Fuss, tekerj, túrázz áprilisban is!

A hónap legjelentősebb hazai sporteseménye a 34. Vivicittá-fesztivál, amely ezúttal is egész hétvégés rendezvény a futás szerelmeseinek. Mindemellett persze egyre több a tavaszi vízitúra is.

Futás

Április 5., péntek – Szentendre

Éjszakai útvonalbejáró közösségi futás a szentendrei Lajos-forrástól. Találkozó a forrás parkolójában, indulás pontosan 20 órakor. A táv 19 kilométer, érinti a Bölcső-hegyet, Sikárost, Király-völgyet, Dobogókőt, az Öregvágást, a Lom-oldalt, majd visszaérkezés a Lajos-forráshoz. A részvétel ingyenes.

 

Futás

Április 5–7., péntek–vasárnap – Érd

Az ófalui résznél rendeznek 2030 perces váltófutást a gáton. Rajt péntek éjfélkor, az esemény vége pedig vasárnap 9.50-kor.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Drégelypalánk

A 20. Teleki Pál-emléktúrát rendezik meg a Börzsönyben. A négy távon (10, 20, 30, 50 km) 7–14 óra között lehet rajtolni, a nevezési díj távoktól függően 300 és 1500 forint között változik. Bár ugyanaz a rendezvény, a rajthelyszínek különböznek! A két leghosszabb táv Drégelypalánktól, a vasúti megállótól indul, ám míg az 50 kilométeres Zebegényben, a Kós Károly-kilátónál ér véget, a 30 kilométeres Kóspallagon, a Kisinóci turistaháznál. Utóbbi helyszínről indul a 20 kilométeres túra Zebegényig, míg a legrövidebb távon a zebegényi Kós Károly-kilátónál lesz a rajt és a cél is.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Vértesszőlős

Forrástúrák a Gerecsében, három távon. A rövid táv 12 kilométer, nevezni 7 óra és 10.30 között lehet, a cél 16 órakor zár. A középtávnál (26 km) 18 óra, a hosszú távnál (48 km) 21 óra a célba érkezés végső ideje. Rajt és cél a Templom utca 56. szám alatt található sörözőben.

 

Kerékpározás

Április 6., szombat – Vácrátót

Könnyed, családias bringatúra a vácrátóti botanikus kertbe. Indulás Rákospalota-Újpest vasútállomástól 9.30-kor, az út többnyire aszfalton, kis részben földúton vezet. A túra oda-vissza 66 kilométer, de lehetőség van vonattal visszatérni Budapestre. A botanikus kertben 2-3 óra szabadfoglalkozás, a tervezett maximális létszám 30 fő.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Miskolc

Gyalogtúra a Bükk barlangjai között. Találkozó 8.30-kor Miskolcon, a Csanyikvölgyben, a Sanofi-gyárral szemközti parkolóban. A Budapestről érkezők együtt utazhatnak vonattal a helyszínre. A hozzávetőleg 15 kilométer hosszú túra indulási időpontja 9 óra, menet közben a résztvevők elmennek a Büdöspest-barlanghoz, a Kecskelyukhoz, a Szeleta-barlanghoz és az Udvarkő-barlanghoz is.

 

A barlangokban olykor elkél a fejlámpa is.

 

Futás

Április 6., szombat – Debrecen

Jótékonysági futás a Nagyerdő madaraiért, Debrecen páratlan élővilágának, egyre fogyatkozó madárvilágának védelmében. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz (madarfutas@gmail.com) kötött. Az adományokból befolyt összeget madáretetők és téli madáreleség vásárlására fordítják a szervezők. Versenyközpont 500 méterre a temető sarkától, befelé az erdőben. Rajt 10 és 10.40 között folyamatosan, mert 1.5, 5 és 7.5 kilométeres távokon is lehet indulni.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Gömörpéterfala, Szlovákia

Gyógynövénygyűjtő-túra 9 órai indulással. Szükséges felszereléshez tartozik a kosár vagy papírtáska, metszőolló, jegyzetfüzet és íróeszköz. Nevezési díj öt euró, de 12 éven aluli gyerekeknek ingyenes. Rossz idő esetén elméleti oktatás tinktúrákról, gyógynövényekről, biokémiáról. Minden más információ Szvorák Bratyinka Zsuzsannától a medvesaljaesemenyek@gmail.com e-mail címen

 

Túrázás

Április 6., szombat – Badacsony

Az idén már hatodik esztendeje, hogy egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. Ezúttal 10 órai indulással a Tóti-hegyre lehet felkapaszkodni. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt 1000 forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

