Nyaralás után, télen is érdemes elutazni a Balkán-félsziget országaiba

Déli szomszédainknál és a környéken a téli mínuszokban is találni jó helyszíneket, természetesen a síeléshez.

Télen Magyarországról nemcsak Ausztria, Olaszország, Franciaország, Szlovénia vagy Szlovákia felé érdemes venni az irányt. Lépjünk ki a komfortzónánkból, és tekintsünk új szemmel a Balkánra is. Eddig nem is gondoltunk volna, hogy a Balkánon töltsük a téli szabadságot? Pedig a következő sítúra szervezésekor számba vehetjük déli szomszédainkat is.

Szerbia, Bosznia-Hercegovina vagy akár Bulgária is remek síterepekkel várja az odautazókat. Csodás vidék, kevés turista, kedvező árak. Mi kell még? A balkáni országok pedig nemcsak ár-érték arányban számítanak versenyképes úti célnak: elég csak a páratlan gasztronómiai élményekre gondolnunk, de abban is biztosak lehetünk, hogy a régió 2021–2022-ben már a szolgáltatások színvonalában is felveszi a versenyt a nyugat-európai síközpontokkal. Az utóbbi néhány évben hatalmas fejlődésen ment keresztül a Balkán: korszerű autópályákon utazhatunk, megszámlálhatatlan négy- és ötcsillagos szállodából lehet választani, minden igényt kielégítő étteremben étkezhetünk, továbbá wellnessközpontok sokasága épült, így egyre több turista érkezik a világ minden tájáról ezekbe az országokba. Sőt, a környék sokszor adott már otthont a téli olimpiai sportágak világkupaversenyeinek. Nézzük, mivel érdemes kezdeni, ha az idén úgy döntünk, hogy nem a szokásos nyugat-európai sítúrára indulunk.

 

Banszko (Bulgária)

 

 

A bolgár Chamonix-nak is szokás nevezni a Pirin-hegység központját, amely a fővárostól, Szófiától 150 kilométerre délre, körülbelül kétórányi autóútra található. A modern épületekkel tarkított városközpont teljesen nyugati hatást kelt, így az sem meglepő talán, hogy a sétálóutca és közvetlen környéke tele van világmárkák méregdrága üzleteivel. A síparadicsom elsősorban újgazdag távol-keleti, valamint orosz és a fiatalabb angol turisták kedvenc célpontja, de hóbiztossága és kiterjedt pályarendszere miatt a magyaroknak is érdemes felvenniük a bakancslistára.

Köszönhetően a 75 kilométernyi, minden tudásszintet kiszolgáló pályarendszernek, a korszerű lifteknek, a pályák melletti szolgáltatásoknak és a kedvező áraknak, Banszko nagyon hamar az egyik kedvenc téli úti célunkká válhat.

A sípályán töltött hosszú napokat követően pedig garantáltan feltöltődhetünk a szebbnél szebb wellnesshotelek szaunaparkjaiban, éhségünk elűzéséről pedig a jellegzetes bolgár gasztronómia gondoskodik a település számtalan, szemtelenül kedvező árfekvésű éttermében.

 

Kopaonik (Szerbia)

 

 

Budapesttől mintegy hétórás autóútra, Belgrádtól 280 kilométerre található Novak Djokovics hússzoros Grand Slam-győztes teniszező kedvenc síterepe, ahol több hetet is eltölt a szerb klasszis. Nem véletlenül, hiszen a leghosszabb európai síszezonok egyikét lehet itt élvezni, december elejétől egészen április végéig tart. A hóbiztos, 55 kilométeres kiterjedt pályarendszer legmagasabb csúcsa meghaladja a 2000 métert is, tehát kezdő és haladó síelők számára is bőven tartogat élményeket a terep, ahol éjszakánként kivilágított pályákon csúszhatunk, így a hangulat és a teljes kikapcsolódás garantálható.

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk az idei síszezonról és sok minden másról.

