a célokat, fő szempont a realitás!

Sokunknak a futás valójában hobbi, valószínűleg nem leszünk olimpiai bajnokok. Pontosan ezért az önparáztatás szükségtelen. Ha túl magasra helyezed a lécet, ha a célok már mérgezik a kapcsolatod a futással, lazíts rajtuk, engedd el, és élvezd önmagáért a mozgásért. A futás akkor éri el igazán a célját, ha szerelem marad. Ez egy olyan tevékenység, amelynek révén önmagad lehetsz, kieresztheted a gőzt, itt ne kelljen elvárásoknak megfelelned. Egy jó futóedző ezen a ponton sokat tud segíteni!

  1. Az örök bölcselet: egyensúly!

Nem tagadom meg magam, edzőként alapvetően szeretjük, ha pár hónap után azért kialakulnak célok. Azért fontos, mert kell, hogy valami irányt adjon, ami jelöli, merre tartunk. Nem feltétlenül versenyre gondolok – az én célom először a fogyás volt, az más kérdés, hogy utána magával rántott a futóversenyek világa. Szóval kell valami, amit mérni tudunk, ami segít következtetéseket levonni. Ez a cél maradjon reális, de ne legyen túl könnyen elérhető sem.

Fontos, hogy motiváljon, hogy olyan legyen, ami miatt télen is felöltözöl, és nekiindulsz, de semmiképp sem rándul már akkor görcsbe a gyomrod, amikor eszedbe jut.

  1. Szezontervezés

A Plandurance-nál úgy dolgozunk, hogy minden szezon után, ha lehet, az egész következő szezont előre megtervezzük. Persze lehet, hogy télen csak tavaszig látunk, de a lényeg, hogy a szezon végén leülünk, és pontról pontra átvesszük a következő évet, hogyan fog felépülni. A logika a következő:

„A”-verseny: Ebből egy szezonban maximum hármat tervezünk. Ezek a főversenyek, ezekre edzünk, ezekkel mérjük a munka sikerességét. Nagyon fontos szerepük van a periodizációban, ezeken a versenyeken csúcsformában kell lenni.

„B”-verseny: Fontos versenyek, de nem a piramis csúcsai. Körülbelül 4-8-at jelölünk ki. Ezeknek a versenyeknek a hetében kicsit csökkentjük a terhelést, de nem az „A”-versenyekre való felkészülés kárára.

„C”-verseny: Na, ezeket a versenyeket edzésként kezeljük. Az edzéstervben szereplő normál heti hosszú edzésnek felelnek meg. Annyiból nagyon hasznosak, hogy olyan tényezőket próbálgathatsz, mint a versenyfelszerelés, a taktika, a frissítés.

Ha téged is elkapott már a gépszíj, és sokat jársz versenyekre, sorold be őket ebben az A-, B-, C-kategória rendszerben. Az „A”-versenyeid előtt 2-3 héttel már ne legyen más versenyed és kemény edzésed.

  1. Figyelj magadra az edzések alatt is!

A fejlődésedet nem csak versenyben mérheted. Sportolóim futóedzéstervébe rendszeresen teszek tesztfutást, aminek legfőbb szerepe, hogy kontrasztos képet adjon a fejlődésről. Ezt te is gyakorolhatod. Időről időre illessz be olyan edzést, amelyen méred a változást. Egy megszokott útvonal, táv tökéletes arra, hogy összehasonlítsd a két „tesztfutásod”.

Tehát fuss a futás öröméért, figyeld magad, és válassz úgy reális célokat, hogy motiváljanak, előrevigyenek, és növeljék a futás iránti szenvedélyed!

A szerző Moós Gergely, a Plandurance alapítója.

 

Most indulsz? Töltsd le Moós Gergő ingyenes, kezdő futóknak szánt írását: 12 pont, amire figyelj oda, ha elkezdesz futni!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.