SUP-ozás

Április 6., szombat – Pilismarót

Titokzatos és izgalmas látvány az öböl, amelynek egyik szegletében hajótemető, a másikban pedig csodás természeti adottságok láthatók. SUP-ozva naplementét nézni pedig fantasztikus érzés, ezért aki szeretne részt venni egy 3-4 órás evezős túrán, meglesni a roncsokat, vízen ringatózva relaxálni, fotózgatni, s nem sajnál kifizetni mindezért 6000 forintot (saját deszkával érkezőknek csak 1000 forint), Pilismaróton a helye. Találkozó 15 órakor az öbölben, a hajótemetőtől úgy 400 méterre.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Budapest

Családi kalandozás egy mészkőhegy belsejébe, számos védett növény és állat látható a kőfejtőben és környékén. A környék geológiájáról árulkodnak az impozáns felszíni formák és sziklaalakzatok, a túra során ezzel az élő és élettelen természeti környezettel lehet megismerkedni. Találkozó 10 órakor a csillaghegyi HÉV-állomásnál, érkezés ugyanide 13 órakor; a táv 4.5 kilométer, részvételi díj felnőtteknek 2000, gyerekeknek 1500 forint. Jelentkezni a túrára az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Futás

Április 6., szombat – Budapest

Minden hónap első szombatján egy kör a Margitszigeten, kezdőknek és újrakezdőknek, kocogóknak és rendszeresen futóknak. Nevezési díj 2000 forint, rajt 10.20-kor a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodától.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Szentantalfa

Óbudavár–Nivegy-völgy 15! Három érintési pont lesz, színes térkép segítségével kell a távot teljesíteni. A túra útvonala titkos, csak a 17 és 18.30 óra közötti indításnál ismertetik a szervezők. A rajtnál házi pálinkát lehet kóstolni, a célban bográcsos vacsorára lehet jelentkezni.

 

Túrázás

Április 6., szombat – Sülysáp

Mackó túra 25/15 – Két év szünet után újra Mackó túra Sülysáp és Mende között, a 25 kilométeres távnak immár tizennyolcadik alkalommal lehet nekiveselkedni. Új résztáv, továbbá kis útvonal-módosítás várja a régi és új résztvevőket, rajt a vasútállomástól 300 méterre.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Maglód

Terepfutóverseny a helyi Hong Kong áruház melletti területen, 2.5, 5.4 és 15.6 kilométeren. Rajt a távolságok sorrendjében 10.15, 10.10 és 9.30 órakor.

 

Kerékpározás

Április 7., vasárnap – Tiszafüred

Tavaszi Tisza-tó-kerülő kerékpáros rendezvény a klasszikus 65 kilométeren, de a bátrabbak 100 kilométert is tekerhetnek. Regisztráció a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen szükséges április 3-án éjfélig, helyszíni nevezés 8 órától, tömegrajt 9 órakor a tiszafüredi Albatrosz csónakkikötőből. Nevezési díj 65 kilométeren 2000, 100 kilométeren 2500 forint.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Szigetszentmiklós

Miklósi futónap már negyedszer, s már hat távon. A gyermekeket elsősorban 500, 800 és 1000 méteren várják, míg a felnőttek a 3.5, 8 és 21 kilométer között választhatnak. Az ötven év feletti szeniorkorosztály szintén az 1000 méteres futamban indulhat. Versenyközpont a helyi sportcsarnoknál.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Budapest

23. Pólus Futónap–Palota-kupa, egyúttal Budapest nyílt mezeifutó-bajnoksága. Helyszín a Pólus Center parkolója és a Szilas-patak partja. Igazolt versenyzők, amatőrök, szeniorok, felnőttek és kicsik is jelentkezhetnek. Az eseményt programok színesítik.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Budapest

BUMM (Barátom, Ugyan Mozdulj Már!) Hegyvidék maratoni és félmaratoni terepfutóverseny. Rajt-cél a KFKI sporttelepén, Konkoly-Thege Miklós út 29–33. A résztvevők 14.2, 21.1 vagy 42.2 kilométeres távok közül választhatnak. Rajtok a távoktól függően 9 és 10 óra között.