A síbérletek ára az osztrák és a szlovén áraknak, mondhatni, töredéke, a pályák melletti hütték és a felvonók azonban így is tökéletesen képviselik az elvárt nyugati színvonalat. Jelenleg huszonhárom lift szolgálja az ide érkező turisták kényelmét, a pályákat pedig enyhébb időben is folyamatosan karbantartják, hóágyúzzák, így mindig friss, puha porhavon csúszhatunk. Tiszta időben páratlan panoráma nyílik a környékre a 2017 méterig jutó felvonó tetejéről, a déli fekvésének köszönhetően pedig gyakori a napsütés. Ebben az idényben a síközpont alján fekvő településről az újonnan átadott tízfős kabinnal is felmehetünk már a pályákra, így elkerülhető a kanyargós, szerpentines út, amelyet egyébként minden időben gondosan takarítanak. Családbarát szállodákkal, képzett síoktatókkal várja a régió az idelátogató magyar turistákat, az új élményekért mindenképpen érdemes egyszer felkeresni ezt a helyet.

 

Platak (Horvátország)

 

Fotó: Imago

 

Tengeri panoráma a sípálya tetejéről? Igen, és nem is kell hozzá olyan messzire utazni, mint elsőre gondolnánk. Elég csak a szomszédos Horvátország egyik legközelebbi nagyvárosát, Rijekát célba venni, ahonnan alig ötven percre található a Platak síközpont. Nem feltétlenül a hosszú és kiterjedt sípályarendszere miatt lesz különleges élmény az idelátogatónak, sokkal inkább azért a páratlan kilátásért, amely a felvonó tetejéről és a sípályáról lenézve tárul elénk.

Tiszta időben láthatjuk a Kvarner-öbölt, és karnyújtásnyira érezhetjük magunkat a tengertől, Krk vagy épp Cres csodálatos szigetétől.

Öt lift, öt kilométer hosszúságú pálya biztosítja a különlegesen nyárias síélményt; a sportolás mellett lehetőség van motorosszánt is kölcsönözni és úgy felfedezni a környéket. Platak egyébként nyáron is népszerű célpont. A környék bőven kínál programlehetőséget a túrázóknak és kerékpározóknak, vagyis érdemes elutazni erre a különleges helyre, amely Budapesttől alig ötórányi távolságra található.

 

Jahorina (Bosznia-Hercegovina)

 

 

A délszláv háború előtt az egyik legfelkapottabb jugoszláv turistacélpont volt Jahorina, amely nyilván az 1984-es téli olimpiai játékoknak köszönhette népszerűségét. A Szarajevótól alig fél órára található síközpont sajnálatos módon igencsak megsínylette az éveken át tartó harcokat, így régi pompájában aligha tündököl, ám az utóbbi évek fejlesztéseinek hála évről évre modernizálódik a környék. Már több kabinos és hatüléses felvonó szolgálja az ideérkezők kényelmét, a korábbi fényűző luxusszállodák közül pedig többet is felújítottak, így a szolgáltatások színvonalát tekintve Jahorina is felveszi a versenyt a nyugatabbi síterepekkel.

Az árak ugyanakkor igen kedvezőek: Boszniában akár a teljes síszezont eltölthetnénk egy egyhetes osztrák telelés áráért. Jelenleg 17 felvonó és 47 kilométernyi pályarendszer várja a turistákat.

Német, belga, holland, cseh és orosz fiatalok egyik kedvelt célpontja Jahorina, amelyet a magyarok leginkább tavaly fedeztek fel, hiszen a koronavírus miatt elmaradt az osztrák síszezon. Bosznia-Hercegovina igen kedvező feltételekkel, sima gyorsteszttel már beengedte a külföldieket, a szabályok pedig lapzártánkig nem szigorodtak. A szarajevói nemzetközi repülőtértől alig húsz percre található, Budapesttől pedig kényelmes tempóban hét óra alatt elérhető a síközpont, ahol az egész napos síprogramok után a gasztronómiai feltöltődés is garantálható.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.