 

Túrázás

Április 7., vasárnap – Diósjenő

Nehéz, de élményekkel teli a Kámor legendája gyalogtúra, amely úgy 19 kilométert jelent a Börzsönyben. Indulás Diósjenőről 9.30-kor, az útvonal érinti Jenői-Závozt, Király-hegyet, a Kámori-rókalyukat, a Csánki-kertet és a Pénzásást. Tervezett maximális létszám 30 fő.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Szombathely

Idén már a 3. Savaria félmaratoni versenyt rendezik meg, de a 21.1 kilométeres táv mellett lehetőség nyílik 5 vagy 10 kilométerre is nevezni. Versenyközpont: Tófürdő, Kenderesi út. Tömegrajt 11 órakor.

 

Túrázás

Április 7., vasárnap – Kiskovácsi

Ingyenes, de regisztrációhoz (trekk.hu/turanaptar/107) kötött túra, amelyen ezúttal a mélységeket lehet kutatni, nem a magaslatokat, mivel két patak menti szurdok, három dús vizű forrás mentén vezet az útvonal. Találkozó a Kiskovácsi kórháznál 9.15-kor, s visszaérkezés úgy 22 kilométer megtétele után, nagyjából 17 órakor ugyanide.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Győrújbarát

Már a 24. Győrújbaráti Terepfutást rendezik idén a Sokorói-dombság emelkedőin és lejtőin. A távok nem változtak, vagyis a 800 méter gyermekfutás mellett 4, 7 és 21.1 kilométeres terepfutás, illetve a már kihagyhatatlan 3 kilométeres sörkrossz is várja a futókat. Versenyközpont a Győr Megyei Jogú Város gyermektáborában.

 

Maglód, Budapest, Győrújbarát – ideális helyszínek terepfutó versenyeknek

 

Futás

Április 7., vasárnap – Nagymaros

A Dunakanyar legnagyobb félmaratoni versenyét idén már harmadik alkalommal rendezik meg, ezúttal is legfeljebb 2000 fő részvételével. A Duna-part, a zebegényi Sárkánydomb, a Kós Károly templom, illetve a Dőry-kastély minden futó számára élményt jelent. A három táv (5, 12, 21 km) rajtja a nagymarosi Fő téren lesz.

 

Túrázás

Április 7., vasárnap – Dömös

Szabó Miklós erdőmérnök bakancsos túrára hívja a természetjárókat, a cél nemcsak a távolság legyőzése, hanem a kikapcsolódás, az erdő ajándékainak megismerése, relaxáció a természetben. A táv 12 kilométer, indulás 10 órakor a dömösi parkolóból a Rám-szakadékhoz sziklafalak és vízcsobogás között, néhol létrákon haladva. Részvételi díj felnőtteknek 2500, gyermekeknek 1500 forint, de a túra csak 8 éves kortól ajánlott.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Gödöllő

Első alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Kastélyfutamot 2.5, 5.3, 10.6 és 21.1 kilométeres távokon. Rajt délben a két leghosszabb távon, illetve 12.10-kor az 5.3 kilométerre, majd 12.20-kor a legrövidebb távra. Rajt-cél a Martinovics utca, Ady Endre sétány szervizútja.

 

Futás

Április 7., vasárnap – Agárd

Tóparti futóparti a szabadstrand területén. Az eseményre 10 és 16 óra között kerül sor, közben már gyermekfutamok (300 és 1500 méter) is színesítik a programot. Fontos információ, hogy a frissítés a szokásos módon, a versenyzők által szolgáltatott „batyukból” valósul meg.

 

Horgászat

Április 12-14., péntek-vasárnap – Abádszalók

Pontyfogó napok csapatverseny, a Nagykunsági Főcsatorna Tisza-tó beengedő zsilipénél. A szervezők 2-3 fős csapatok jelentkezését várják, de a versenyt minimum 20 csapat részvételével rendezik meg. Horgászni csapatonként legfeljebb négy bottal lehet. Az esemény nevéből adódóan csak a ponty kifogása számít, sőt a verseny végén a lemért pontyokat visszaengedik a tóba. Nevezési díj csapatonként 60.000 forint.

 

Túrázás, futás

Április 13., szombat – Sopron

A hagyományoknak megfelelően április második szombatján 10. alkalommal rendezik meg a PanoráMaraton túra és terepfutóversenyt. Futótávok: 14, 28 és 42 kilométer (meglehet, lesz 36 km-es futam is), amelyen a 28 és 42 kilométert a 14 km-es alappálya ismétlésével lehet megtenni. Túratávok: 8, 14, 28 és 36 kilométer. A futótávok rajtja egységesen 10 óra, túrázóknál 8 és 10 óra között. A tavalyi Alpokalja Terepkirály Futósorozat idén folytatódik, amelynek első állomása a soproni verseny, azon belül is a 14 kilométeres táv. A sorozatban résztvevőknek az éves hat futórendezvény közül legalább négyet teljesíteniük kell.

 

SUP-ozás

Április 13., szombat – Tőserdő

Vízi túra a Holt-Tiszán, előtte azonban találkozó Budapesten, Kispesten az Ady Endre út és Tálas utca sarkán lévő benzinkúton 8 és 8.30 között, vagy a helyszínen 9.30 és 10 óra között. A program nagyjából 5-6 óra, amelynek részvételi díja 9000 forint. Ez tartalmazza a felszerelést, mellényt, túravezetést. Saját deszkával csak 1500 forint.

 

Kerékpározás, futás

Április 13., szombat – Tarcal

Győzd le a Zempléni-hegység délkeleti lábánál található Kopasz-hegy nyújtotta emelkedőket! A Téglagyári pincesor közelében mountainbike- és terepfutóversenyt is rendeznek, egységesen 4500 forint helyszíni nevezés ellenében. A bringások négy táv (2.5, 20, 40 és 60 kilométer) közül választhatnak, míg a terepfutók 2.5, 8 vagy 16 kilométerre nevezhetnek.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Sirok

A Mátrabérc teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Rajt 6 és 7 óra között a Sirok-Kőkútpusztán lévő közösségi háznál, célba érkezés a szurdokpüspöki általános iskolához 20 óra körül, úgy 55 kilométer megtételét követően. Szintemelkedés 2734 méter, nevezési díj 2400 forint.

 

Akadályfutás

Április 13., szombat – Domony-völgy

Idén már a 3. D-Beach akadályfutást rendezik meg a helyi strand területén. Mindenki, aki sportol és mozog, aki egy felejthetetlen élményre vágyik az ország legprofibb akadályparkjával, nevezhet. Egy terepfutás áráért a legmagasabb minőségű akadálypályán, kompromisszumok nélkül próbálhatja ki mindenki az ügyességét.

 

 

Túrázás

Április 13., szombat – Zalaegerszeg

Teljesítmény- és gyalogtúra, amelynek keretében három távon (8, 13.9, 23.1 km) lehet ismerkedni a Zalai-dombság horhosokkal szabdalt Göcsej peremén lévő vidékével. Rajt 8 és 9 óra között, a legrövidebb távra vezetett útra is lehet nevezni.

 

Futás

Április 13., szombat – Budapest

Libegő trail 25 kilométerben, Zugligetből fel az Erzsébet-kilátóig, aztán le, és megint föl, aztán megint le, aztán…

 

Túrázás

Április 13., szombat – Sásony

Vezetett körtúra a Fertő-táj egy magyar turisták által kevésbé ismert szegletébe. Sziklák, barlangok, panorámás hegytetők és magyar történelmi emlékek mentén vezet az út, találkozó a sásonyi templomnál. Rajt 9 órakor 14 vagy 21 kilométeres távra, nevezés egységesen 1000 forint.

 

Horgászat

Április 13., szombat – Kiskunlacháza

Az idei Feeder Adventures Szuperkupa 2. fordulója a Préri-horgásztónál. Nevezés 10 000 forint, amely azonban az ebédet, illetve a kiemelt díjazást is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Csákberény

Erdőismereti túra a Déli-Vértesben a Strázsa-hegy, Ugró-völgy, Szappanos-völgy, Maurer-kunyhó, Alsó-cservágás, Kopasz-hegy, Orondi-szőlők útvonalon. Közben meg lehet ismerkedni árvalányhajas rétek sokszínű világával, a dolomitszikla-gyepek növényeivel és állataival. Csak olyanok jelentkezzenek, akik szeretnek és tudnak is gyalogolni úgy 14 kilométert. Részvételi díj 1500 forint, indulás 9.30-kor a csákberényi régi futballpályától.

 

Kerékpározás

Április 13., szombat – Hegykő

Madármegfigyeléssel és meleg gulyással egybekötött 35 kilométeres tekerés. Az útvonal a Fertő tő, Esterházy-kastély, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőzug irányába halad, részvételi díj 4000, 14 alatt 2000 forint. Indulás a hegykői tornacsarnoktól 11 órakor.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Héreg

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szereti a gyógynövényeket, de leginkább a medvehagymát. Kényelmes családi túra keretében (nagyjából 7 kilométeres a táv) ismerkedhetnek meg a Héreg fölötti erdők lankáival és medvehagymában gazdag aljnövényzetével. Bejáratott titkos lelőhelyen tiszta erdei levegőben nőtt gyógynövényt lehet gyűjteni. Találkozó a piros és zöld jelzések találkozásánál, a temetőnél 10 órakor. Gyermekeknek a részvétel 12 éves kor felett ajánlott, felnőtteknek 2000, gyermekeknek 1500 forint.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Salgótarján

Geológiai és ipartörténeti érdekességek és középkori végvárak megtekintésére nyílik lehetőség a Karancs-Medves vidékén, úgy 15 kilométeres, közepesen nehéz túrán. Találkozó 9.45-kor a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont előtt. Részvételi díj felnőtteknek 2500, gyerekeknek 1500 forint.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Budapest

Valójában könnyed séta a 125 éves Budai Arborétumban, ahol egyebek mellett mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteménye, fenyőfélék és illatozó orgonák, datolyaszilvák és selyemakác is megcsodálható. A séta ára 2900 forint, amely ajándék belépőjegyet tartalmaz a Tavaszkert Dísznövény 2019 Szakkiállítás és Vásárra. A séta 14 órakor indul.

 

Kerékpározás

Április 13-14., szombat-vasárnap – Bajánsenye

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben. Lehetőség lesz közös utazásra Budapestről, ahonnan cél Magyarország legnyugatibb csücske, a meseszép, dimbes-dombos, népi hagyományokban gazdag Őrség. Tekerés közben a résztvevők megismerkedhetnek az Őrségi Nemzeti Park kiemelkedő építészeti értékeit, megcsodálhatják a változatos táj szépségeit, ízelítőt kaphatnak a helyi gasztronómiából és megkóstolhatják a híres ispánki kézműves csokoládét is. Találkozó szombat 8.30-kor Bajánsenyén a Határcsárda panzió parkolójában.

 

Túrázás

Április 13-14., szombat-vasárnap – Pilisszentkereszt

Kétnapos nomád túra a Pilisben, haláli helynevek nyomában, amelyek többnyire valamilyen régmúlt tragédiának állítanak emléket. Találkozó a pilisszentkereszti Emma vendéglő parkolójában, első nap egyebek mellett a Zsivány-sziklák és Ilacsek halála, Döme halála, illetve a Vaskapu-völgyön át Simon halála, továbbá a Kémény-szikla szerepel a programban, este pedig Klastrompusztánál táborverés, éjszakázás sátrakban. Másnap a Pilis- és Kétbükkfa-nyergen keresztül irány Dobogókő, illetve az Öreg-vágás és a Fagyos katona.

 

Futás

Április 13-14., szombat-vasárnap – Budapest

Idén már a 34. Telekom Vivicittá Fesztivált rendezik meg. Az egész hétvégés rendezvényen szombaton a rövidebb távok bemelegítésnek is megfelelnek, vasárnap pedig jöhet akár a félmaratoni is.

 

Idén már a 34. Vivicittá Fesztivált rendezik meg a fővárosban.

 

Túrázás

Április 14., vasárnap – Galgaguta

Gyalogtúra két távon (14.84 és 29.78 km) 1100 és 1600 forint részvételi díj ellenében. A rövidebb útvonal Becskéről, a Mader Cukrászdától indul 10.30 és 11.30 között, s ott is fejeződik be, míg a hosszabb táv Galgagutától indul 7.30 és 9 óra között.

 

Kerékpározás

Április 14., vasárnap – Gödöllő

A Margita TSE idén is megrendezi tavaszi országúti kerékpáros teljesítménytúráját, amelyen ismét négy távon (5, 20, 35 vagy 50 km) indulhatnak a bringázás kedvelői. Nem verseny, mindenki önmagával, a dombokkal és a szintidővel küzd, s mindenki saját tempójában haladhat.

 

Túrázás

Április 14., vasárnap – Pákozd

Földtani és természetismereti séta, némi barlanggal, kúszás-mászással összekötve. Gyermekes családoknak kifejezetten ajánlott. Találkozó 9.30-kor a pákozdi Kő utcai parkolóban, a táv úgy 6 kilométer, mindössze három órában. Nevezési díj 1000 forint.

 

Horgászat

Április 14., vasárnap – Kiskunlacháza

Bojlis-kupa, amelyre kizárólag előre utalással (8000 forint) lehet nevezni, sőt a halat.hu weboldalon ellenőrzik a nevezőket, és utalás hiányában két héttel a verseny előtt törlik a nevezést.

 

Futás

Április 14., vasárnap – Veszprém

A terepfutó fesztivál különböző távjainak útvonalát a Betekints-völgyben, a Gulyadombon, a Tekeres-völgyben, a Csatár-hegyen és a Séd-völgyében szalagozással és irányító táblákkal jelölik ki. A félmaratoni és a maratoni távot több körös versenyként bonyolítják le. Rajt 10 órakor a Betekints-völgyben a régi csónakázó tó és a Veszprémvölgyi apácák volt kolostorának romjai mellett.

 

Túrázás

Április 14., vasárnap – Dömös

Gyalogtúra a Visegrádi-hegységben a Vadálló-kövekhez. Jelentkezni a crosstraining@balogh-zsolt.hu e-mail címen lehet, ami azért fontos, mert a pontos találkozási helyszínről levélben értesítik a résztvevőket. A lényeg: 10 órakor indulás egy 14.5 kilométer hosszú közepesen nehéz túrára, amely érinti Kaincz György-forrást, a Vadálló-köveket, a Prédikálószéket vagy a Malom-patak völgyét is. Részvételi díj 1500 forint.

 

Horgászat

Április 14., vasárnap – Dunavarsány

A Feeder Adventures Women’s Only Feeder Challenge 1. fordulója a Moby Dick-tónál. Nevezési díj 7000 forint ebéddel. A versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

Túrázás

Április 16., kedd – Budapest

A Hétköznapi Barangolások Túrasorozat első állomása idén is a Keddi Kutyagoló, de a tavalyihoz képest megújult kiadásban, kisebb útvonal módosításokkal. Indulás Aquincumból hajnali 5 órától 20 óráig bármikor, de a 10 vagy 20 kilométeres távról éjfélig vissza kell érni a kiinduló helyszínre. A két táv egymás után is teljesíthető, s a túrákra kutyával is lehet indulni.

 

Futás

Április 19., péntek – Budakalász

Idén felkészítő futás a májusi Ultrabalatonra az Omszki-tónál. Ötször tíz kilométer óránként – így lehet modellezni a versenyt. Persze lehet kevesebbet is futni óránként, a körpálya 1.67 kilométer, vagyis 6 kör a 10 km. Az esemény ingyenes, reggel 9 órától, de a a frissítését mindenki maga vigye.

 

SUP-ozás

Április 19., péntek – Budapest

Körbelapátolhatja a Lupa-szigetet, megszámolhatja az Egyfás minisziget fáit, majd az Ebihal nevű, vízen úszó vendéglátóhelyen koccinthat sportfröccsel, és frissen sült réteseket kóstolhat. A vízen töltött idő nagyjából 1.5-2 óra, a túrára úszni tudó kezdők is jelentkezhetnek. A SUP-deszkát, evezőlapátot, mentőmellényt a szervezők adják, de érdemes bekészíteni térdnadrágot, fürdőruhát, papucsot vagy neoprén cipőt. A túra ára 5990 forint.

 

Ahogy a kép is mutatja, a deszkán még akkor is könnyű állva maradni, ha nem haladunk semerre

 

Túrázás

Április 19., péntek – Seiser Toni, Ausztria

A via ferrata vagy klettersteig olyan szakasza a sziklafalnak, amely haladást könnyítő eszközökkel van ellátva. Mesterséges lépésekkel, fogásokkal, cövekekkel, kampókkal, létrákkal, átjárókkal, ezáltal sziklamászó tudás nélkül is biztonságos körülmények között túrázhat. Egy ilyen izgalmas, látványos, kiscsoportos kezdő vagy középhaladó egynapos túrán lehet részt venni Bécsújhely mellett a Hohe Wandnál, mindössze 8900 forintért. Részletek az evezzvelunk.hu oldalon.

 

SUP-ozás

Április 19., péntek – Pilismarót

Titokzatos és izgalmas látvány az öböl, amelynek egyik szegletében hajótemető, a másikban pedig csodás természeti adottságok láthatók. Supozva naplementét nézni pedig fantasztikus érzés, ezért aki szeretne részt venni egy 3-4 órás evezős túrán, meglesni a roncsokat, vízen ringatózva relaxálni, fotózgatni, s nem sajnál kifizetni mindezért 6000 forintot, Pilismaróton a helye – saját deszkával érkezőknek csak ezer forint. Találkozó 15 órakor az öbölben, a hajótemetőtől úgy 400 méterre.

 

Kenuzás

Április 19-20., péntek-szombat – Baja

Kétnapos kenutúra Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, a gemenci hullámtérben. Találkozó 9 órakor a Petőfi-szigetnél, vízre szállás a Sugovicán, némi evezési ismeretek gyakorlásával, majd irány a víz. Szállás Baján 5000 forint/apartman, részvételi díj 13.000 forint.

 

Túrázás

Április 19-22., péntek-hétfő – Bakonybél

Bakonyi betyárok nyomában elnevezéssel négynapos túrára lehet vállalkozni. Indulás a Népligettől 06.45-kor induló volánbusszal április Zircre, szálláshely Bakonybélen, ahonnan minden nap más irányban indulnak túrák. A négynapos program 28.000 forintba kerül, amely tartalmazza a három éjszaka szállást szobánként két fős elhelyezéssel, a szombat esti belépőt a csillagvizsgálóba, valamint a túravezetést. Ugyanakkor nem tartalmazza az utazást, az étkezést és a biztosítást.

 

Horgászat

Április 20., szombat – Dunavarsány

A Method Star’s második fordulója a Moby Dick-tónál. Nevezés ezúttal 10 000 forint, amely azonban az ebédet, illetve a kiemelt díjazást is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

Dunavarsányban és Kiskunlacházán egész áprilisban versenyeket rendeznek.

 

Túrázás

Április 20., szombat – Klastrompuszta

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött (tura@hellodunakanyar.com), közepesen nehéz túra a Dunakanyarban. Találkozó 9 órától Klastrompusztán, a Kémény utcai parkolóban, indulás 9.30-kor, visszaérkezés nagyjából 15 órára. Az útvonal érinti a Leány-barlangot, Simon-halálát, a Pilis-tetőt, a Boldog Özséb-kilátót és a Pilis-nyerget. A túra hossza 14 kilométer, javasolt a túrabot használata, ugyanakkor kutyát tilos vinni.

 

Akadályfutás

Április 20., szombat – Törökmező

Akadályfutó verseny kutyával, hat kilométeren. Az úgynevezett Hard Dog Race-n nemcsak az idővel kell versenyezni, hanem a nehezített akadályokkal és a néha csökönyös kutyával. A nevezési feltételek sokrétűek, ezért érdemes felkeresni a honlapot a pontos tájékoztatás érdekében.

 

Túrázás

Április 20., szombat – Inota

Érdekes természeti és földtani látnivalók az Inotai Keringő elnevezésű túrán, amelyen megismerkedhetünk a 250-200 millió éves földtani múlt nyomaival, a nyílt és zárt dolomit sziklagyepek növényeivel, három borsóköves barlanggal, illetve egy polgárvédelmi bunkerrel is. Fejlámpa kötelező felszerelés. Találkozó 9.30-kor a régi strand mellett a buszforduló parkolójában. A táv 8 kilométer, részvételi díj 1000 forint.

 

Túrázás

Április 20., szombat – Kóspallag

Könnyed, 6.5 kilométeres túra a Börzsönyben, a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel recepciójától indulva. Az esemény szálloda vendégeinek ingyenes, de más érdeklődőket is szívesen látnak a létszám függvényében, előzetes bejelentkezés (szentorban@szentorban.hu) alapján. Az útvonal elhaladunk a Nagy-Sas-hegy alatt, a Sós-hegyen, a Bükkös-árkon és a Vasas-forráson keresztül a Vízválasztóig.

 

Túrázás

Április 21., vasárnap – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 19 órai indulással holdfénytúra a Csobáncon elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Futás

Április 21., vasárnap – Miskolc

Az Avas Vertical versenyen a táv rövid, elvégre csak 1.2 kilométer, ellenben a Herman Ottó Múzeum épülete mellett lévő lépcsősortól indul a magasba, egyenkénti indítású verseny. Indítás percenként.

 

Túrázás

Április 21., vasárnap – Pákozd

A túra a Velencei-hegység központi részén vezet, vadregényes völgyekben, sziklák és oszlopos törzsű fák között, érinti a bronzkori Pákozdvárat, ahol meg lehet ismerkedni az egykor itt élt emberek történetével. Visszaúton a Diétás-barlang az úti cél, amely roppant szűk járata miatt kapta e nevet. Találkozó 9.30-kor a sukorói református templomnál, a táv 9 kilométer, részvételi díj 1000 forint.

 

Kajakozás

Április 21-22., vasárnap-hétfő – Tokaj

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, Bodrog ártér fokozottan védett részei páratlan vízitúrázói élményt nyújtanak a látogatóknak. Nem véletlen, hogy csak engedéllyel látogatható, ezért 8900 forint ellenében, egy-egy napos kajaktúrán lehet megcsodálni a hazai madárvilág gyönyörű egyedeit, kócsagokat, gémeket, s talán a türkizkék hátú jégmadár is felbukkan.

 

Túrázás

Április 27., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással Agárkosbor túra a Badacsonyon elnevezéssel lehet csatlakozni, s megismerni a kosborfélék vagy orchideafélék családjába tartozó védett növényfajt. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Futás

Április 27., szombat – Budapest

Előzd meg a fogaskerekűt! – Idén nem kell szeptemberig várni Budapest egyik legrégebbi, szinte legendának számító sporteseményére, már áprilisban bárki megelőzheti a fogaskerekűt. Futva, kerékpárral, valamint túrázva egyaránt meghódítható a Széchenyi-hegy.

 

Túrázás

Április 27., szombat – Tatabánya

Gerecse 50 – Harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg a nagy sikerű és rendkívül népszerű Gerecse-túrát. Ahogy a korábbi években, úgy most is tilos kerékpárral, valamint kutyával túrázni. A füstmentes túrán óriási tömeg várható, ezért türelemre is nagy szükség van.

 

Futás

Április 27., szombat – Kővágóörs

Káli kalandfutás – Már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a versenyt, amely falujárásokkal és – rendhagyó módon – duatlonnal (futás, bringázás) várja a jelentkezőket. A szervezők remélik, hogy néhány esztendő múlva hagyomány lesz a kétnapos káli sportnap.

 

Futás

Április 27., szombat – Ropolypuszta

Zselic trail – Kaposvártól csaknem 13 kilométerre szervezik a terepfutó versenyt. A három táv közül (6.5, 12.4, 17.2 kilométer) a haladók és a profik is megtalálják a nekik való kihívást. Az útvonalak csodálatos környezetben vezetnek, érdemes tehát futás közben figyelni.

 

 

Kerékpározás

Április 27-28., szombat-vasárnap – Ajka

Már a 4. Tour de Ajka következik – Az időfutam 13 órától egyenkénti indítással kezdődik, az 5.6 kilométeres táv rajtja és célja is az ajkai Jubileumi parknál van. A másnapi Ajka–Pápa–Ajka verseny (60 kilométer) 9.30-kor kezdődik, helyszíni nevezésre nincs lehetőség.

 

Futás

Április 28., vasárnap – Sárbogárd

Runbogárd futóverseny és családi nap, az egy kilométeres távtól a félmaratoniig. Helyszíni nevezés nem lehetséges, ezért aki szeretne indulni, előző napig gondoskodhat róla. A forgalmasabb szakaszokon félpályás útlezárás és forgalomirányítók segítik a versenyzőket, de ezeken a szakaszokon is fontos a fokozott figyelem.

 

Futás

Április 28., vasárnap – Nagyatád

Wink Maraton. A rendezvény főtámogatója különlegessé teszi a verseny díjazását, néhány szerencsés futónak ugyanis lehetőséget biztosít, hogy Csiamenben, Kínában részt vehessen a világ legnagyobb futóversenyén.

 

Futás

Április 28., vasárnap – Esztergom

Esztergom trail – Szép és változatos útvonal, remek hangulat, minden igényt kielégítő szolgáltatások, baráti árak jellemzik a versenyt, ráadásul a családtagoknak sem kell otthon maradniuk, mert még óvodás futamot is indítanak a szervezők.

 

Futás

Április 28., vasárnap – Mór

Ezerjó félmaraton – Hatodik alkalommal állhatnak rajthoz a versenyzők. Az eddig megszokott 5, 10 és 21.1 kilométeres táv mellett a bátrabbak a móri borvidék településeit érintve a maratoni távot is teljesíthetik a változatos, rendkívül lenyűgöző környezetben.

 

Futás

Április 28., vasárnap – Debrecen

Nagyerdei terepmaraton – A megméretés útvonala változó minőségű erdei ösvényeken, továbbá homokos és fekete földutakon vezet. A maratoni táv (42.26 kilométer) szintideje öt óra, de versenyt rendeznek a gyermekeknek is, akik 1.2 és 2.4 kilométeren tehetik próbára erejüket.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.